»

World of Warcraft v zadnjem četrtletju izgubil sedmino igralcev

BBC - World of Warcraft je najpriljubljenejša večigralska spletna igra vlog, ki je imela skoraj deset milijonov naročnikov in aktivnih igralcev. Toda v zadnjem četrtletju so začeli pospešeno izgubljati igralce, saj je založnik Activision Blizzard v prvem letošnjem četrtletju izgubil kar 1,3 milijona oziroma 14 odstotkov naročnikov. To je daleč največji padec doslej, ugotavljajo v analizi poslovnih rezultatov. V prihodnosti pričakujejo, da se bo padec še nadaljeval, so povedali. Razlog naj bi bila čedalje večja priljubljenost brezplačnih ali freemium iger, dodajajo. V najboljših časih, to je leta 2010, je imel World of Warcraft kar 12 milijonov naročnikov, k čemur je pripomogla tudi izdaja novega dodatka Mists of Pandaria. Dve leti pozneje smo tretjino niže.

Kljub...

33 komentarjev

Računalniki na ISS migrirajo na Linux

NASA - Strojna oprema, ki poganja Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) in vesoljska plovila, je praviloma precej zastarela. Tako je pravzaprav pri vseh vesoljskih sistemih, saj je pomembnejša zanesljivost od najnovejših tehničnih dosežkov. Toda poleg kritičnih sistemov, ki skrbijo za nemoteno delovanje ISS in jih poganja namenska programska oprema, najdemo tam gori tudi kopico prenosnih računalnikov, ki so doslej poganjali Windows. Nič več, saj je NASA vse računalnike migrirala na Linux.

Glede na to, da se podpora za Windows XP, ki je doslej kraljeval, počasi izteka, je odločitev logična. Prenosni računalniki (bivši IBM) Lenovo ThinkPad, ki imajo mimogrede edini certifikat za delovanje v vesolju, bodo odslej tekli na Debianu 6.0. Povedali so, da je to edina možnost, da...

172 komentarjev

PayPal bi odpravil gesla

Ars Technica - Kakorkoli obrnemo, gesla ostajajo najpogostejša možnost za ugotavljanje istovetnosti uporabnikov računalniških sistemov. Lokalno je sicer mogoče uporabljati biometrijo, recimo prepoznavanje glasu, prstnih odtisov ali šarenice, na internetu pa nam do neke mere na pomoč priskočijo certifikati, a brez gesel ne gre. In ker je storitev, za katere potrebujemo geslo, čedalje več, ljudi pa nismo čedalje pametnejši, gesla recikliramo, uporabljamo ista gesla, si jih pišemo na listke itn. Zato vsake toliko časa vznikne kakšna zamisel, kako bi z gesli opravili enkrat za vselej. Sedaj imajo tako idejo v Paypalu.

Kot pojasnjuje Paypalov vodja računalniške varnosti Michael Barrett, želijo v prihodnjih letih doseči odpravo gesel, številk PIN in...

21 komentarjev