»

Naslednja generacija procesorjev za mobilne naprave

AnandTech - Intel je predstavil novo družino procesorjev, PXA27x, v katero bosta vgrajeni dve novi tehnologiji: Wireless MMX, ki izboljšuje zmogljivosti in zmanjšuje porabo energije ter SpeedStep, ki še zmanjša porabo energije, saj spreminja hitrost glede na potrebe. Poleg tega je nova družina deležna tudi različnih varnostnih izboljšav.

Procesorji PXA27x so zaenkrat dostopni samo kot vzorci, vendar so cene za kos v seriji 10.000 procesorjev že znane: PXA270 s 312 MHz bo stal 32 ameriških dolarjev, pričakovani pa so tudi procesorji s 624 MHz. Novička ter uradna Intelova izjava.

1 komentar

Testi vodnih blokov

Slo-Tech - Na ProCooling.com so testirali Dangerdenov Maze 4 vodni blok. Kot gre pričakovati njihova korektnost in natančna metodologija testiranja rušita predstave, da se mora test končati z besedami "absolutni zmagovalec pa je ...". Takšna izjava enostavno ne more veljati za vse. Če pri izbiri komponent za vodno hlajenje brskate za P/Q krivuljami in odvisnosti prestopa toplote od volumskega pretoka, potem je to test za vas.

Podobno velja tudi za teste vodnih blokov na overclockers.com. Kot pionirji temelitega testiranja vodnih blokov imajo izdelano obsežno bazo normaliziranih rezultatov. Tokrat so vanjo dodali Astekov vodni blok...

0 komentarjev

Začasni popravek za varnejši splet z Microsoftovim Raziskovalcem Interneta

OnlyNewz - Znana je nova varnostna luknja v vseh različicah Internet Explorerja od vključno 5.01 naprej. Luknjo v protokolu ITS, ki se uporablja npr. v datotekah s pomočjo za povezovanje na zunanje spletne strani (lahko pa tudi obratno!) s pridom izkorišča že nekaj virusov (Ibiza, BloodHound, BugBear.E). Urejevalcu strani omogoča, da izvede poljubno kodo na vašem računalniku z enakimi privilegiji, kot je zagnan Internet Explorer.

Ker to ni dobro (vsi namreč vemo, da velika večina uporabnikov Internet Explorerja uporablja administratorske privilegije), si lahko izberete vašo priljubljeno rešitev: bodisi onemogočite protokol ITS, bodisi lahko končno prebarvate plavolaso pričesko in nehate klikati po čudnih povezavah v elektronski pošti ali neposrednih sporočilih, lahko se trudite s posodabljanjam protivirusnega programa ali pa presekate gordijski vozel in zamenjate brskalnik. Kako to storiti si lahko v angleškem jeziku ogledate na tej strani. Več informacij pa lahko najdete na strani, kjer...

16 komentarjev

Spet nekaj za igričarje

Slo-Tech - Za začetek naj povem, da je Dreamcatcherjeva igra Painkiller, katero sem omenjal že danes zjutraj, uradno izšla. V forumu smo ji namenili posebno temo.

Striček Tom je za vse, ki so naveličani igranja single player iger in se želijo pomeriti s svojimi prijatelji iz oči v oči (no, skoraj) spisal članek, ki govori o gostovanju lanpartyja. V njem je podal veliko nasvetov in opisal svoje izkušnje z organizacijo takšnih dogodkov. V prvem delu je obdelal predvsem izbiro pravilne lokacije, napovedano je tudi nadaljevanje. Klikot!

Vse igralce igre brezplačne igre Wolfenstein: Enemy Territory je danes razveselil izid nove različice moda ET Pro. Avtorji igre Splash Damage so sicer...

4 komentarji

Nov članek: Tečaj Blenderja (1. del)

Slo-Tech - Blender je celovito orodje za modeliranje, animiranje, izrisovanje, ustvarjanje in predvajanje interaktivne 3D-grafike v realnem času. Priljubljen je v profesionalnih filmskih studiih, saj so ga uporabili pri mnogih filmih, ki so nastali v Hollywoodu. Če se želite spoznati z brezplačnim odprtokodnim orodjem, ki je na voljo za različne operacijske sisteme, med drugim Windows, Linux in Mac OS X, obvezno preberite članek Matije Abrama: Tečaj Blenderja (1. del).

Blender (tako različico za Linux kot za Windows) najdete tudi na novi razvojni različici Slo-Tech Linuxa 2, ki je na voljo na naslednjih strežnikih:

9 komentarjev

Širokopasovna internetna povezava tudi v letalih

Neowin - Med tem ko se je v Sloveniji razmah širokopasovnih povezav šele dodobra začel, pa namerava le v Lufthansa ponuditi svojim potnikom. Z letali se prevaža vse več potnikov, ki imajo s seboj prenosnike in ostale elektronske naprave, ki podpirajo brezžično povezovanje. Boeing, ki je opravil večino razvoja, bo tako s pomočjo zemeljskih postaj in satelitov omogočil internet na svojih letalih. Lufthansa pa bo za te storitve zaračunavala po osem funtov za polete, krajše od treh ur, 11 funtov za srednje dolge polete ter 16 funtov za daljše polete. S svojo ponudbo predvsem cilja na poslovneže, ki bodo lahko tako ohranili stik s svojimi kolegi pri hitrostih, ki nihajo med hitrostjo ISDN-ja in DSL-ja.

3 komentarji

Datoteke za dobro jutro

Slo-Tech - Trilogija filmov Matrica se je na filmskih platnih končala, kar pa nikakor ne pomeni, da bodo kravo molznico poslali na počitnice. Za konec tega leta je predviden izid RPG igre z naslovom The Matrix Online. Pred nekaj dnevi so avtorji poslali v javnost napovednik ( 18 MB), na voljo pa so tudi starejši posnetki zaslona.

V zadnjem tednu je izšlo tudi nekaj vročih preskusnih izdaj, na primer nova preizkusna inačica igre Painkiller (prvo verzijo dema dobite tu). Igro se že da dobiti v trgovinah in prejema predvsem pozitivne kritike, tako da z dolpotegom ne odlašajte.

Naslednji na seznamu je SÖLDNER: Secret Wars, ki nam obljublja veliko svobode pri igranju (beri: razbijanje vsega,...

7 komentarjev

Zakaj Intel ni na sodišču?

The inquirer - Microsoft se kar naprej zapleta v nekakšne pravne spore, ponavadi manjšega obsega in z različnimi konkurenčnimi podjetji, od časa do časa pa zaide tudi v večje konflikte, kot so različne preiskave zaradi monopolnega vedenja. In že zaradi svoje narave tudi ostala velika podjetja pogosto zaidejo v podobne težave - vendar pa eno najbolj pomembnih in največjih podjetij na računalniškem trgu, Intel, le redko zaide v pravne konflikte z organi pregona. Zaslugo za to ima po vsej verjetnosti naslednji dokument, ki zaposlenim narekuje, kako morajo ravnati s strankami in kupci.

4 komentarji