»

V živo: Philae pristal na kometu!

Slika kometa z dne 28. oktobra 2014

Slo-Tech - Sonda Rosetta, ki je na poti dolgih deset let, bo jutri (v sredo) dosegla enega izmed vrhuncev. Po avgustovskem utirjenju v orbito okoli kometa Čurjumov - Gerasimenkov bo njen robot Philae jutri pristal na samem kometu, če bo šlo vse po načrtu. Celotno dogajanje lahko ves čas spremljate v neposrednem prenosu s komandnega centra Evropske vesoljske agencije, ki projekt vodi.

Predvideni urnik bo šel takole. Če bodo ponoči ugotovili, da je vse nared, se bo dopoldne ob 10.03 uri Philae ločil od Rosette in usmeril proti kometu, od katerega je oddaljen približno 30 kilometrov. Philae nima...

107 komentarjev

Nov način gretja morda podatkovne peči

Slo-Tech - Podatkovni centri in superračunalniki so potratni porabniki električne energije; precejšen del je namreč porabijo za hlajenje komponent, ki jih je ta ista električna energija ogrela. Zato so v svetu varčevanja in recikliranja čedalje pogostejše alternative razdelitve velikih centrov na manjše skupke, ki v domovih in poslovnih prostorih nudijo ogrevanje. Ker odpadejo stroški za prisilno hlajenje, se lahko učinkovitost precej izboljša.

Zamisel ni nova, saj...

11 komentarjev

Italijansko sodišče oprostilo znanstvenike, ki niso napovedali potresa

Posledice potresa

Science Blog - Šesterica znanstvenikov, ki jih je italijansko sodišče v L'Aquili leta 2012 obsodilo na šestletne zaporne kazni zaradi nenaklepnega uboja, ker niso napovedali uničujočega potresa, ki je mesto prizadel pred petimi leti, je bila včeraj oproščena. Prizivno sodišče jih je oprostilo, medtem ko je sedmemu obsojenemu znižalo zaporno kazen na dve leti.

Spomnimo, da je leta 2009 okolico L'Aquile stresalo več manjših potresnih sunkov. Zaradi tega so 31. marca 2009 sklicali sestanek Odbora za napovedovanje in preprečevanje velikih katastrof, ki mu je sledila novinarska konferenca, kjer so dejali, da večji potres ni zelo verjeten, a hkrati ni metod, ki bo to lahko zagotovo napovedale. Teden dni pozneje je L'Aquilo stresel potres z magnitudo 5,8 po Richterjevi lestvici,...

24 komentarjev

Musk in Wyler bi s 700 sateliti zagotavljala internet

The Wall Street Journal - Ameriški milijarder in poslovnež Elon Musk, ki ga poznamo kot ustanovitelja SpaceX in soustanovitelja PayPala, Tesla Motors in Zip2, se podaja na novo tehnološko področje. Celemu svetu želi zagotoviti dostop do interneta, za kar bi potreboval 700 satelitov in več kot milijardo dolarjev. Glavni problem bo prvo.

Očitno je v satelitskem internetu prihodnost, saj Musk ni prvi, ki je javno izrazil načrte v tej smeri. Google bi si vstopnico v satelitski internet kar kupil, O3b v podekvatorialni regiji že ponuja internet (izstrelili so štiri satelite, prav toliko jih še sledi), Facebook pa se je odločil, da so boljša kot sateliti kar letala. Kanadski MSCI je satelitski internet po celem svetu leta 2011 obljubljal za prihodnje leto, a v zadnjem času od njega ni bilo...

28 komentarjev

Peter Sunde odslužil svojo kazen

TorrentFreak - Konec maja letos je policija potrkala na vrata na hiši v predmestju južnošvedskega mesta Malmö. Odprl jim je eden od ustanoviteljev torrent trackerja ThePirateBay.com, Peter Sunde. Že tisto noč je spal v bližnjem zaporu, po tednu dni evaluacije pa so ga premestili v visoko zavarovan zapor v Gertrudsviku zunaj Stockholma. Te dni je zaključil prestajanje svojih 5 mesecev zaporne kazni zavoljo "pomoči pri kaznivem dejanju kršitve materialnih avtorskih pravic".

Sunde je bil danes izpuščen. Spet je začel twittati (v zaporu ni imel dostopa do interneta), napovedal je že tudi vrnitev k svojim obstoječim projektom - mikrodonacijski platformi Flattr in k dobro šifrirani platformi za mobilni klepet heml.is.

Pred kratkim, še v zaporu, je opravil daljši...

14 komentarjev