»

Smrt na avtocesti: videonadzor ne pripomore k večji varnosti

Slo-Tech - Zagovorniki videonadzora nas vztrajno prepričujejo, kako videonadzor pripomore k večji varnosti, pa čeprav resne študije v tujini kažejo, da videonadzor ni učinkovit.

Kako videonadzor v praksi "rešuje življenja" in "zagotavlja varnost", pa imamo te dni priložnost videti tudi v Sloveniji.

Včeraj so namreč pod viaduktom Goli vrh na primorski avtocesti našli poškodovan avto, v njem pa dve razpadajoči trupli. Nesreča se je zgodila že maja (po predvidevanjih med 30. aprilom in 5. majem) in sicer tako, da naj bi vozilo zadelo betonski robnik, se odbilo v kovinsko odbojno ograjo ter se preko žičnate mreže prevrnilo 90 metrov po pobočju.

Zaradi majhnih poškodb na ograji nihče ni opazil, da se je na tem odseku ceste zgodila nesreča, prav tako pa tega niso opazili niti v videonadzornem centru. Kot so včeraj poročali na Kanalu A, je DARS videoposnetek že zavrgel (videoposnetki se hranijo samo določen čas). To pa seveda pomeni, da je se je sporni odsek avtoceste snemal, vendar...

394 komentarjev

Spet o nevarnostih oblačnega računalništva

Slo-Tech - Po končani konferenci BlackHat, kjer so hekerji prikazali nekaj zanimivosti o varnosti oblakov (ang. cloud computing), so se na ReadWriteWeb nekoliko razpisali o nevarnostih oblačnega računalništva.

Med glavnimi nevarnostmi oblačnega računalništva navajajo štiri. Prva nevarnost je prevelika odvisnost od enega samega ponudnika storitve, ali kot v predstavitvi Clobbering the Cloud! pravijo Arvanitis, Slaviero in Meer - nevarno je dati vsa svoja jajca v eno samo košaro. Lep primer te nevarnosti je spletna stran Ma.gnolia, katere strežniki so se letos sesuli, vsi uporabniški podatki (zaznamki) pa so bili izgubljeni. Za vedno.

Druga nevarnost zadeva vprašanje zaupanja. Na ReadWriteWeb navajajo primer Amazona, ki novim uporabnikom omogoča uporabo predpripravljenih slike strežnikov. Ponujajo 2768 predpripravljenih strežnikov, od tega so jih 47 pripravili sami, ostale pa so pripravili uporabniki EC2 oblaka. Izkaže pa se, da uporabniki kar slepo zaupajo tem predpripravljenim uporabniškim...

99 komentarjev

Apple iPhone 3GS za 99 dolarjev?

X-Bit Labs - Na spletu so se pojavile govorice, da Apple pripravlja oskubljeno verzijo svojega iPhona, ki bo bistveno cenejši od obstoječih. Novi iPhone 3GS z 8 GB pomnilnika naj bi stal 99 dolarjev z dvoletno naročnino, kolikor stane tudi starejši iPhone 3G podobnih karakteristik. Čeprav so te vesti neuradne in nepotrjene, so dokaj logične. Apple je z intenzivnimi rabati počasi spraznil skladišča svojih iPhonov 3G, sedaj pa jim bodo začeli ostajati neprodani iPhoni 3GS. Te bi veljalo ponuditi tudi kupcem, ki si drage verzije (199 dolarjev za 16 GB in 299 dolarjev za 32 GB) ne morejo privoščiti, in zanje je cenejša različica kot naročena.

Mimogrede pa še poglejmo, kako bodo ameriške banke začele izkoriščati funkcije iPhonov. Banka USAA namreč načrtuje nadgradnjo aplikacije za iPhone, ki bo omogočila unovčevanje čekov kar preko telefona. Prejemnik bo ček (ameriški plačilni sistem še vedno v veliki meri temelji na čekih, medtem ko Evropejci uporabljajo nakazila med transakcijskimi računi)...

31 komentarjev

Nate Lawson o varnosti kriptografije

Slo-Tech - Nate Lawson je imel 5. avgusta letos na Google Tech Talk predavanje na temo varnosti kriptografije z naslovom Crypto Strikes Back!.

Številne kriptografske metode so danes dobro preizkušene in so postale kar nekako standardne, navadno pa se zaplete pri njihovi implementaciji. Lawson tako na predavanju predstavi nekaj glavnih težav pri implementaciji kriptografije, od tim. side-channel napadov, do napak pri implementaciji algoritmov za izračun kontrolnih vsot. Dotakne se tudi slavne Debian PRNG ranljivosti ter posledic za DSA digitalne podpise.

Ob hitri menjavi ključev se je namreč kar nekako spregledalo, da so ranljivi tudi vsi DSA ključi, ki so bili zgolj uporabljeni v sistemih z okvarjenim generatorjem naključnih števil.

Lawson namreč na svojem blogu ugotavlja, da je varnost DSA zelo odvisna od varnosti tim. naključnega izziva (ang. random challenge) k. Če je ta parameter znan, je namreč mogoče izračunati celoten zasebni ključ uporabnika. To pa pomeni, da napadalec lahko v...

