»

Hekerski napad na defibrilator in srčni spodbujevalnik

Schneier.com - Skupina varnostnih raziskovalcev iz podjetja Medical Device Security Center, je ugotovila kako pridobiti brezžični dostop do nekaterih defribilatorjev in srčnih spodbujevalnikov z imenom Maximo podjetja Medtronic. Gre za naprave, ki jih po vstavitvi v telo pacienta zdravnik s pomočjo brezžične povezave nastavi za vsakega pacienta posebej oziroma preko brezžične povezave od naprave pridobiva povratne informacije.

S pomočjo brezžične povezave so naprave uspeli reprogramirati in jih ugasniti oziroma tako spremeniti električne signale, ki jih srčni spodbujevalniki oddajajo, da bi to lahko umorilo pacienta.

Praktični napadi v resničnem svetu so zaenkrat malo verjetni, saj je bila raziskava opravljena v laboratoriju, napad je potekal iz oddaljenosti okrog pet centimetrov, vrednost laboratorijske opreme pa je okrog 30.000 USD. Gre sicer za prvo tovrstno raziskavo, bo pa zaradi občutljivosti področja raziskovanje varnosti medicinskih naprav v prihodnosti gotovo še potekalo.

Skupina...

20 komentarjev

Odzivi na zahtevo za oceno ustavnosti zakona o SOVI

Slo-Tech - Potem, ko je bila prejšnji teden na Ustavno sodišče vložena zahteva za oceno ustavnosti Zakona o SOVI, smo te dni že doživeli prve politične odzive.

Poslanec SDS Miro Petek je tako mnenja, je potrebno biti pri obravnavanju dela tajnih služb "tenkočuten in previden", ter dodal, da se "ne more znebiti občutka, da nekateri skušajo onesposobiti Sovo" s posegi v 21. člen SOVE.

Glede na izjavo se zdi, da nekaterim politikom vladajoče stranke nenadoma ni več v interesu zakonito in ustavno delovanje SOVE - torej tisto delovanje, ki ga je lansko leto s sprožitvijo ti. "afere SOVA" skušala zagotoviti prav vlada.

Dejstvo namreč je, da je bilo v okviru inšpekcijskega nadzora ugotovljeno, da SOVA v okviru nadzora mednarodnih sistemov zvez nadzoruje konkretne in fizično določljive posameznike, nadzor pa poteka na mednarodnih telekomunikacijskih vodih, ki potekajo preko Slovenije. Prav tako je Ustavno sodišče decembra leta 2005 ugotovilo, da je SOVA leta 1996 nezakonito prisluškovala...

0 komentarjev

Kamera za gledanje skozi oblačila

BBC - Podjetje ThruVision je predstavilo pasivno kamero T5000, ki s pomočjo sprejemanja tim. terahertz žarkov oz. T-žarkov omogoča gledanje "skozi" obleko posameznika iz razdalje 25 metrov.

Gre za elektromagnetno sevanje v spektru med 300 GHz in 3 THz, ki ga oddajajo vsi objekti toplejši od -263 stopinj C in seveda tudi ljudje. Tehnologijo sprejemanja T-žarkov sicer uporabljajo astronomi pri opazovanju vesolja.

Kamera podjetja ThruVision omogoča opazovanje ali ima oseba pod obleko kakšen skrit predmet, kamera sama pa naj ne bi omogočala opazovanja anatomskih podrobnosti osebe.

18 komentarjev

Nemško zvezno ustavno sodišče razsodilo, da uporaba policijskega spywarea predstavlja poseg v zasebnost

Slo-Tech - Nemško zvezno ustavno sodišče je razsodilo, da kibervohunjenje oz. uporaba tim. policijskega spywarea (policeware) predstavlja kršitev pravice do zasebnosti, zato se ga lahko uporablja le v izjemnih primerih.

S tem je ustavno sodišče zavrnilo določbe zvezne države Severno Porenje - Vestfalija, ki so preiskovalcem omogočale tajno on-line preiskovanje osebnih računalnikov brez odredbe sodišča.

Ustavno sodišče je tako pravico do zasebnosti "razširilo" tudi na informacije in podatke shranjene v informacijskih sistemih. Pravica seveda ni absolutna, vendar je po mnenju nemškega zveznega ustavnega sodišča mogoče vanjo poseči zgolj na podlagi odredbe sodišča.

3 komentarji

Izšel TrueCrypt 5.1

TrueCrypt Foundation - Te dni je izšla nova različica priljubljenega brezplačnega šifrirnega programa TrueCrypt.

TrueCrypt omogoča šifriranje nosilcev podatkov v okoljih Windows, Linux in Mac OS X. V različici 5.1 prinaša nekaj novosti. Tako omogoča hibernacijo sistemov z sistemskim šifriranjem, ročno priklapljanje razdelka sistemskega šifriranja (npr. v primeru potrebe po dostopanju do razdelka okvarjenega operacijskega sistema) ter ukazna orodja za ustvarjanje novih šifriranih razdelov v Linuxu in Mac OS.

Med izboljšavami najdemo za 30 do 90% povečano hitrost AES šifriranja, hitrejši zagon sistema v primeru uporabe sistemskega šifriranja, TrueCrypt zagonski nalagalnik (TrueCrypt Boot Loader) pa od različice 5.1 v RAM-u zasede borih 27 KB.

Nova različica odpravlja tudi številne manjše pomanjkljivosti in napake. TrueCrypt za vse tri platforme (Windows 2000/Xp/Vista, Linux in Mac OS X) si lahko prenesete iz spletne strani TrueCrypt Foundation.

11 komentarjev

AUO predstavil prvi pravi široki zaslon diagona 24-palcev

Gizmodo - AU Optronics je na tržišče poslal prvi zaslon širokega zaslona, ki ima razmerje 16:9 za naše mlinčke. V čem je torej prednost, saj imamo na policah vse polno širokih zaslonov, ki imajo sicer razmerje 16:10. Odgovor leži v HDTV standardu, katerega razmerje je 16:9, kar je na dosedanjih zaslonih z malenkost drugačnim razmerjem povzročalo črne pasovne, tako, da zaslon ni bil v popolnosti izkoriščen. Seveda ta novinec na tržišču ponuja tudi podporo za 1080p, CCLF osvetlitev (ne LED), kontrastno razmerje 1000:1, prav tako pa so napovedani tudi modeli drugačnih diagonal ter z enakimi tehničnimi lastnostmi.

Zaslon je namenjen vsem filmoljubcem, ki jih črni trakovi motijo pri gledanju videa, ki ima razmerje 16:9.Več informacij
Vir

18 komentarjev