»

Prvi večji trk dveh satelitov

Slashdot - V vesoljski terminologiji je že nekaj časa poznan termin vesoljske smeti (space junk), ki pa doslej ni povzročal večjih nevšečnosti. Gre za ostanke raznih nedelujočih satelitov, izgorelih raketnih delov in podobnega, kar ostane v orbiti in ne služi več nobenemu namenu.

To pot se je zgodilo prvo večje trčenje človekovih vesoljskih objektov v zgodovini (manjša oplazenja so se že dogajala). Komercialni satelit Iridium 33 podjetja Iridium, ki omogoča satelitske telefonske pogovore po celem zemeljskem površju, je trčil s starim in nedelujočim ruskim satelitom Kosmos-2251. Zaletela sta se na višini 790 kilometrov nad Sibirijo 10. februarja ob 17.55 po srednjeevropskem času, pri čemer Mednarodna vesoljska postaja naj ne bi bila ogrožena, medtem ko sta satelita povsem uničena.

Ameriški STRATCOM, ki nadzoruje nebo in beleži približno 18.000 predmetov v vesolju (delujočih in smeti), je takoj po trčenju začel raziskovati, kaj se je zgodilo, in je po 12 urah naštel več kot šeststo novih...

36 komentarjev

Če je v Wikipediji, potem mora držati

Slashdot - V Nemčiji se zgodil zanimiv primer, ki nazorno kaže, kako nevarno se je zanašati izključno na Wikipedijo pri iskanju informacij. Nemčija je 10. februarja dobila novega ministra za gospodarstvo, ki ima spričo plemiškega porekla strašno dolgo ime: Karl Theodor Maria Nikolaus Johann Jacob Philipp Franz Joseph Sylvester Freiherr von und zu Guttenberg. Že ko so se pojavile prve govorice o imenovanju za ministra, je neki šaljivec na Wikipediji članek malo popravil, in sicer je ministru dodal še izmišljeno ime Wilhelm, tako da se je njegovo ime glasilo Karl Theodor Maria Nikolaus Johann Jacob Philipp Wilhelm Franz Joseph Sylvester Freiherr von und zu Guttenberg.

Nemški tisk, ki je nato poročal o možakarju, je ime prebral v Wikipediji in kmalu se je napačno ime znašlo v Spieglu, Bildu, TAZ-u, Süddeutsche Zeitungu in še kje. Medtem so napako na Wikipediji odkrili in zahtevali dokaz o resničnem imenu v kredibilnem viru, ki so ga našli nikjer drugje kot v Spieglu, ki ga prej prepisal iz...

22 komentarjev

Velik minus za Nvidio v zadnjem kvartalu

TG Daily - Nvidia je v torek objavila finančne rezultate za fiskalno četrtletje, ki se je končalo 25. januarja 2009, s čimer so končali fiskalno leto 2009. Izidi niso preveč vzpodbudni, saj so se prihodki zmanjšali za 60 odstotkov z lanskih 1,2 milijarde dolarjev na 481 milijonov dolarjev. Hkrati je izpuhtel tudi dobiček, saj so v četrtletju pridelali 148 milijonov dolarjev minusa, ki se je zajedel v celoletni rezultat, ki znaša 30 milijonov dolarjevi izgube (leto prej pa 798 milijonov dolarjev dobička). Izvršni direktor Jen-Hsun Huang je bil v svoji izjavi seveda spravljiv in je dejal, da je za podjetjem sicer izjemno težko leto, a hkrati eno najbolj inovativnih. Dan po objavi rezultatov so Nvidiine delnice potonile za 13 odstotkov.

16 komentarjev

Mnogo rabljenih diskov z eBaya vsebuje zaupne podatke

ComputerWorld - Podjetje Kessler International je zadnjih šest mesecev izvajalo zanimivo raziskavo, v kateri so odkrivali, kako vestni so prodajalci rabljenih trdih diskov pri njihovem čiščenju. V ta namen so prek eBaya kupili sto različnih rabljenih diskov (izognili so se samo diskom, ki so bili posebej oglaševani kot izbrisani) in pogledali, kaj je na njih najti. K nekaterim je bilo potrebno pristopiti s posebnimi forenzičnimi orodji, medtem ko so bili drugi samo izbrisani ali pa še to ne. Skupno so tako na štiridesetih diskih odkrili razne podatke, denimo finančne informacije, osebne dokumente, slike itn. Natančnejša statistika pokaže, da so bile na 36 odstotkih diskov finančne informacije, 21 odstotkov jih je imelo elektronsko pošto, 13 odstotkov fotografije in 11 odstotkov poslovne dokumente. Našlo se je seveda tudi kaj sočnejšega, na primer fetiš na noge s slikovnimi dokazili in popolnimi osebnimi podatki lastnika nekega trdega diska.

Da se tudi vam pri prodaji starega trdega diska ne bi...

14 komentarjev