»

Radeon LE hack

več strani - Radeon LE kartice so se komaj začele pojavljati v trgovinah, a že so se pojavili prvi hacki zanje. Namreč, menda edina večja razlika med LEji in navadnimi Radeoni je v tem, da LEji nimajo aktivirane HyperZ tehnologije, ki omogoča okoli 20% povečanje pomnilniške prepustnosti (sicer sem jaz slišal, da imajo LEji samo 1 renderirni cevovod in so brez T&L enote, toda očitno so informacije napačne ). No, z malo truda je HyperZ mogoče spraviti v delovanej tudi na Radeonih LE, in na tej strani boste izvedeli kako. Glede na to, da je avtor strani prvi, ki je pokazal hacke Nvidiinih kartic v Quadrote ter nekaj drugih zanimivih strani, je informacija precej verodostojna.

7 komentarjev

Polnjenje zaprtega vodnega sistema

ProCooling - Pravilno polnjenje vodnega sistema z zaprtim pretokom vode (in-line pumpa) je lahko precej težavno in zakomplicirano opravilo. Sistem cevi in pumpo je namreč treba napolniti do zadnjega kubičnega milimetra, saj zrak precej škoduje hladilni sposobnosti. No, tipi na ProCooling so naredili vodič na to temo, ki bi moral biti v veliko pomoč vsem nadebudnim izdelovalcem vodno hlajenih sistemov. ProCoolaši so se namreč učili na svojih napakah in moram priznati, da imajo res veliko izkušenj s takimi stvarmi, tako da si stvar le oglejte!

0 komentarjev

Dva BOrba na grafični

RipNet - Heh, po pravici povedano sem že dalj časa pričakoval, da se bo nekdo spomnil na grafikuljo pripopati dva Blue Orba, vse skupaj poslikati, in poskušati prodati OC javnosti kot zadnji dosežek modificiranja . No, končno so se zganili fantje pri RipNetu in se spravili nad ubogo GeForce2 GTS kartico, ter ji napopali po enega Blue Orba na vsako stran procesorja. Moram priznati, da kartica izgleda res vesoljsko, dejanska uporabnost takšne modifikacije pa je, vsaj po moje, vprašljiva. Slikice si oglejte tukaj (ker jih jaz ne morem uploadat na Slo-Tech - reinštalacija sistema).

1 komentar

Rambus kmalu na sodišču

ZDNet - No, pravna bitka o pomnilniških licencah, o kateri se govori že precej časa, je že skoraj tu (začela se bo ta teden). Na nemškem sodišču se bodo namreč spopadli Rambus kot tožnik, ter Micron, Infineon in Hyundai kot nasprotniki. Seveda gre za sojenje, ki bo zelo vplivalo na celotno pomnilniško industrijo, tako da pozornejše spremljanje ni odveč. Za vse tiste, ki ne veste o čemu sploh gre, je kot naročena ta ZDNetova novica, v kateri je zadeva razložena kratko in jedrnato (kolikor to pač gre v takših primerih). Me prav zanima, kako dolgo bo trajalo to tožarjenje...

2 komentarja

Drugačen intervju

Sharky Extreme - Na Sharky Extremu so objavili prvega izmed serije "drugačnih intervjujev" z velikani računalniške industrije. Razlika med navadnimi in Sharkyevimi intervjuji je v tem, da vprašanja postavljajo kar navadni obiskovalci strani in ne uredniki strani, tako da so le-ta precej bolj zanimiva za navadne folkece. No, prva je na vrsti Nvidia in priporočam, da si stvarco ogledate, saj je precej zanimiva.

0 komentarjev

Opozorilo pred uporabo VIA 4in1 4.28 gonilnikov

HardOCP - Samo kratko opozorilce: na HardOCPju sem zasledil, da imajo 4in1 4.28 gonilniki kar nekaj pomanjkljivosti, ki lahko resno poškodujejo sistem. Kar nekaj uporabnikov je poročalo o problemih z diski pod Win2k sistemi, zna se celo zgoditi, da boste morali na novo postaviti particije in formatirati diskovje. Uporabljajte jih na lastno odgovornost!

