»

Izlet v tovarno ohišij

Tom's Hardware - Pri Tom's Hardware Guide so se na nezimerno željo svojih bralcev, ki si sploh niso mogli predstavljati, kako se izdelujejo računalniška ohišja, podali na dvodnevni izlet v tajvansko tovarno Chenbro. Bolj natačno so si ogledali proces izdelave XSpider/Gaming Bomb ohišja.

Članek je zanimiv in vreden branja za večino obiskovalcev naše strani. Pri Tomu vedo, da s slikami ne gre skopariti, saj so na vsako stran prilepili dve ali tri, kar predstavlja kratkočasno klikanje zdolgočasenem spletnemu obiskovalcu.
Ostali pa lahko medtem opazujemo neverjetno visoke varnostne standarde te tovarne, ki v ameriškem svetu ne bi obstala 5 minut.
Hkrati pa ne pozabimo na izredno objektivno poročanje pisca članka, ki mu kar ne zmanjka superlativov. Klik za prijetno in predvsem kritično branje. [>:D]

2 komentarja

Režiserji proti MPAA

Slashdot -

Poročali smo že, da je MPAA uveljavila prepoved izdajanja predčasnih "screenerjev" za kritike in ostale hollywoodske vplivneže, saj jih ti potem največkrat prenesejo na računalnik in velikodušno ponudijo celemu svetu.

Včeraj je 142 režiserjev naslovilo pismo na MPAA, v katerem zahtevajo, da MPAA to nesmiselno prepoved prekliče, saj niso prepričani, da sploh obstaja povezava med "screenerji" in piratsko industrijo. MPAA je zahtevo zavrnila. V praksi to pomeni, da si bodo morali vsi člani Akademije Oskar filme, ki se za oskarje potegujejo, nekako ogledati v kinu. Več o tem.

4 komentarji

Zamude pri Intelu

X-Bit Labs - Intelovi Prescott procesorji, ki so bili planirani za drugo četrtino leta 2003 so prestavljeni na četrto četrtino istega leta. To pa ni veliko, boste rekli. Res ni, a problem nastane pri tem, da masovna produkcija 90 nanometrskih procesorjev za končne uporabnike ne bo mogoča niti do prve četrtine naslednjega leta. Če bodo že zamudili, naj bodo pa vsaj toliko hitrejši in boljši!

Tako Tejas (leto 2005) kot Prescott bosta zgrajena na, že v P4 uporabljanem, NetBurstu (množica elementov, ki poskrbijo za hitrejše upravljanje ("handlanje") z ukazi - 400 MHz FSB, SSE2, ...), a seveda bosta imela precej višji tako FSB kot frekvenco jedra. Prav tako bosta povečana predpomnilnika L1 (iz 8 kB na 16 in 24 - Northwood / Prescott / Tejas) in L2 (90 nm procesorji 1 MB, 65 nm Tejasi pa 2 MB) ter dodanih nekaj novih inštrukcij v sami arhitekturi, ohranili pa bodo Hyper-Threading. Predvidevajo pa tudi da bodo precej bolj požrešni z energijo - Prescott na primer kar okoli 120 W. Klik!

Nastalo luknjo...

9 komentarjev

30 let grafičnega uporabniškega vmesnika

Xerox Alto

OSNews - Računalnik Xerox Alto, ki je svetu pokazal prvi grafični uporabniški vmesnik (GUI), praznuje trideseto obletnico. V ta namen bo na mednarodni prireditvi Vintage Computer Festival 6.0 potekala posebna razprava in razstava, posvečena Xeroxovemu izdelku, ki je ukazno vrstico postavil v zakulisje delovanja računalnika. Festival, ki se začne jutri, bo potekal v muzeju Computer...

6 komentarjev

Spet mesni narezek

The inquirer - Včeraj smo poročali, kako ameriški pravni sistem za pošiljanje neželene elektronske pošte skoraj na smrt obsodi krivce, danes pa sem zasledil krajšo analizo, od kod neželena pošta sploh prihaja.

Tako je John McLean za Inquirer povzel pošto, ki je prispela v treh dneh in pol. Od skupno 140 sporočil, je približno 80% imelo znane pošiljatelje, preostali pa so predstavljali vzorec. Podrobnejši pogled je pokazal, da je jezik večine pisem ameriška angleščina, da je pošta prišla iz 29 različnih držav, od katerih je 23 držav imelo samo enega ali dva predstavnika.

Med večjimi kršitelji so najbolj izstopale Kanada, Koreja, Brazilija, s skupno 28 sporočili, Kitajska z osemnajstimi, medtem ko so prvo mesto s prepričljivim vodstvom 41% ali 58 sporočil prevzele Združene države. Zanimivo je, da njihovi ponudniki niso imeli konkretnih rešitev tega problema. Še nekaj zanimiviih dejstev najdete tukaj.

0 komentarjev