»

Indijci prepovedali Google Earth?

Times Online - Za novembrske teroristične napade v Indiji naj bi napadalci uporabili Googlovo aplikacijo za ogled satelitskih posnetkov Google Earth, zato so v Indiji zastrigli z ušesi. Tako sedaj od indijskih sodišč zahtevajo prepoved uporabe Google Eartha. Odvetnik Amit Karkhanis je v svoji zahtevi višjemu sodišču dejal, da prosto dostopna aplikacija pomaga teroristom pri načrtovanju napadov, saj nudi podrobne posnetke, s katerimi so se napadalci seznanili s tarčami.

Zahteve za zameglitev določenih strateških območij niso nič novega, saj so od Googla za svoja vojaška področja, jedrske elektrarne in podobne isto zahtevale že ZDA, Velika Britanija, Avstralija in Južna Koreja. A Indijci so šli še dlje, saj zahtevajo popolno prepoved uporabe Google Earth v državi. Omeniti velja, da nameni morda niso tako enostranski, saj je Indija pred kratkim napovedala zagon projekta Bhuvan, ki bo njihova verzija Google Eartha. Bhuvan bo s pomočjo satelitov nudil visokoločljivostne zračne posnetke, ki jih bo...

21 komentarjev

Nove baterije iz HP

vir: Neowin
The inquirer - Hewlett-Packard bo začel ponujati nove baterije z imenom Sonata za prenosne računalnike, za katere garantira vsaj tri leta delovanja brez izgube kapacitete. Razvili so jo v podjetju Boston Power, HP pa jo je modro kupil in vgradil v svoje prenosnike Enviro. Za doplačilo 30 dolarjev dobite baterijo, ki po testiranjih HP-ja zmore 1000 ciklov polnjenja in praznjenja brez upada kapacitete, kar je nekako trikrat več od običajnih - od tod triletna garancija. Poleg tega naj bi bilo baterijo v pol ure moč napolniti na osemdeset odstotkov nazivne kapacite, kar pride prav, ko se mudi. Posebej ponosni so na zelenost baterije, pravijo, saj tako uporabnikom ne bo treba menjati baterij pred amortizacijo prenosnika, kar pomeni manj smeti.

13 komentarjev

Blu-Rayji na Japonskem vedno priljubljenejši

X-Bit Labs - Novi ploščati standard Blu-Ray, ki zlagoma nadomešča DVD-je, se počasi prijema, poroča X-Bit Labs. Poročali smo že, da letos v Evropi ne bomo dočakali kakšne večje množice ustreznih predvajalnikov, saj so proizvajalci večino pošiljk poslali v ZDA in na Japonsko, kjer pričakujejo boljšo prodajo. Kar se tiče Japonske, so zadeli.

Delež prodanih zapisovalnikov Blu-Ray je na Japonskem prvič presegel delež DVD-jev. Spomnimo, da so DVD-ji značko 10 odstotkov presegli aprila 2002, polovični delež med prodanimi pa so dosegli novembra 2008. Blu-Rayji so deset odstotkov dosegli lani konec oktobra, letos novembra pa že drugi mejnik. Glavni razlog za hitrejšo zamenjavo vidijo analitiki v razmahu televizijskih sprejemnikov visoke ločljivosti, ki jim ločljivost DVD ni več dovolj. Tipični zapisovalniki Blu-Ray na Japonskem stanejo 100 do 110 tisoč jenov (800 do 900 evrov).

41 komentarjev