»

Izšla sta Microsoft Visual Studio 2010 in .NET Framework 4

Lebdeča okna

Slo-Tech - Microsoft je danes izdal novi različici razvojnega okolja Visual Studio 2010 in .NET Framework 4.0, ki vključuje tudi ASP.NET 4.0, kar je najverjetneje tudi najbolj obširna izdaja tega razvojnega paketa doslej.

Visual Studio 2010 je popolnoma prenovljen, tako iz stališča uporabniškega vmesnika (zgrajen je s pomočjo Windows Presentation Foundation), ki od sedaj deluje kot pravi večdokumentni vmesnik (MDI) z močno izboljšano podporo več monitorjem, kot tudi notranjosti (uporabljen je Managed Extensibility Framework za izboljšanje razširljivosti). Omeniti je potrebno, da so se spremenila tudi imena različic, ki se sedaj v skladu z Microsoftovim poenotenjem poimenovanja različic imenujejo Professional, Premium, Ultimate in Test...

72 komentarjev

Pink je platforma, ne mobilni telefon

Kin One in Kin Two

vir: engadget
engadget - Microsoftova skrivnostna prireditev, za katero so bile najglasnejše govorice, da bodo predstavili projekt Pink, je za nami, te govorice pa so se uresničile. Microsoft je namreč končno pokazal, kaj Pink sploh je. Mnogi so pričakovali mobilni telefon, podobno, kot je Google predstavil svoj Nexus One, a temu ni tako. Pink je namreč neposredni potomec Sidekicka, projekta podjetja Danger, ki ga je Microsoft kupil pred časom in nato kmalu zabredel v težave z izgubo podatkov.

Mobilna telefona sta dva, Kin One in Kin Two, ki sta oba drsne narave z na dotik občutljivim zaslonom (kapacitivne narave) in fizično QWERTY tipkovnico, delo japonskega Sharpa. Šlo naj bi za napravi, označeni kot Windows Phone, a to ne pomeni, da uporabljata Windows Phone 7, prej nasprotno. Sama osnova je enaka, a imata nato Kina drugačno...

90 komentarjev

Študent je car v Ljubljani in Mariboru

Microsoft - Microsoftova tehnična skupnost v sodelovanju s fakultetami FE, FRI in FERI organizira tradicionalni izobraževalni dogodek "Študent je car". Na dogodku bodo predavali strokovnjaki z nazivi Microsoft MVP (Most Valuable Professional), tematike pa bodo usmerjene v razvojno arhitekturo, uporabniški vmesnik in oblikovanje. Poleg se bodo predstavili še študenti, ki so si z aktivnim sodelovanjem z Microsoftom prislužili naziv Microsoft Student Partner. Po dogodku bo sledilo še sproščeno druženje v KMŠ.

V Ljubljani se bo dogodek odvijal v sredo, 21. aprila, na Fakulteti za elektrotehniko in Fakulteti za računalništvo in informatiko. V Mariboru pa v četrtek, 22. aprila, na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko.

0 komentarjev

WiLan toži vsekrižem

CNet - Malo znano kanadsko podjetje WiLan, katerega glavna dejavnost je zbiranje patentov in prodajanje licenc naprej, je vložilo tožbo proti številnim podjetjem, ki da kršijo njihove patente za Bluetooth. Na okrožnem sodišču v Teksasu so vložili tožbo zoper Acer, Apple, Atheros Communications, Belkin, Broadcom, Dell, D-Link, Gateway, Hewlett-Packard, Intel, Lenovo, LG Electronics, Marvell Semiconductor, Motorola, Personal Communications Devices, Sony, Texas Instruments, Toshiba in UTStarcom, ki po navedbah tožnika z izdelovanjem oz. prodajo izdelkov z Bluetoothom kršijo patent št. 5.515.369 iz leta 1996. Patent opisuje način, kako se brezžični sistemi izogibajo medsebojnim interferencam na odprtih frekvencah. Patent je bil sprva izdan podjetju Metricom, ki pa je pred 10 leti bankrotiralo. WiLan ni želel navesti povezave s tem podjetjem.

To ni prva tožba podjetja WiLan. Leta 2002 so tožili Redline Communications zaradi uporabe tehnologije za brezžična omrežja; tožba se je končala s...

22 komentarjev

GF104 pripravljen na izdelavo

Bomo po 6600 GT in 8800 GT dobili še eno zmogljivo in poceni grafično kartico?

vir: VR - Zone
VR - Zone - nVidiin čip, ki bo pokrival srednji del grafičnega trga, GF104, naj bi bil po poročanju Fudzille že na robu izdelave, saj je dosegel t.i. fazo tape-outa, ko je dizajn samega čipa dokončan, maske za fotolitografijo pa poslane v izdelavo. GF104 naj bi namesto linije GTX predstavljal linijo GTS 400, ki bo najverjetneje konkurirala ATI-jevi seriji 5700, medtem ko naj bi bil najhitrejši čip konkurenca celo Radeonu HD 5830.

Za slednjega se špekulira, da bo imel 256 stream procesorjev (GTX 480 jih ima 480, GTX 470 448, GTX 460 bi jih lahko imel 416?) ter 256 bitov široko pomnilniško vodilo. GF104 naj bi pokrival 3 kartice, GTS 450 (nad $200), GTS 440 (pod $200) ter GTS 430, katerega cena naj bi se gibala okrog $150. Za cenejše...

