Slo-Tech

»

Kako ravnati s starimi kreditnimi karticami

Slo-Tech - Kraja identitete je lani prizadela 10 milijonov Američanov. Pri nas je ta pojav za zdaj še manj razširjen, a to še zdaleč ne pomeni, da smo zaradi tega lahko manj previdni. Eden izmed prvovrstnih virov podatkov za tatove identitete so pretečene kreditne kartice, ki jih lastniki nepremišljeno vržejo v smeti. Ker se da tudi iz enkrat prerezane kartice relativno enostavno sestaviti številko, velja upoštevati navodila za varno odstranjevanje kartic.

V posnetku na YouTubu je prikazan posnetek, kako varno razrezati kartico s petnajstimi rezi. Poleg tega velja pred tem kartico še razmagnetiti, nato pa delčke razporediti po različnih smetnjakih. Posebej je treba paziti na bančne izpiske, ki prav tako vsebujejo občutljive informacije, zato jih...

43 komentarjev

Večino ljudi je možno identificirati iz anonimiziranih podatkov

Ars Technica - Anonimiziranje podatkov, ki ga zelo rada izvajajo podjetja v želji kasnejšega izvajanja tako komercialnih kot tudi akademskih raziskav, se izkazuje za vse manj zanesljivo in za vpletene osebe (katerih podatki so seveda dani prostovoljo) vse manj zasebno.

Že v sredini devetdesetih let je Latanyi Sweeney tako uspelo, da je po izdaji anonimiziranih zdravniških kartonov državnih uslužbencev, ki so vključevali vsak bolnišnični obisk le-teh, samo s pomočjo poštne številke, spola in datuma rojstva ugotoviti celotno zdravstveno zgodovino guvernerja zvezne države Massachusetts.

Ne samo to, uspelo ji je tudi dokazati, da je možno z poznavanjem poštne številke, dneva rojstva in spolom identificirati 87 odstotkov američanov, s krajem, dnevom rojstva in spolom približno polovico, z okrožjem, dnevom rojstva in spolom pa približno 18 odstotkov američanov.

Da anonimizacija v resnici ni anonimizacija, ko podatke združite z drugimi podatkovnimi bazami, se na žalost vse pogosteje izkazuje tudi v...

19 komentarjev

Microsoft soustanovitelj CodePlex Foundation

ZDNet - Včeraj je bila ustanovljena nova neprofitna fundacija z imenom CodePlex, ki bo vzpodbujala ponudnike komercialnih rešitev k večjemu sodelovanju v odprtokodnem svetu. Eden izmed ustanovnih članov in za zdaj največji finančni podpornik bo Microsoft.

Začasni predsednik fundacije bo Sam Ramji, ki je bil v Microsoftu zadolžen za vse odprtokodne projekte. Microsoft je po poizvedovanjih potrdil, da Ramji zapušča njihovo podjetje. Tudi ostali člani upravnega odbora bodo sprva večinoma iz Redmonda. Microsoft je že leta 2006 ustanovil repozitorij za svoje odprtokodne rešitve z imenom CodePlex.org, a ta ne bo postal eno z novoustanovljeno fundacijo. Bo pa nova fundacija poskušala logično nadaljevati in nadgraditi njegovo delo.

5 komentarjev

Golob zmogel 4 Mb/s na 80 km

Winston

Daily Mail - Na našem forumu je pred leti potekala debata, kako doseči čim hitrejši prenos podatkov z nekonvencionalnimi metodami. Dokončnega odgovora nismo uspeli dobiti, se je pa visoko zavihtela samokolnica, naložena s 120 GB diski, ki jo potiska kit. Od muh ni bil niti tovornjak z nerazrezanimi rezinami flash čipov. V podobnem smislu so v Južni Afriki priredili zanimivo tekmovanje, kjer sta si nasproti stala 11-mesečni poštni golob s 4 GB SD-kartico po imenu Winston in povezava ADSL. Pot je bila dolga 80 km. Prepričljivo je zmagal ptič, ki je za pot porabil 2.06:57, kar znese približno 4 Mb/s, medtem ko je bil prenos prek spleta še vedno pri bornih štirih odstotkih.

61 komentarjev