4 komentarji

Samočistilni firmware za Indilix SSDje

Indilix krmilnik

vir: engadget
engadget - SSD pogoni imajo to lastnost, da se z daljšo uporabo zamažejo, kar močno vpliva na hitrosti prenosov, jasno v negativni smeri. Pogoni so večinoma sestavljeni iz 512 kB blokov, ki jih sestavljajo 4 kB celice. Zapisovanje praznega bloka je običajno hitro, a če je zapisana le ena celica (z umazanim podatkom, ki je npr. ostanek brisane datoteke), zapisovanje bloka postane mnogo počasnejše. To je sicer možno popraviti s temeljitim (low-level) formatiranjem pogona, ki vse podatke pobriše in vam omogoči nalaganje svežih kopij, defragmentacija pogona pa, zanimivo, stanje le poslabša. A to za lastnike SSD-jev z Indilix krmilnikom (OCZ Vertex in Patriot Torqx) ne bo potrebno, saj je OCZ v...

27 komentarjev

Britanska osebna izkaznica zlomljena v 12 minutah

Nova osebna izkaznica

vir: Daily Mail
Daily Mail - Nove osebne izkaznice, ki jih britanska vlada počasi uvaja in želi odpremiti vsem državljanom do leta 2012, naj bi bile odporne proti ponarejanju in zlorabam. A to ne drži, poroča The Daily Mail. Adam Laurie, znani britanski računalniški izvedenec, je namreč dobil v roke eno izmed 51.000 osebnih izkaznic, ki so jih prejeli tujci na začasnem delu ali študiju v Veliki Britaniji. Te izkaznice so podobne izkaznicam, ki jih bodo sčasoma prejeli tudi britanski državljani. Vsebujejo mikročipe s podatki o imetniku v elektronski obliki: ime, rojstni datum, fizične karakteristike, prstni odtis itn. Po besedah oblasti je čip neprebojen.

Laurie je uporabil svoj mobilni telefon in prenosni računalnik ter uspel informacije s čipa prekopirati v nekaj...

81 komentarjev

Microsoft bolj aktiven pri ustvarjanju standarda HTML5

CNet - Kljub relativni neaktivnosti Microsofta pri reševanju težav oz. določanju rešitev v najnovejši različici standarda HTML5, so se odločili aktivno vključiti v proces določanja standarda. Ustanovili so delovno skupino, ki bo dodobra pregledala zasnovan osnutek standarda, izpostavila težave, zastavljala vprašanja, v prihodnje pa računajo tudi, da bodo pripomogli k projektu z odgovori. Slednjih je trenutno veliko manj kot vprašanj, ki si jih je moč skupaj s predlogi ogledati na W3C listi. S HTML5 bo splet postal mnogo bolj prijazen spletnim aplikacijam, ki so vedno bolj v porastu, v teoriji pa tudi avdio in video vsebinam.

Kljub neaktivnosti Microsoftovo delo ni izključeno iz projekta HTML5, saj je vanj vključena Microsoftova tehnologija ContentEditable, ki uporabnikom omogoča spreminjanje spletne strani v brskalniku. Obenem Internet Explorer 8 podpira že kar nekaj HTML5 funkcij, kot so Cross Document Messaging, Cross Domain Messaging, in Ajax Navigation. Vseeno so pazljivi s trditvami...

0 komentarjev

Še več P55 plošč, SLI pdopora potrjena

Asus Maximus III Formula

vir: Expreview.com
Expreview.com - Že na CeBitu je bilo moč opaziti prve plošče, za katere so proizvajalci trdili, da bodo podpirale SLI. nVidia je bila od takrat o tem sicer tiho in ni podala uradnega stališča. A stvari so se zdaj premaknile. Plošče z Intelovim P55 čipovjem so uradno dobile podporo uporabi večih nVidia grafičnih kartic, povezanih v SLI. Takšne plošče bodo na trg dali Intel, Asus, EVGA, MSI ter Gigabyte, s širšo podporo pa se bo morda SLI razširil v večji del sistemov. Kot že...

3 komentarji

Novice iz nVidie

X-Bit Labs - O nVidii je trenutno moč slišati tri različne novice, ki so tako ali drugače povezane s poslovnimi rezultati. Začnimo s trenutno najšibkejšim oddelkom nVidie, veznimi čipovji. nVidia pravi, da za ta oddelek v prihodnjem letu ne pričakuje izgub. Trenutna klima v industriji je, da bo NVidia ta oddelek celo zaprla, a Jen-Hsun Huang (CEO) je analitikom svetoval, naj raje počakajo na veliko presenečenje med sporom o veznih čipovjih z Intelom. Kako bodo rešili to težavo, saj bodo z začetkom leta 2010 izgubili licenco za prodajo veznih čipov za procesorje Opteron ter linijo Core i3/i5/i7, ni bilo razjasnjeno. V drugi četrtini tega fiskalnega leta je, presenetljivo, prodaja veznih čipovij prinesla kar 31 % prihodkov celotne družbe, kar je 27 % več kot v istem obdobju lani. A na obzorju so druge težave, saj je od vseh prodanih čipov večina vsebovala grafično jedro, ki bo nepotrebno, ko bosta AMD in Intel le-tega vgradila v sam procesor. Torej, počakajmo na presenečenje.

Druga novica je, da...

4 komentarji

Toshiba se pridružuje družinici Blu-ray

Zgodovina.

CNet - Toshiba, eden izmed glavnih zagovornikov že preminulega standarda HD DVD, ki ga je nasledil Blu-ray, je naposled le napovedala serijo izdelkov, ki bodo podpirali nov format. Trajalo je kar 19 mesecev, da so priznali poraz, a bolje pozno kot nikoli, so si bržkone priznali, in se prijavili za članstvo v klubu Blu-ray Disc Association (BDA). Res je, čeprav je HD DVD umrl pred poldrugim letom, je Toshiba doslej trmasto vztrajala pri klasičnih DVD-jih, Blu-raya pa se ni hotela...

2 komentarja