13 komentarjev

Asus Eee Keyboard končno, dejansko pripravljen

engadget - Po dveh dneh manj kot 11 mesecih od prve novice o Eee Keyboard lahko končno poročamo, da bo mali računalnik prišel na prodajne police. Zgodovinski trenutek se bo zgodil konec aprila (torej po približno dveh tednih manj od enega leta) v ZDA, kjer bo tipkovnica stala nekje med 500 in 600 dolarji. Če se spomnimo, je le-ta doživela nekaj sprememb, saj so npr. rezistiven zaslon poleg tipkovnice zamenjali s kapacitivnim, kar bo omogočalo zaznavanje več hkratnih dotikov zaslona. Ni še popolnoma jasno, kateri operacijski sistem bodo pri Asusu uporabili, saj je bilo že govora o Windows 7, čeprav je videoposnetku jasno vidno namizje iz Windows XP. V videoposnetku (za katerega si Asus ni privoščil niti dovolj dolge skladbe oz. kakovostnega...

14 komentarjev

S poceni SSD-ji tudi Super Talent

Super Talent Value

Slo-Tech - SSD-ji se nezadržno cenijo in tako postajajo vedno bližji povprečnim uporabnikom. Zdaj bo izbiro nekoliko razširil še Super Talent, v svetu pomnilnika dokaj znan igralec. Njihova Value linija pogonov bo uporabljala MLC tip pomnilnika Flash ter bo sprva obsegala 4 različne kapacitete - 8, 16, 32 ter 64 GB.

Prva modela sta s svojo majhno kapaciteto skorajda neuporabna (razen kot npr. osnova za manj obsežno distribucijo Linuxa v domačem strežniku), saj 32-biten Windows 7 potrebuje vsaj 16 GB prostora za namestitev. Vseeno bo cena 8-gigabajtnega primerka relativno ugodna, okrog le 50 €. Nizka cena je poleg nizke kapacitete dosežena tudi z nizko hitrostjo, saj bosta tako 8 kot 16-gigabajtni...

14 komentarjev

Analiza slovenskih gesel

Infosec.si - Gorazd Žagar je na svojem blogu Infosec.si tokrat objavil zanimiv prispevek o geslih, ki jih za različne internetne storitve izbiramo uporabniki.

Na spletu najdemo kar nekaj analiz gesel, vendar gre večinoma zgolj za gesla iz angleškega govornega področja. Gorazd Žagar pa je tokrat pripravil analizo gesel slovenskih uporabnikov. Seznam zajema skupno 55.096 gesel, pridobljenih v letih od 2001 do 2006 iz različnih virov.

Najpogostejše slovensko geslo je 123456, precej pa jih vsebuje tudi lastna imena. Vsekakor gre za zanimivo analizo, ki kaže na pogoste napake uporabnikov pri izbiri gesel, zato si jo vsekakor velja ogledati.

39 komentarjev

Mehika bo izklopila 26 milijonov mobilnih telefonov

Vrsta pred centrom za pomoč uporabnikom

Slashdot - Mehika je lani objavila, da bodo morali vsi lastniki predplačniških mobilnih telefonov svoje telefone registrirati z imenom, če jih bodo želeli še uporabljati. Tako unikatno številko CURP (mehiški EMŠO) enolično povežejo s telefonsko številko. Povod za tako odločitev je porast kriminalna, ki ga želi Mehika zajeziti tudi na tak način. Včeraj se je rok iztekel in večina je z registracijo počakala do zadnjih ur.

Uporabniki, ki iz takšnih ali drugačnih razlogov svojih imen niso želeli razkriti, so bili v nedeljo opozorjeni, da jih bodo odklopili. Postopek registracije bil enostaven, saj so morali le poslati CURP na vladno številko, a se ga približno 30 odstotkov uporabnikov ni lotilo. Nekateri vladi ne zaupajo, drugi...

17 komentarjev

Ebay mora opeharjenemu kupcu povrniti škodo

Heise - Avstrijsko deželno sodišče v Sankt Pöltnu je razsodilo, da mora Ebay kupcu, ki ga je ogoljufal prodajalec, vrniti kupnino. Avstrijec je namreč od prodajalca, ki je imel oznako Platin Power Seller, leta 2007 želel kupiti kilogram zlata. Po takratnih cenah je kilogram zlata stal 17.000-18.000 evrov, ponudba na Ebayju pa je znašala 16.161 evrov in toliko jih je kupec tudi vnaprej nakazal prodajalcu v Nemčijo. Odveč je dodati, da zlata ni nikoli prejel.

Sporno je bilo zlasti dejstvo, da je Ebay že pred tem prejel več pritožb zoper tega prodajalca, a oznake platinasti prodajalec ni odstranil. Izkazalo se je, da je prodajalec igral piramidno igro, saj je zlato prodajal pod ceno. Dokler so nove stranke kupovale in nakazovale evre, so stare lahko dobivala zlato, jeseni 2007 pa se je zalomilo. Sodišče je ugotovilo, da je Ebay že od začetka leta 2007 dobil več opozoril, da nekaj ni v redu, a primera ni preiskal, niti umaknil oznake prodajalcu. Njegov račun je zaprl šele septembra 2007....

28 komentarjev