»

Pravni sklad za zaščito pred SCO

ZDNet - OSDL (Open Source Development Labs) je ustanovil svoj denarni sklad, s katerim nameravajo skrbeti za pravno zaščito uporabnikov Linuxa in osebja (med katerimi je verjetno najslavnejši Linus Torvalds) pred SCO-jevimi tožbami. Za začetk nameravajo zbrati 10 milijonov dolarjev sredstev, prvi donatorji, ki so v sklad že navrgli tri milijone dolarjev, pa so IBM, MontaVista Software in Intel. Intel, ki do tokrat še ni sofinanciral (vsaj ne v takšnem obsegu) OSDL, se tako podaja v vode z možnostjo spora z SCO-jem, ki z veseljem prepričuje vsako podjetje, naj uporablja Unix.

Podobni skladi v odprtokodni skupnosti niso nič novega, saj je že pred časom HP zagotovil pravno zaščito vsem kupcem njihovih računalnikov pred SCO-jem, kmalu pa mu je sledil še Red Hat. Če pa bodo takšni skladi tudi prepričali podjetja, da bodo prešla na Linux, bomo videli čez kakšno leto ali dve.

3 komentarji

Windows 98 vstajajo iz groba

Slashdot - Potem ko smo pred nekaj dnevi poročali o ukinitvi podpore za Windows 98 in Windows 98 SE, si je Microsoft očitno premislil ter podaljšal podporo (kritični varnostni popravki in telefonska pomoč) za Windows 98/SE in ME, ki bi se jima naj življenska doba iztekla decembra letos, do 30. junija 2006.

Tako so prvotno načrtovan cikel podpore s štirih let podaljšali na sedem let, kar prihaja v veljavo z novejšimi različicami Windows. Kljub temu da je veliko domačih uporabnikov že prešlo na novejše operacijske sisteme, pa ogromno državnih uprav in podjetij še vedno uporablja sisteme Windows 9x. Klik!

Verjetno se je Microsoft zbal, da bi ta velik kos tržne pogače moral prepustiti ... se ve komu.

23 komentarjev

Nova anketa!

Slo-Tech -
Dedek Mraz naj mi prinese:
nekaj "ne-računalniškega".37%
(293)
novo grafično kartico;19%
(153)
nov monitor;15%
(122)
drugo računalniško pritiklino;12%
(92)
nov procesor;11%
(84)
nove zvočnike;6%
(46)
Skupaj glasov: 790


Že zelo dolgo v poštni nabiralnik nisem dobil nobenega predloga za novo anketo. Prosim predlagajte jih, da jih bom lahko menjal bolj pogosto, saj so meni pošle prav vse ideje.

10 komentarjev

Headline Tracker 1.4.0.0

Headline Tracker - Tistim, ki še ne poznate tega programa naj povem, da služi spremljanju novic na internetu - takih, kot so tukaj na Slo-Techu in denimo na Slo-Compu. Prednost, ki jo ima pred drugimi tovrstnimi programi je tudi možnost izbire slovenskega jezika [:))], seveda je podprta tudi angleščina. Najvažnejša stvar pa je ta, da podpira tudi strani, ki nimajo tako imenovanega "RSS feeda" (kaj je to, si preberite na domači strani), to pa omogoča spremljanje praktično neomejenega števila strani.

Kako program deluje in predstavitev programa si oglejte tukajle. Z omenjenega naslova lahko seveda tudi dolpotegnete programček. Naj opozorim na seznam strani, ki jih redno nadgrajujem - povezavo boste našli na vrhu strani.Za...

10 komentarjev

HP proti piratstvu

The Register - Prva ženska ameriškega giganta HP, Carly Fiorina, je ta teden na sejmu zabavne elektronike (Consumer Electronics Show) najavila, da bo HP začel boj proti deljenju glasbe in programske opreme. Ta poteza, ki je že zaradi narave HP-jevih storitev (prodaja računalnikov) skregana z logiko (stranka je kralj?), pa je še bolj nelogična, ker je zadnja leta prodaja glasbe ponovno v porastu, kljub nasprotnim trditvam RIAA in drugih organizacij.

HP bi tako naj trenutno poskušal razviti zaščito DRM (Digital Rights Managment), ki bo, če bo seveda uspešno razvita, vgrajena v vse njihove računalnike in naprave. Zakaj so pri HP svoj odnos do P2P spremenili tako nenadno, ni poznano, a na tiskovno konferenco so med drugim povabili tudi enega izmed glasnejših direktorjev proti piratstvu - Jimmy Iovina, ki je v svojem govoru ponovno "pridigal" o kupovanju glasbe. Če pa bo HP pri svojem boju proti piratom tudi uspešen, bomo verjetno videli čez nekaj časa. Klik!

9 komentarjev

ADSL brez ISDN

Finance - Kot smo že izvedeli iz forumov, bo SiOL začel ponujati ADSL brez pogojene ISDN telefonske linije. SiOL bo ponujal tudi IP telefonijo, kar pomeni, da ne bomo ostali čisto brez fiksne telefonije. Komercialni začetek opravljanja teh storitev obljubljajo za prvo četrtletje letos. Cene naročnine za telefonijo obljubljajo nižje, kot so sedaj pri Telekomu.

Verjetne cene bodo naslednje: Priklop: zagotovo ne bo dražji od 30.000 SIT Mesečna naročnina za ADSL: nespremenjena (od 8.000 do 14.600 SIT za fizične osebe) Mesečna naročnina za telefonijo: cenejša od Telekomovih 2.568 SIT.

Seveda lahko obstoječi uporabniki odjavite ISDN priključek in poveste Telekomu, da se ta linija upošteva kot razvezana linija pri Siolu. Siol bi vam naj po besedah direktorja Mirana Krambergerja priklopil ADSL v roku 2 tednov. Prav tako bi naj še letos uvedli VDSL, ki na razdalji do 1500 metrov od centrale dosega hitrosti do 24 Mbit/s prenosa do uporabnika in do pet Mbit od uporabnika. Prvih nekaj 10 uporabnikov...

56 komentarjev