Dodatek: pojavljajo se špekulacije, da gre za težave z Win2k sistemom samim. Namreč, Win2k menda prisili vse ATA100 diske v ATA66, VIA 4in1 gonilniki pa jih potem hočejo prisiliti nazaj na ATA100 in zgodi se nemalo grdih stvari. Veliko večje upanje za delovanje boste imeli, če boste inštalirali Microsoftov ATA100 popravek za Win2k. Dobite ga na VIA Hardware.

5 komentarjev

Noname Radeoni

Akiba - Za ATIja je vedno veljalo, da gre za podjetje, ki svoje čipe ne prodajam OEM proizvajalcem, ter da sam skrbi za izdelavo kartic. Toda, že nekaj časa nazaj (z Rage 128 čipi) se je izkazalo, da temu ni tako, in da podjetje prodaja čipe na kitajsko, kjer se lotajo na kartice Noname proizvajalcev. Nekaj podobnega se sedaj dogaja tudi z Radeon čipi, saj na Akibi lahko zasledimo, da so se začele pojavljati tako imenovano Radeon LE kartice, ki pa nimajo nobenega ATIjevega logota. Nasprotno: ATI ne ponuja nobene podpore ali gonilnikov za te kartice, saj jih je izdelalo neznano podjetje Althon Micro in na karticah ni nobenega ATIjevega znaka. To lahko potrdimo tudi s pogledom na slike, ki se nahajajo na Akibi... Kakorkoli, nas te stvari ne zadevajo preveč, saj teh kartic po vsej verjetnosti nikoli ne bomo ugledali v Sloveniji.

2 komentarja

Nov e - poštni virus

The Register - Hm, ponavadi tega ne objavljamo, a ta virus ima nov, že kar genialen način, da prepriča uporabnika, da ga požene. Lepo po vrsti. To je še eden tistih virusov, ki uporabljajo visual basic skriptni jezik, tale virus pa izpiše tole sporočilo:

Subject line: Here you have, ;0)
Message text: Hi:
Check This!
File attachment: AnnaKournikova.jpg.vbs

Huh, virus se predstavi kot slika Anne Kournikove? Če to ni podlo...kakorkoli že, če dobite tako sporočilo, ga kar lepo pobrišite.

5 komentarjev

Modifikacije ventilatorjev

Jaz - Heh, to novico pa je Timon spisal kar pošteno, tako da vam bom kar posredoval njegov e-mail:

Glede na to, da so vse Big Kahune zaposlene, je na mojih majhnih in neizkušenih ramenih, da vem prinesem dnevne novice. Upam le, da mi jih bodo Big Kahune (luni&Co) objavili . Če pa ne, pa pač ne. Torej k stvari! Glede na to, da se naše tekmovanje Portorož 2001 približuje z svetlobno hitrostvo (dejansko!) vem predlagam, da si modificirate ohišje. Za vse tiste, ki boste tekmovali v kategoriji "Najbolj šminkerski računalnik", je vodič, kako pobarvati lopatice na ventilatorju. Nakaj podobnega je objavil že luni, ampak več glav boljše pofarba! Vodič najdete tukaj.

1 komentar

Tweakanje trdih diskov in pomnilnika

Jaz - Tweak3D, mama-stran vseh tweakerskih vodičev na internetu, je vsekakor vredna pogostega obiskovanja, saj se na njej najde marsikaj uporabnega. Timon mi je tako poslal povezave do dveh zanimivih člankov, ki govorita o optimiziranju pomnilniških in diskovnih prenosov pod Windows sistemi. Sicer ne gre za najnovejša članka, toda za vse newbije med nami je takšne povezave dobro pogosto omenjati. Torej, navodila za optimizacijo pod Win2k najdete tukaj, lastniki Win9x pa se odpravite sem!

1 komentar

Nova številka ZZZja

Jaz - Heh, lepo je videt, da se ZZZ on-line časopis počasi uveljavlja tudi med Slo-Techerji, saj gre za res zanimivo in poučno publikacijo. Namreč, sedaj me že opozarjate, če pozabim omeniti izzid nove številke v novicah. Tako me je Timon (ki je danes na splošno bil priden in mi poslal kup novic ) opozoril, da je izšla nova, tokrat že 70. številka ZZZja. V njej Lord Kolya (s katerim sem v tem času postal zelo dober prijatelj... tip je res kul) piše o mobitelih na solarnih pogon, mini robotkih, humanoidnih robotih-igračah in tako naprej. Prava stvar za vse techno freake!

0 komentarjev