»

Le še malo časa za nakupe trdih diskov, DVD-jev, USB ključkov, CF kartic, tiskalnikov...

Slo-Tech - O tem, da je Vlada RS pred kratkim razpravljala o osnutku Uredbe o zneskih nadomestil za privatno in drugo lastno reproduciranje, smo že poročali. Beseda je meso postala in tako je bila v Uradnem listu RS, št. 104/06, z dne 6. 10. 2006, ta uredba tudi objavljena.

Tako lahko do sobote, 21. 10. 2006 (označite na koledarju), opravite nakupe cvetličnih lončkov in travnikov (za neposvečene nosilce podatkov), ne da bi za to plačali nadomestilo (v denarju) po tej uredbi.

Od česa boste plačevali nadomestilo in koliko ta znaša, si preberite v povezani novici, oziroma v Uredbi (500 GB disk, se bo npr. podražil za 4000 SIT, oziroma za vsakih začetih 1 GB zmogljivosti 8 SIT). V kratkem pa lahko pričakujete tudi članek na to temo.

Vesele nakupe!

259 komentarjev

ZDA spet cilj obveščevalnega hekanja?

Schneier.com - Po navedbah TechWeb-a so neznani hekerji preko (ali pa iz) kitajskih strežnikov vdrli v Bureau of Industry and Security, ki je del ameriškega trgovinskega ministrstva.

Omenjeni urad je v ZDA zadolžen za izdajo izvoznih dovoljenj za tehnologije dvojne rabe. Proizvajalci tehnologij dvojne rabe, mednje se v ZDA štejejo tudi specializirane kriptografske naprave, morajo Uradu za industrijo in varnost v postopku prošnje za pridobitev licence predložiti detajlno dokumentacijo o svojem proizvodu. Posledica tega je, da omenjeni urad v svojih sistemih hrani obsežno zbirko občutljivih podatkov o kriptografskih in drugih tehnologijah dvojne rabe.

Glede na to, da je bilo na ameriške strežnike v preteklosti že izvedenih precej napadov za katerimi naj bi stala kitajska vojska in obveščevalne službe (najbolj znana je operacija Titan Rain), obstaja velika verjetnost, da je temu tako tudi tokrat.

A po drugi strani je primer poučen tudi iz vidika varnosti. Kriptografski produkti, ki so bili...

7 komentarjev

Sony prenehal izdelovati monitorje

Heise - V Severni Ameriki in Japonski je Sony prenehal prodajati svoje monitorje. Le-te čaka enaka usoda proti koncu leta tudi v Evropi. Predstavnik podjetja je omenjal, da bodo zadnji modeli odposlani prodajalcem decembra tega leta. Pred tem pa bodo sicer še poslali na trg nekaj novih modelov svoje G serije.

Prejšnje leto je Sony prodal približno 3.07 milijonov monitorjev po vsem svetu, kar ga je poneslo med 10 največjih svetovnih proizvajalcev. Glavni razlog za to odločitev so majhni dobički pri TFT monitorjih, kar je naredilo zadevo zelo neprivlačno v očeh vodstva te družbe.

So pa obljubili da bodo zasloni za profesionalni trg še naprej dostopni.

Več podrobnosti na Heise Online.

12 komentarjev

Detelfone - zamenjava za Skype?

Slo-Tech - Na tržišču se je pojavil nov ponudnik internetne telefonije - Detelfone. Ponujajo brezplačno telefoniranje z drugimi uporabniki svoje storitve in poceni telefoniranje v ostala fiksna in mobilna omrežja.

Za delovanje je potrebno naložiti njihov brezplačni program in seveda imeti računalnik s slušalkami (zvočniki) ter mikrofonom. Seveda brez povezave v internet ne gre.

Slovenski uporabniki lahko tudi dobijo svojo telefonsko številko (0592xxxxx) in so tako dosegljivi od "zunaj". Kot piše na njihovi spletni strani, uporablja to storitev trenutno 709 uporabnikov. Minuta pogovora v omrežje Telekoma Slovenije stane 4,6 SIT (oz. 3,83 SIT brez DDV), kar je ugodneje, kot klici po stacionarnem telefonu.

76 komentarjev