»

Konec Celeronov prihodnje leto

Slo-Tech - Intel je svoje partnerje obvestil, da bo prihodnje leto počasi ukinil svoje procesorje iz družine Celeron. Zamenjali jih bodo Pentiumi in dvojedrni Atomi-N. Trenutno Intel trži naslednje Celerone: P4500, T3300, T3100 in 900 za prenosne računalnike ter dvojedrni Celeron SU2300 in enojedrni 743 za ultratanke prenosnike. Zanimivo je, da še septembra pričakujemo Celeron P4600, T3500 in U3400. Prvi dvojedrni Atom bo N550 z 1,5 GHz, ki bo stal 86 dolarjev, torej prav toliko kot P4500, le da je slednji zmogljivejši. Nič kaj dobre novice, torej.

23 komentarjev

Astronomska odškodnina zaradi piratstva neustavna

Ars Technica - RIAA je lanskega avgusta zmagala v tožbi zoper doktorskega študenta Joela Tenenbauma, ki so mu očitali kršenje avtorskih pravic, ker je s spleta nelegalno prenesel 30 skladb. Slednjemu ni pomagala niti pravna pomoč slavnega harvardskega profesorja prava Charles Nesson; sodišče mu je naložilo plačilo 675.000 dolarjev odškodnine. Večina tovrstnih primerov se konča z izvensodno poravnavo, Tenenbaum pa jo je zavrnil in se boril do bridkega konca. Podoben primer je še Jammie Thomas-Rasset, ki bi bila morala plačati dva milijona dolarjev odškodnine, a jo je sodišče znižalo na le 54.000 dolarjev z uporabo instrumenta remittur. RIAA je tedaj ponudila celo poravnavo v vrednosti 25.000 dolarjev, ki je Thomas-Rassetova ni sprejela, zato se oktobra začenja nov proces.

Sodnica Nancy Gertner z okrožnega sodišča v Massachusettsu je pritrdila Tenenbaumu, da je dosojena odškodnina nesorazmerno visoka, in jo znižala. Po novem mora Tenenbaum plačati 67.500 dolarjev, kar je še vedno precej, a...

241 komentarjev

YouTube z ločljivostjo 4K

Google - Google je na svoji strani za objavljanje in gledanje videoposnetkov dodal novo ločljivost. Odslej bo najvišja podprta resolucija 4K, kar pomeni 4096 x 2304 točk. To je štirikrat več od 1080p, ki že sedaj nosi oznako HD, in je za običajne uporabnike več kot dovolj. Nova ločljivost se izrazi šele na zaslonih, ki merijo vsaj 25 palcev, medtem ko so projektorji za njihovo predvajanje običajno v velikosti hladilnika. Za ogled posnetkov tako visoke kvalitete poleg tega potrebujete ultrahitro povezavo do interneta in nekaj sreče, da najdete kakšnega, saj so kamere drage, posnetkov pa malo. Nekaj za pokušnjo; za predvajanje v najvišji ločljivosti v meniju desno spodaj izberite Original.

57 komentarjev