»

IBM predstavil najnaprednejšo tehnologijo izdelave čipov na svetu

3D News - IBM je zopet pokazal svoje zobe. Predstavili so način za izdelavo čipov v 0.13 mikronski tehnologiji. Kot verjetno že veste, to pomeni manj potrebnega prostora za vse tranzistorje in vezja v čipu ali obratno na enako velikem čipu bo po novem lahko precej več le teh. Prav tako pa to pomeni precej večjo zmogljivost in manjšo porabo energije čipov proizvedenih s to tehnologijo. CMOS9S (tako ime so nadeli tej pogruntavščini) IBM kani uporabiti tudi za svoj prihajajoči POWER 4 procesor za serverje, ki naj bi ugledal trg nekdaj prihodnje leto. Klik !

0 komentarjev

Novi Detonator gonilniki 6.50 za win9x

3D Chipset - Izšli so novi Nvidia Detonator gonilniki, tokrat z zaporedno številko 6.50. Za doljemanje so na voljo tukaj.
  • Kakšnih podatkov o pohitritvah ali izboljšavah ni.
  • Datoteke so datirane 12.4.2000.
  • So refernenčni gonilniki od tvrdke Gateway.
  • Lahko se zgodi, da bo vaša kartica kar naenkrat postala Gateway-eva.
  • Podpirajo samo Geforce 2, TNT M64 in TNT2 Ultra kartice !!
Kot bi rekel Luni, preizkusite jih na lastno odgovornost [:D].

0 komentarjev

FlasK za Durone/Athlone

AMD Zone - Pred nekaj časa smo bili deležni nove različice priljubljenega programa FlasK (poznate ga vsi, ki ste kdaj konvertali DVDje v DivXe), ki je bila optimizirana za Pentium4 procesorje, sedaj pa so avtorji izdali novo različico, ki je sposobna izkoriščati tudi dodatne ukaze AMDjevih procesorjev. Razlika je res očitna, saj je pohitritev približno 150%, tako da vsi AMDjaši, ki vneto DivXate brž pohitite po svojo različico.

0 komentarjev

Overclockanje SocketA procesorjev na Ace's Hardware

Ace's Hardware - Ace's Hardware je ena izmed najbolj spoštovanja vrednih hardware strani na spletu, saj fantje zares dobro vedo, kaj počenjajo. Mogoče so njihovi članki včasih preveč tehnično zateženi, toda količino informacij, ki jo ponudijo, le redkokdaj doseže kdo drug. Kakorkoli, njihov najnovejši članek govori o overclockanju SocketA procesorjev. Z metodo poskusov in napak so iskali najboljšo kombinacijo procesorja, matične plošče, hladilnika in drugih podrobnosti, ki tvorijo uspešno overclockersko celoto. Moram reči, da je članek zares dober, tako da ogled vsekakor priporočam!

0 komentarjev

Izdelava lastnih mrežnih kablov

LAN Decay - Tega članka pa se boste verjetno razveselili vsi "Sam svoj mojster" tipi. Na LAN Decay strani so namreč objavili navodila za izdelavo lastnih mrežnih kablov. Meni sicer dotično početje ni najbolj jasno, saj kabli navsezadnje niso tako dragi, da si jih nebi mogli privoščiti, pa tudi dobiti jih ni težko... Kakorkoli, če vas zadeva zanima, si članek le oglejte. Samo ne kriviti koga drugega za skurjene mrežne kartice ali kakšne druge posledice [:))].

3 komentarji

Rambus toži Nvidio

The Register - Heh, yup, zdaj so se spravili celo na Nvidio, trenutno enega izmed najmočnejših grafičnih gigantov. Sodeč po registerjevem poročilu je Rambus nedavno "obvestil" Nvidio, da z določenimi produkti krši njihove patente in licence in seveda zahteva podpis licenčne pogodbe in plačilo licenčnine. Odvetniki Nvidie so na "obvestilo" že odgovorili in kot lahko sklepate, ni odgovor nič kaj prijazen. Rambusu se definitivno ne nameravajo podrejati, čeprav upajo na sklenitev kakšne, za obe strani ugodne, pogodbe.Hm, Rambus je vedno bolj podoben podivjanem pravnem stroju... Po internetu se celo svaljkajo novice o skorajšnjem pravnem sporu med Intelom in Rambusom. We shall se...

4 komentarji

Whistler benchmarki

Overclockedcafe - Na Overclocked Cafeju so objavili drugi del njihovega predogleda Whistlerja. Kot vas večina že ve, je Whistler naslednja generacija MSjevih operacijskih sistemov in naj bi končno združil Win9x in WinNT okolje. Na OC Cafeju so tako opravili kopico hitrostnih testov in Whistler s te plati primerjali z Win2k. Čeprav je potrebno poudariti, da gre za beta različico Whistlerja, so rezultati kar pozitivni, saj velikih odstopanj ni bilo. Ali se je MS končno naučil delati spodobne operacijske sisteme? Bomo videli [>:D].

