»

Bodo hekerji rudarjem odklenili GeForce RTX 3060?

Slo-Tech - Ko je Nvidia predstavila kartico GeForce RTX 3060, jo je rudarjem kriptovalut namenoma zaklenila. Kartica zazna, kadar se uporablja za rudarjenje, in tedaj avtomatično upočasni delovanje za približno polovico. Namesto 50 MH/s lahko iz nje iztisnemo le še kakšnih 25 MH/s, kar naj bi po mnenju proizvajalca dolgoročno zagotovilo, da bodo do kartice prišli igralci iger in ne rudarji.

To pa je seveda zelo prikladna tarča za hekerje, ki bodo zaščito poizkusili zlomiti. Na internetu so se te dni že pojavili posnetki, kjer kartice tudi pri rudarjenju zmore 45 MH/s. Sprva je kazalo celo, da s to hitrostjo deluje algoritem Dagger Hashi-Motto za rudarjenje ethra, a se je kasneje izkazalo, da to ne drži. Za zdaj so uspeli s to hitrostjo pognati algoritem Octopus (za altcoin Conflux), pred katerim kartica ni izrecno zaklenjena, a je prav tako uporaben za rudarjenje drugih kriptovalut. In če je to dovolj dobičkonosno, bo kartica prav tako priljubljena med rudarji, ne glede na upočasnjevanje...

69 komentarjev

Japonci pognali najhitrejši superračunalnik na svetu Fugaku

Slo-Tech - Najhitrejši superračunalnik na svetu, japonski Fugaku, ki je žezlo prevzel v junijski izdaji lestvice Top 500, je začel delovati v popolnosti. Po začetnih testih, s katerimi se je zavihtel na prvo mesto lestvic, je bilo delovanje v celoti načrtovano za letošnji april. Eden izmed razlog je tudi epidemija, v boj proti kateri so želeli čim prej vreči tudi novi superračunalnik.

Poimenovan je po gori Fuji, stoji pa v računalniškem centru RIKEN v Kobeju. Trenutno zmore 442 petaflops v LINPACK-u. Vodilni na svetu je tudi po metrikah Graph 500, HPL-AI in HPCG. Na voljo bo pretežno japonskim raziskovalcem, ki ga bodo uporabljali za simulacije podnebja, umetno inteligenco, izračune v (bio)kemiji in druge potrebe, kjer potrebujejo veliko računske moči. Za razliko od večine drugih superračunalnikov je Fugaku zgrajen na arhitekturi ARM, a je še vedno uporaben za široko paleto problemov. Sestavlja ga 7,6 milijona jeder v procesorjih Fujitsu A64FX (to so 48-jedrni procesorji na 64-bitni...

12 komentarjev

Za VR naočnike Vive Pro prihaja snemanje obraza

Vive Pro s Facial Trackerjem

vir: Road to VR
Road to VR - V HTCju so predstavili dve noviteti, ki prispeta konec marca: senzor gibanja obraza in pa tretjo generacijo Vive Trackerja, pritrdilnega tipala za pozicioniranje v prostoru. Toda prva bo na voljo zgolj za Vive Pro, obenem pa podjetje še vedno molči o morebitnih novih modelih naočnikov.

Medtem ko se večina uporabnikov navidezne resničnosti zadovolji že z osnovnimi kompleti, pa imajo power userji na voljo kar nekaj bistvenih nadgradenj. V prvi vrsti zaznavanje gibanja različnih delov telesa, kar dosežemo s pritrjevanjem dodatnih senzorjev, med katerimi standard predstavlja Vive Tracker. 24. tega meseca prispe verzija 3.0, ki je za tretjino manjša od predhodne različice in ima za 75% zmogljivejšo baterijo, kar v praksi pomeni sedem ur delovanja. Cena bo v ZDA 130 dolarjev brez davka. Druga novost, ki prispe na isti datum in za isto ceno, pa je Facial Tracker: snemalnik gibanja obraza, s pomočjo katerega je mogoče animirati uporabnikovega digitalnega avatarja.

Facial Tracker sicer v...

3 komentarji