»

USB 3.0

Ars Technica - Na CES-u je bilo tokrat mogoče videti priključke USB 3.0. S tretjo inačico popularnega standarda bo v teoriji mogoče doseči hitrosti prenosov do 4,7 Gbps, kar je 10-krat več od trenutnih povezav USB 2.0. Kako izgledajo sami priključki, si lahko ogledate tukaj, znano je tudi, da bo novi USB združljiv s prejšnjimi generacijami. Prve tovrstne naprave lahko pričakujemo v letu 2010. Izvorna novica.

65 komentarjev

Izšel KDE 4.0.0

Namizje KDE4 v slovenščini

vir: Lugos
KDE - Minili sta že več kot dve leti odkar so bile začrtane prve smernice razvoja četrte serije odprtokodnega namiznega okolja KDE. Včeraj pa je trdo delo naposled le obrodilo sadove in izšla je različica 4.0.0.

Kot je že običaj pri novih večjih izdajah, je novosti in sprememb ogromno. Za začetek je bilo potrebno namizje predelati za uporabo programske knjižnice Qt 4, dodanih pa je tudi precej novih tehnologij: Phonon za večpredstavnost, Solid za povezovanje s strojno opremo, Strigi za namizno iskanje, Plasma za sam prikaz namizja, NEPOMUK-KDE za semantično namizje (ocenjevanje in označevanje datotek ter dodajanje komentarjev) in še mnogo drugih. V okviru podprojekta Oxygen so...

71 komentarjev

Šole v Veliki Britaniji ne bodo dobile Viste

Ars Technica - Britanska agencija za šolstvo je sporočila, da na računalnikih v angleških šolah ne bodo uporabljali Viste in Officea 2007. Razlog za tako odločitev je predvsem previsoka cena. Po poročanju Becte je le 22 odstotkov računalnikov v šolah dovolj zmogljivih, da bi lahko normalno poganjali Visto, 66 odstotkov pa jih ne ustreza strojnim zahtevam, ki jih predpisuje Microsoft. Tako bi za vsak računalnik v osnovni šoli porabili 125, v srednji pa 75 funtov, kar bi skupno zneslo kar 175 milijonov funtov.

Poročilo Becte in izvorna novica na Ars Technici.

75 komentarjev