»

Slovenci podirajo rekorde

Računalniške novice - Slovenska navijalca zbogi in Shark-357 sta v preteklosti pod okriljem ekipe Funtech OC team že dosegala zelo uspešne overclockerske rezultate, tokrat pa jima je uspelo nekaj nadvse izjemnega. S procesorjem Intel Core 2 Duo E6700 sta milijon decimalk števila pi izračunala v samo 9.906 sekunde, s čemer sta postavila svetovni rekord. Procesor sta ohlajala s tekočim dušikom, northbridge s suhim ledom, prebila pa sta se do zavidljivo visoke frekvence 5,15 GHz. Ponosni smo, da se v svetovnem merilu izkaže še kak naše gore list, tako da jima iskreno čestitamo, bralci pa lahko več podrobnosti najdete v izvorni novici.Link do novice je posredoval steev.

46 komentarjev

OCZ Mini-kart flash pogon

CoolTechZone - Prenosni flash pogoni oziroma USB ključi, kot smo jih pri nas ljubkovalno poimenovali, so v zadnjih nekaj letih precej uspešno začeli izpodrivati disketne pogone. Na trgu je dostopno malo morje teh gizmov, ki se razlikujejo po varnostnih funkcijah, kapaciteti, zunanjem izgledu in še čem, njihov najbrž najbolj zanimiv atribut pa je velikost. Z vsako miniaturizacijo nas bolj presenečajo, posebno če pomislimo, kako veliki so bili nekoč čipi in trdi diski podobnih kapacitet, poleg tega pa so zaradi svoje majhnosti in cenenosti tudi zelo uporabni kot obeski za ključe.

Na tem področju je vsekakor trenutni zmagovalec (vsaj v sprejemljivem cenovnem razredu) OCZ-jev

4 komentarji

Seagate Barracuda 7200.10

Riba, ki ne mara vode.

vir: Techgage
Techgage - Če se ravnamo po razmerju med ceno in kapaciteto, so trenutno najbolj pameten nakup diski, na katere lahko shranimo 320 gigabajtov podatkov. Enega od boljših tovrstnih primerkov iz priznanih Seagatovih tovarn so danes preizkusili na Techgage in bili nad njim navdušeni. Disk je opremljen z mnogimi tehnologijami za izboljšanje hitrosti in zanesljivosti, najbolj pomembno pa je zadnje čase zelo popularno vertikalno zapisovanje podatkov, ki močno poveča kapaciteto na kvadratni palec površine plošče.

Glede na to, da je na voljo po zelo nizkih cenah in poleg tega še navdušuje s hitrostjo, si je prislužil najvišjo oceno in priporočilo urednika, mi pa k temu dodajamo še en bombonček. Za razliko od ostalih kvalitetnih...

33 komentarjev

Sunbeamtech Zorro

BigBruin - Na področju računalniških ohišij primanjkuje inovativnosti -- standarden razpored komponent šteje že dosti let, novejši izdelki pa ga delajo zgolj bolj dostopnega (kletke za diske, tirnice za pogone, pladenj za matično ploščo...), a revolucionarnih sprememb v konceptu ni in ni. Intel je nekaj let nazaj sicer poskušal z BTX-om, ki pa je generalno gledano kljub temu, da je bil dobro zastavljen, požel ravno toliko uspeha kot istoimenski Tomosov model.

A vendar se svetle izjeme vedno najdejo, številni proizvajalci so prednosti BTX postavitve komponent analizirali in jih poskušali udejanjiti...

10 komentarjev

Tomy Life Box

Slo-Tech - Za vse, ki s svojim denarjem (tako kot jaz) na čase ne znajo ravnati popolnoma racionalno, je varčevanje zelo koristen koncept, a kaj, ko nas zanj nihče ne motivira. Minimalni odstotki, ki nam jih izplačajo banke, če pri njih hranimo denar, so redko omembe vredni, zato so japonski izumitelji pripravili zelo zabavno napravico, ki naj bi bolj efektivno motivirala potencialne varčevalce. Gre za šparovček, v katerega je vgrajen slabo desetletje star koncept virtualnega hišnega ljubljenčka (Tamagoči!), seveda s preobratom - za zagotavljanje kvalitetnega življenja pikslaste živalice je treba v...

7 komentarjev

Samsung izumil PRAM pomnilnik

Neowin - Samsung je danes predstavil nov tip pomnilnika, imenovan PRAM, ki združuje prednosti DRAM-a, ki ga uporabljamo v računalnikih (hitrost) in flash pomnilnika (ohranjanje podatkov brez električne energije). Novinec je tako 30-krat hitrejši od flash konkurence, enostavnejši za izdelavo, obljublja pa tudi 10-krat daljšo življenjsko dobo, poroča Neowin.

12 komentarjev

Kamerunske vrhnje domene prodajna uspešnica

ICANNWatch - Slovenci se s svojimi vrhnjimi domenami lahko zabavamo, saj predstavljajo pomožni glagol biti v drugi osebi ednine, a šale tipa nisi.si so dosegljive le ožjemu krogu ljudi, ki pozna slovenski jezik. Prebivalci zahodnoafriške države iz naslova so našli dosti bolj komercialno uporaben način uporabe njihovih domen, .cm. Ugotovili so, da se zgolj za eno črko razlikujejo od .com, tako da se jih izplača registrirati v namene oglaševanja, tako kot marsikatere druge domene, ki predstavljajo pogoste tipkarske napake znanih naslovov, poroča ICANNWatch.

7 komentarjev

Tudi SOVA analizira prometne podatke?

Slo-Tech - Včeraj je RTV Slovenija objavila intervju z Iztokom Podbregarjem, direktorjem Slovenske obveščevalno-varnostne agencije. Tema intervjuja je bila dejavnost SOVE v obdobju po 11. septembru, ter vloga obveščevalne dejavnosti pri zagotavljanju (nacionalne) varnosti na splošno. Zanimiv pa je Podbregarjev odgovor na vprašanje, ali so bili v Sloveniji na podlagi podatkov Sove že kdaj prijeti osumljeni v povezavi s terorizmom.

Podbregarjev odgovor se glasi: "
Ne, v Sloveniji takega primera ni, so pa bile pristojnim organom posredovane določene informacije o tem, da so ljudje, ki so bili povezani s terorizmom, ali prečkali Slovenijo, ali pa se v njej zadrževali. Da pa bi bil kdo neposredno pred izvedbo terorističnega dejanja, oziroma se nanj pripravljal v Sloveniji, takšnih podatkov nismo imeli. Dejansko pa spremljamo različne situacije in nekatere povezave, ki kažejo na to, da so določeni posamezniki na neki način, npr. po načinu komuniciranja, vpeti v takšne mreže.
".

Kaj natančno ta...

15 komentarjev

Mnenje: Nevtralnost omrežij

Slo-Tech - Danes objavljamo krajše razmišljanje o nevtralnosti omrežij. Lenart J. Kučič v njem opozarja, da je za javno dobro bolje, da omrežja ostanejo vsebinsko nevtralna in operaterji ne diskriminirajo paketkov IP glede na vsebino, ki jo prenašajo.

Upamo, da bomo s člankom povzročili vsaj nekaj debate na to temo. Vsekakor bomo z veseljem objavili tudi nasprotno mnenje o tem, zakaj je bolje, če telekomunikacijski operater pregleduje promet in se na podlagi vsebine odloča kako hitro (če sploh) bo določena informacija prišla do cilja.

Veselo branje.

30 komentarjev