4 komentarji

Velika primerjava Socket hladilnikov, Tom's Hardware style

Tom's Hardware - Dr. Tom se je lotil še ene zanimive teme, in sicer trenutno dobavljivih Socket hladilnikov. V ogromen test so vključili kar 17 hladilnikov, kar je več celo od Anandovega mega testa. Med hladilniki so seveda razni Orbi, Alphe in GlobalWini, pa tudi kaj bolj eksotičnega bi se našlo. No, test si lahko ogledate tukaj, čeprav je nekaj Tomovih zaključkov kar malce... čudnih... Po njegovem mnenju so namreč najbolj priznani SocketA hladilniki, Chrome Orbi, podpovprečni. No ja [:\\]. Kakorkoli, test si vsekakor oglejte, le nekatere rezultate vzemite malce z zadržkom.

3 komentarji

GIGABYTE GA-7ZMM Matična plošča

Jaz - Gigabyte predstavlja novo matično ploščo, ki je namenjena kupcem, ki jim je pri nakupu najpomembnejša cena in ne toliko kvaliteta. Seveda gre za MP z integrirano grafiko in zvokom. Za grafiko poskrbi integriran S3 Savage4 3D in S3 Savage2000 2D grafični čip, za zvok pa so vgradili Creative CT5880 ki podpira 4 kanale na izhodu. Plošča je zgrajena okrog VIA-inega KM133 čipovja, ki poskrbi za podporo 4-im USB priključkom, ima 2 kanalni UATA 33/66/100 IDE krmilniik, 3 PCI, 1 AGP, 1 AMR in 2 DIMM reže za max. 1gb SDRAM. Ima pa tudi eno zelo zanimivo funkcijo, ki omogoča flashanje biosa direktno iz Windows (luštno ... wanna have). Kot sem že rekel, plošča ni namenjena hardcore overclockerjem in hardcore gamerjem, toda če ste omejeni z tanko denarnico, je to lahko vaša izbira. Link !

1 komentar

Test DigiDoca5

3D Chipset - Še en zanimiv članek s ProCooligna danes... gre za test zelo uporabnega overclockerskega pripomočka, DigiDoca5. Gre za majhno kontrolno enoto, ki se pritrdi v prosto 5.25" režo in skrbi za pravilno delovanje ventilatorjev in merjenje temperatur. Na zadevo lahko priključite kar 8 ventilatorjev (seveda pri vseh lahko spremljate vrtljaje) in 8 temperaturnih tipal, napravica pa rezultate sporoča preko majhnega LCD zaslončka. Vsekakor se DigiDoca nebi branil, in tudi pri ProCoolingu jim je bil všeč. Test se nahaja tukaj.

6 komentarjev

Projekt vodnega hlajenja

ProCooling - Na ProCoolignu so spackali še en zanimiv projekt vodnega hlajenja. Tokrat ne gre za neko ogromno mrcino z vsemi mogočimi dodatki, temveč zelo kompaktno, a uporabno vodno hlajenje. Glavni cilj avtorja je bil narediti popolnoma uporabno vodno hlajenje, ki bi ga lahko stlačil v normalen MidiTower in zadevo nosil po raznih LAN partyih. Moram reči, da mu je to tudi uspelo! Če vas zanima kako, si oglejte njegov članek.

0 komentarjev

Prihodnost procesorjev

več strani - Hm, kakšno naključje... Tako Sharky kot Anand sta danes objavila svoja članka o prihodnosti tehnologije za izdelavo procesorjev. V bistvu bi težko rekli, da gre za univerzalen članek, saj v obeh glavno vlogo igra Intel, toda do zdaj so glavni razvojni trendi vedno bili podobni. Sodeč po teh člankih lahko že čez par let pričakujemo čipe s 400 milijoni tranzistorjev pri 10GHz, ki bodo porabili manj, kot en volt za napajanje. Mooroov zakon bo torej še vzdržal? Bomo videli... Sharkyev članek najdete tukaj, Anandovega pa tukaj.

3 komentarji

ABIT Dolby Surround Soundsystem

Overclockers Online - Po velikih uspehih na področju matičnih plošč in kasneje tudi grafičnih kartic, se tvrdka ABIT podaja tudi v svet zvoka in zvočniških naprav. Sestavili so zanimiv sistem zvočnikov za prostorsko ozvočenje vašega računalnika poleg pa nudijo tudi zvočno kartico z njihovim logotipom. Naj takoj povem, da ne gre za kakšen HighEnd sistem ampak predvsem za cena/kvaliteta optimiziran sistem, ki pa kljub vsemu ponuja veliko.Set 6ih njihovih zvočnikov vas bo olajšal za 210$, če pa želite tudi zvočno kartico, bo vaša denarnica tanjša še za dodatnih 55$. Edina resna zamera gre zvočni kartici - EAX in A3D nimata strojne podpore. Vsekakor pa je cena ugodna. Zelo izčrpen članek najdete tukaj.

0 komentarjev