»

Nov članek: Operacije s pomočjo usmerjenega ultrazvoka, vodene na podlagi magnetne resonance

Slo-Tech - Operacije s pomočjo usmerjenega ultrazvoka, vodenega s pomočjo magnetne resonance (MR-guided Focused Ultrasound Surgery - MRgFUS) so razmeroma novo področje v medicini oz. kirurgiji, ki bodo v prihodnosti morda prinesle številne prednosti v primerjavi s klasično kirurgijo.

Tokratni članek smo zato posvetili predstavitvi uporabe tehnologije usmerjenega ultrazvoka v kirurške namene. Del članka je tudi intervju z dr. Johnom W. Snellom, tehničnim direktorjem možganskega programa na Focused Ultrasound Surgery Foundation.

Focused Ultrasound Surgery Foundation je ameriška neprofitna organizacija, kjer poteka precej raziskav te tehnologije in že tudi kliničnih študij, dr. Snell pa je v intervjuju te raziskave in uporabo tehnologije v klinični praksi podrobneje predstavil.

Ugibanje, kdaj bo takšna tehnologija dostopna slovenskim bolnikom pa prepuščamo bralcem.

10 komentarjev

Javna debata: ali internet postaja najmočnejša sila v Evropski uniji?

Kiberpipa - Evropska poslanka Tanja Fajon (S&D/SD) iz Slovenije se bo v petek, 12. novembra, ob 17.30 v prostorih Kiberpipe udeležila foruma na temo Ali internet postaja najmočnejša sila v Evropski uniji? s Christianom Engströmom (Zeleni-EFA/Piratska stranka) iz Švedske, ki se bo razpravi pridružil preko neposrednega prenosa iz Švedske.Razpravi se lahko pridružite v prostorih Kiberpipe ali v Kibli. Debata bo tudi prenašana preko interneta.

3 komentarji

Nove nemške osebne izkaznice s čipi ranljive

Heise - V Nemčiji so 1. novembra začeli uporabljati nove pametne osebne izkaznice, starih pa ni mogoče več dobiti. Nove e-osebne izkaznice se od starih razlikujejo po vgrajenem RFID-čipu, ki ima v elektronski obliki zapisane podatke imenu, naslovu, rojstnem datumu, višini, barvi oči in las, izdajatelju in sliko. Prednost novih izkaznic je širši obseg uporabe, saj se bo moč z njimi...

16 komentarjev

Seagate in WD tožena zaradi kršitve patentov

Ars Technica - Malo znano podjetje Rembrandt IP Management, ki "pomaga lastnikom patentov doseči pravičen izplen od njihove intelektualne lastnine", je vložilo tožbo zoper diskovna velikana Seagate in Western Digital. V tožbi jima očitajo kršenje patentov št. 5.995.342 (Thin film heads having solenoid coils) in 6.195.232 (Low-noise toroidal thin film head with solenoidal coil), ki da ju krši večina diskov omenjenih proizvajalcev. Omenjena patenta pokrivata tehnologijo za minimiziranje magnetne interference pri branju in pisanju podatkov z novimi glavami, ki zmorejo večje gostote zapisa.

Patenta je leta 1997 vložil kalifornijski izumitelj Uri Cohen, ki je kasneje sam sprožil preiskavo zoper Seagate in WD. Ker ni imel dovolj finančnih sredstev,...

3 komentarji

Izšel Red Hat Enterprise Linux 6

Heise - Izšla je nova verzija distribucije Red Hat Enterprise Linux (RHEL), ki je namenjena poslovnih uporabnikom. Peta inkarnacija je bila stara že več kot tri leta (z rednimi posodobitvami in novimi podverzijami), zato je bil že čas za šesto, ki prinaša cel kup novosti. RHEL 6 s 64-bitnim jedrom Linux 2.6.32 zmore uporabiti do 4096 jeder (posamezen gostujoči sistem pri virtualizaciji sicer le 64) in 64 TB pomnilnika ter je bolje prilagojen modernim večjedrnim in večprocesorskim sistemom. Virtualizacija je po novem izključno v domeni KVM, medtem ko je petica podpirala še Xen.

Po registraciji lahko sistem brezplačno poganjate in posodabljate 30 dni, nato pa se odločite za plačljiv model ali pa...

4 komentarji

Nova anketa

Slo-Tech - Veselite se narod! Nova anketa! *khm* malo bolj resno, rezultati ankete so pokazali, da je večina uporabnikov dovolj vešča z našim lastnim iskalnikom, obveščevalni hrčki si zaslužijo nagrado.

Primerno času pa nova anketa sprašuje, česa preveč popijete?

Rezultati stare ankete:
Za iskanje po Slo-Techu uporabljam:
Slo-Techov iskalnik57%
(567)
Google23%
(233)
kakšno iskanje?!?!19%
(186)
Bing1%
(9)
Skupaj glasov: 995


Predloge za ankete navdušeno pričakujemo na team@slo-tech.com

40 komentarjev

Google se proti odhodom bori s povišico

The Wall Street Journal - Google je že vrsto let v samem vrhu na seznamu najboljših zaposlovalcev v ZDA - tudi letos so odlični četrti - a zadnje čase poteka pretok ljudi tudi v smeri, ki je v Mountain Viewu niso vajeni. Da bi trend zaustavili, se je Google odločil vsem svojim zaposlenim po svetu povišati plače za 10 odstotkov.

S prvim januarjem bo 23 tisoč zaposlenih po vsem svetu imelo osnovno plačo za deset odstotkov višjo, poroča The Wall Street Journal. Povod za to širokogrudno potezo je bržkone Facebook, ki je začel uspešno snubiti Googlove zaposlene do te mere, da je v Facebooku deset odstotkov zaposlenih iz vrst Googla. Izvršni direktor Eric Schmidt je zaposlenim povišico naznanil po elektronski pošti. Dodal je, da so ugotovili, da je plača najpomembnejši del plačila, ki jo zaposleni cenijo bolj od bonusov, delniških opcij in drugih dodatkov.

Poleg tega so eksperimentalno začeli uporabljati matematični model, ki poskuša predvideti, kateri izmed zaposlenih bo zapustil podjetje. Program uporablja...

10 komentarjev