»

Predvidevanje možganov

Slo-Tech - Članek, objavljen na New Scientistu razglablja o tem, zakaj se, v primeru, da nas požgečka prelestna lepotica, krčevito smejemo, v primeru lastnega žgečkanja pa le nemo bolščimo v zid ter ne reagiramo. Težava naj bi tičala v naših možganih, saj ima, tako članek, naš organ (da, referiram na možgane) možnost predvidevanja dogodkov. Seveda naša koža fizično gledano občuti enako, le možgani, v primeru žgačkanja samega sebe, te impulze omilijo ter zatrejo. Klik! Bolje kot vsak Pentium 4 [:D] .

5 komentarjev

Cooler Master ohišje ATC-201B-BXT

"Moj črni konj ne rabi uzde ..."

vir: Dan's DATA
Dan's DATA - V naši deželici bi lahko lepa in kvalitetna ohišja, ki se jih da prosto kupiti, našteli v minutki, naši čezoceanski prijatelji pa se naslajajo nad praktično neomejeno količino pisanih škatlic različnih dizajnov in cen.

Najbolj slaven izdelovalec je seveda Lian Li, a obstaja mnogo kvalitetnih izdelkov iz drugih delavnic, denimo Cooler Masterjeve. Eno od njihovih mojstrovin je za bralce preizkusil Dani (ne, ne naš Dani z Dannyjevih zvezd, ampak bolj znan Avstralec z Dan's Data). Zelo izvirno poimenovan...

1 komentar

500 in 400 W

Virtual-Underground - Na Virtual-Underground so si ogledali dva napajalnika podjetja Raidmax - 500 in 400 vatno izvedenko. Zelo so pohvalili njuno ceno, izgled (zadeva izgleda precej mogočno, predvsem zaradi zunanjega ventilatorja), stabilnost (karkoli so že hoteli povedati s tem) in zmogljivost. Grajali pa so barvo, ki se zelo hitro opraska ter več kot 10% odstopanje pri +12 V napetosti. Ni ravno Enermax ali kaj podobnega, je pa poceni. Se vseeno izplača?

2 komentarja

Primerjava Linux binarnih paketov

Slashdot - Medtem, ko lahko uporabniki Oken 'uživajo' o prečudovitih orodij, kot so InstallShield ipd., imamo uporabniki GNU/Linux distribucij na voljo binarne pakete, ki se znajo namestiti na sistem in ga tudi pripraviti do tega, da sprejme njihovo prisotnost čim manj boleče. Čeprav pravi Linuxaši prisegajo kar na izvorno kodo in PrevediSiSam™, bo koga drugega vseeno zanimala primerjava raznih paketnih oblik.

0 komentarjev

AMD ponovno izdeluje Thoroughbrede A?

ProCooling - Joe, glavni urednik strani ProCooling, je presenečeno pogledal, ko je zapazil, da je njegov novi, v 24. tednu izdelani nizkonapetostni (DLT) Thoroughbred 1700+ iz stare serije A. Procesor se temu ustrezno slabo navija, saj mu ga je uspelo spraviti le na 1,73 GHz pri 1,65 V. Ako se nameravate podati po nakupih dajte oči na peclje, kak pogled pa velja nameniti tudi naši bazi Thoroughbred in Barton stopničk (steppingov) in njihovega navijaškega potenciala.

6 komentarjev

Prescott, Canterwood in Springdale

Overclockers.com - Pred kratkim so se po internetu razlezle črnoglede napovedi, češ, v aroganco odeti, Intel bo s Prescott ponovil packarijo, ki jo je storil z Willametti na socketu 423 in zanj zahteval nove matične plošče. Vsi novopečeni lastniki Pomladnih dolov pa v jok in na drevo.

Na srečo iz dreves prestrašeno gledajočih kupcev si niso vsi složni v tej napovedi. Namreč, ako malo pobrskamo po specifikacijah i875P (oziroma i865PE, saj sta si bolj ali manj enaka) vidimo, da v njih Intel dobrodušno predvideva podporo Prescotta, le par malenkosti nam je postoriti v tej smeri, začenši z novim standardom VRD 10.0 (nekoč znan pod imenom VRM) in končavši z vezjem za prepoznavo omenjenih procesorjev. To pa je tudi vse.

