»

Motorolina proizvodna hala od znotraj

The Verge - Motorola je v začetku preteklega meseca predstavila svoj veliki up Moto X. Gre za prvi mobilni telefon, ki so ga v celoti razvili pod Googlovim okriljem, od kar je ta prevzel Motorolo. Toda Moto X ima še cel kup drugih lastnosti, s katerimi želi Motorola razburkati trg in pridobiti čim več kupcev. Eden izmed teh bonbončkov, s katerimi vabijo, je možnost popolne prilagoditve. Izračunali so, da lahko dobimo telefon v več kot tisoč kombinacijah, saj ima 18 barvnih različic, sedem barv za gumbe na robu naprave in različne barve obroča okrog leče. Vse to pa je mogoče zaradi proizvodnje v ZDA.

Da se razumemo, Moto X ni v celoti proizveden v ZDA. V njem še vedno sedijo na Kitajskem proizvedeni sestavni deli, kot je, recimo,...

24 komentarjev

EU bo odpravila mobilno gostovanje in povečala povezanost

Europa.eu - Nadaljujejo se prizadevanja Evropske komisije, da bo Evropo spremenila v povezano celino. Po sramežljivih marčevskih napovedih o ukinitvi mobilnega gostovanja in poenotenju cene mobilnih storitev pri posameznem operaterju ne glede na lokacijo in precej odločnejši avgustovski izjavi, je Evropska komisija včeraj sprejela doslej najambicioznejši načrt v tej smeri. Če bo šlo vse po načrtih, bodo že prihodnje leto gostovanje in višje tarife za pogovore v tujini postalo postali preteklost. Komisija želi poleg odprave pojma gostovanja postaviti še enostavnejša pravila, ki bodo v pomoč podjetjem pri širjenju prek državnih meja, zaščito omrežne nevtralnosti v Evropi in odpravo premij za mednarodne telefonske klice znotraj EU. Poglejmo podrobneje.

Uvedli bi enotno...

56 komentarjev

Raziskava kaže neučinkovitost režima "three-strikes"

Slo-Tech - Vpliva spletnega piratstva na prodajo avtorskih del ni mogoče enostavno izmeriti, prav tako pa ni mogoče enoznačno kvantificirati učinkov različnih način za boj proti piratstvu. Pisali smo že, da je DRM dosega prav nasproten učinek, saj povečuje piratstvo glasbe, to pa se v bistvu sploh ne zajeda v prodajo. BSA seveda domnevno škodo vrednoti domišljijsko, čeprav Hollywood priznava, da tako hudo vendarle ni. Hočete znanstvene raziskave? Te so celo pokazale, da pirati kupujejo več od nepiratov. Sila zamotano torej.

Potem pa je tu še zloglasni sistem treh prekrškov (three-strikes), ki so ga uvedle že številne države, med njimi Francija, Irska, Tajvan, Velika Britanija in Južna Koreja. Na Irskem mu ne kaže prav dobro, na Novi Zelandiji so učinki prava...

21 komentarjev

Seagate razvil tehnologijo gostejšega zapisa podatkov na diske

Extremetech - Kapacitete diskov že nekaj časa ostajajo pribite ob mejo 4 TB, kar proizvajalci dosežejo s štirimi terabajtnimi ploščami. Zadnja večja revolucija se je zgodila leta 2006, ko je vzdolžni (longitudinalni) način zapisa podatkov na disk zamenjal pravokotni (PMR). Magnetizacija domen v disku sedaj namreč kaže navzgor ali navzdol (pravokotno na ravnino plošče in vzporedno z osjo vrtenja), s čimer je mogoče na enak prostor stlačiti več podatkov. A tudi ta tehnologija se zaletava ob fizikalne omejitve, saj je širina sledi (track), kot imenujemo koncentrične krožnice za zapis podatkov, že izjemno majhnih 75 nanometrov. Seagate je razvil tehnologijo, ki bo mejo gostote zapisa premaknila više. Imenuje se SMR (shingled magnetic recording oziroma strešniški magnetni zapis).

Ime je dobil, ker se podatki zapisujejo podobno, kot se na strehe zlagajo...

37 komentarjev