»

Izšla nova verzija Debiana 12

Slo-Tech - Po skoraj dveh letih razvoja je izšla nova verzija Linuxove distribucije Debian, ki jo poganja jedro Linux 6.1 LTS. Različica Bookworm nadomešča Debian 11 Bullseye iz leta 2019. Debian je ena najstarejših in najstabilnejših distribucij Linuxa, na kateri so osnovane številne druge, tudi Ubuntu.

V Debianu 12 najdemo LibreOffice 7.4.5.1, Evolution 3.46.4-2, Transmission 3.0, Mozillo Firefox ESR, Nginx 1.22, Emacs 28.2, PHP 8.2, systemd 252, Python 3.11.2, Perl 5.36, Vim 9.0. Privzeto okolje je GNOME 43, na voljo pa tudi druga, denimo KDE Plasma 5.27, LXDE 11, LXQt 1.2.0, MATE 1.26 in Xfce 4.18.

Debian 12 bo uradno podprt do decembra 2026. Novosti so še repozitorij non-free-firmware, podpora APFS (Apple File System), orodje ntfs2btrfs , mimalloc, ksmbd-tools, Secure Boot na ARM64 in številne druge. Prenos je mogoč s spletne strani.

33 komentarjev

Prva tožba zoper OpenAI zaradi obrekovanja v ChatGPT

Slo-Tech - Vprašanje časa je bilo, kdaj bo OpenAI doletela prva tožba zaradi navedb, ki jih bo umetna inteligenca ChatGPT halucinirala. To je znana pomanjkljivost velikih jezikovnih modelov, ki si manjkajoče informacije preprosto izmislijo, saj je njegova glavna naloga ustvarjanje besedil, ne pa faktično točnih povzetkov. Radijski voditelj Mark Walters iz Georgie, ki je eden največjih zagovornikov pravice do nošenja orožja v ZDA, toži OpenAI, ker je ChatGPT ustvarjal neresnične navedbe o njem.

Novinar Fred Riehl je ChatGPT-ju podal povezavo do resničnega primera na zveznem sodišču in prosil za povzetek. ChatGPT se je odzval z besedilom, ki je bilo neresnično, v njem pa je o Waltersu zmešal resnične informacije in laži. Med drugim je na primer trdil, da je Walters domnevno poneveril več kot pet milijonov dolarjev Second Amendment Foundation. Walters ni bil nikoli niti osumljen česa takšnega. Riehl teh informacij seveda ni objavil, jih je pa preveril. Tako je verjetno tudi Walters izvedel...

40 komentarjev

Acer kljub zavezam nadaljeval prodajo v Rusijo

Reuters - Tajvanski proizvajalec računalnikov Acer je med 8. aprilom 2022 in 31. marcem 2023 v Rusijo prodal za vsaj 70 milijonov dolarjev računalnikov in komponent, čeprav se je formalno pridružil sankcijam in napovedal prekinitev dobave komponent v Rusijo. Acerjevo početje ni bilo nezakonito, je bilo pa v nasprotju s potezami drugih zahodnih dobaviteljev (Dell, HP), ki so aprila lani prenehali dobavljati v Rusijo, in tudi v nasprotju z javnimi navedbami. Acer je za prodajo v Rusijo uporabljal svojo podružnico v Švici.

Čeprav je Tajvan uvedel sankcije proti Rusiji, v tem primeru ni šlo za kršitve, ker so pošiljke izvirale iz Švice. Prav tako tedaj Švica ni prepovedovala izvoza računalniških komponent v Rusijo, zato je bila prodaja povsem zakonita. A Acer je 8. aprila lani dejal, da so zaradi nedavnih dogodkov ustavili poslovanje z Rusijo. Formalno je to držalo, v resnici pa so poslovanje nadaljevali prek švicarske podružnice. Acer je sedaj dejal je, da je Acer Sales International SA...

29 komentarjev