Kaj lahko se zgodi, da bo imela ta pravljica srečen konec, le proizvajalci matičnih plošč morajo poškilti v specifikacije in pogoltniti zgubo nekaj centov, ki jo te dopolnitve prinesejo, vsekakor Intel, enkrat za spremembo, ni zlohotnež. Kaj lahko se izkaže, da si je zlo tokrat...

5 komentarjev

Forum: zanimivosti zadnjega Biducata ur

Slo-Tech - Slo-Techov forum zna biti občasno prav zanimivo branje in odličen dokaz, da nekateri ljudje slovesu navkljub nismo 'tako' zelo mahnjeni. V kaj slabo podporo trditvi tako lahko naštejem nekaj razvitih tem, ki bodo verjetno (pa četudi le iz firbca) zanimive marsikomu.

Ob nakupu avdio opreme nam prospekti in prodajalci radi postrežejo s podatki, ki lahko uporabljajo kar podobne merske enote kot računalniki -- vendar ima pomen podatkov kaj malo skupnega z nam bolj znanim področjem. Po preb(i)ranju o pomenu specifikacij zvočnikov nam bo morda jasno kaj več [;)]. Tiste, ki se ukvarjajo z vodnim hlajenjem, načeloma zanimajo tovrstni produkti -- pa naj gre za ideje za izdelavo blokov, kakršna sta recimo Vesoljčev in Boeingov; morda pa ravno iščete ustrezen radiator? -- Katalog radiatorjev evropskih avtomobilov zna priti na pomoč.

Sogovorniki v oddelku Znanost in tehnologija ugotavljajo, zakaj prihaja do pokanja ledu, pristaši teorije zarote pa razpravljajo o ohranitvi odtisov...

4 komentarji

Izšlo Linux jedro 2.5.75

Slo-Tech - Danes pozno ponoči je izšla nova razvojna različica Linux jedra z zaporedno številko 2.5.75 (zadnja stabilna je še vedno 2.4.21). To si samo posebi sicer še ne bi zaslužilo novice na Slo-Techu, vendar je to, po besedah Linus Torvaldsa na Linux Kernel poštnem seznamu, zadnja različica pred začetkom razvoja novega stabilnega jedra 2.6.x. Sicer to še ne pomeni, da bo kmalu dostopna navadnim smrtnikom -- a po mojih nezanesljivih napovedih bo v roku kakšnega leta stabilno jedro med nami.

Obstaja tudi zanimiv seznam stvari, ki jih bomo verjetno ugledali v jedru 2.6.

Če obstaja kakšna izredno pogumna duša, si lahko 2.5.75 sname z uradnega slovenskega zrcalnega strežnika. Osebno imam z jedrom 2.5.75 že skoraj enodneven uptime. Vsi podatki so še vedno prisotni, napak tudi še ni.

Ergo: še je upanje za razvojne in nestestirane različice srca operacijskega sistema [;)]

5 komentarjev

Zalman vodni blok

vir: Zalman
Sharka Computers - Vsak dan smo priče novimi izdelkom ali proizvajalcem na področju vodnega hlajenja. Dobro znani Zalman je tako s porizvodnega traku spustil par zanimivih novih produktov. Med njimi je tudi vodni blok ZM-WB2 za AMD/P4. Osnova je seveda bakrena, pokrov pa iz anoiziranega aluminija. Cena - cirka 14.000 SIT. Zanimivo je, da izdelka na uradni Zalmanovi strani ni, lahko pa ga vidite tule.

6 komentarjev

Nov procesor za prenosnike

24 ur - Na trg prenosnikov je podjetje VIA Technologies poslalo nov procesor z imenom Antaur, ki je izdelan posebej za ultralahke prenosnike. Antaur teče na frekvenci 1 GHz. Njegova prednost je v prvi vrsti zelo majhna poraba energije, saj rabi za svoje delovanje samo 11W moči. Tako nizko porabo energije, ki se pa da še dodatno zmanjšati do 50 odstotkov, omogoča tehnologija Nehemiah, ki se uporablja tudi v pocesorjih C3. VIA Antaur je zaenkrat na voljo na kitajskem trgu, pri nas pa bo predvidoma v zadnjem četrtletju tega leta. Več...

8 komentarjev