»

Prihodnost svetovnega spleta: WWW 2010

Slo-Tech - Konec aprila se je v Raleighu, prestolnici ameriške zvezne države Severne Karoline, odvila že devetnajsta glavna konferenca internetne znanosti, World Web Conference 2010. Razlog, zaradi česar je ta dogodek še posebej zanimiv je ta, da tu lahko opazimo, v katero smer se raziskave okoli interneta nagibajo, kar nam daje vpogled v nove tehnologije, ki bodo zaznamovale prihodnost interneta.

Tokrat konference z govorom začuda ni otvoril izumitelj interneta Tim Berners-Lee, ampak Googlov glavni internetni evangelist Vint Cerf, ki je govoril o infrastrukturi interneta. Velik pomen je postavil predvsem na čimprejšnjo vzpostavitev IPv6, dejstvo, da četrtina sveta dostopa do Interneta preko mobilnega telefona, nove multimedijske iskalne tehnologije in varnost ter zasebnost v socialnih omrežjih.

Glasno sporočilo je imela Microsoftova raziskovalka Danah Boyd, ki je prav tako izpostavila problem zasebnosti pri analizi velikih podatkovnih baz, kot so na primer socialna omrežja.

Njena teza je,...

14 komentarjev

Mandriva naprodaj

Heise - Kot poroča francoska stran Mandriva Linux Online, je francoski razvijalec priljubljene Linuxove distribucije Mandriva naprodaj. Že od leta 2008 se Mandriva bojuje z rdečimi številkami, letos pa se je obrnilo izrazito na slabo. Prve govorice so se vzniknile že marca, ko je Mandriva na francoski borzi objavila finančno poročilo, v katerem so zapisali, da je edina alternativa za rešitev 80 zaposlenih prodaja podjetja. Med potencialnimi kupci se omenjata britanski ponudnika SaaS LightApps in francoski igralec na odprtokodnem trgu Linagora.

54 komentarjev

Prihaja gigabitni WiGig

CNet - Konzorcij Wireless Gigabit Alliance je danes objavil, da je 60 GHz-tehnologija brezžične povezljivosti pripravljena za podjetja člane, da začnejo izdajati nove izdelke s podporo zanjo. Z delovanjem na neuporabljeni frekvenci 60 GHz lahko WiGig teoretično deluje s hitrostjo do 7 gigabitov na sekundo, kar je več kot 10-krat hitreje od trenutnega 802.11n Wi-Fi. Ob tem velja poudariti, da WiGig ni zamenjava klasičnega Wi-Fi, temveč njegovo dopolnilo. Resda je hitrejši, a njegov domet je skromnejši.

WiGig Alliance je povedal še, da so sklenili dogovor z Wi-Fi Alliance, tako da bosta tehnologiji delili specifikacije. Pripravili bodo program za certificiranje, ki bo namenjen napravam Wi-Fi, ki bodo podpirali tudi 60 GHz. V WiGig Alliance upajo, da bodo proizvajalci delali tropasovne naprave s podporo 2,4, 5 in 60 GHz.

18 komentarjev

Visionectov eMeni in slovenski start-up leta 2010

Razprava o freelancingu na Spletnih uricah preteklo sredo

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Danes ob 19h bo na Pipinem odprtem terminu Luka Birsa iz Visionect d.o.o. predstavil zgodbo o nastanku dlančnika, namenjenega uporabi v poslovnih okoljih. Zasnovan je tako, da rešuje več težav: avtonomija (do 9 mescev z enim polnjenjem baterije), robustnost (operemo ga v pralnem stroju), vidljivost (eInk), varnost in odprtost. Luka bo med drugim odgovarjal tudi na vprašanja, kot so: zakaj sploh narediti svoj kos hardwarea v današnjih časih? Kakšne tehnološke odločitve so sprejeli? Kako bodo preživeli armagedon, ki ga prinaša iPad? Visionect je bil izbran kot zmagovalec Mobile Monday Slovenija in prišel v finalni izbor na letošnjem Mobile Premiere Awards ter zmagovalni izbor Mini Seedcampa Zagreb.
V četrtek se bo...

5 komentarjev

Twitterjev hrošč poskrbel za tisoče oboževalcev

CNet - Včeraj so uporabniki Twitterja družno izkoristili hrošča, ki je tako neverjeten, da so ob prvih poročilih mnogi menili, da gre za novinarsko raco. Kdor je v svoj tweet zapisal accept @ in ime uporabnika na Twitterju, je omenjenega uporabnika avtomatično prisilil v spremljanje njegovega računa na Twitterju. Tako sta zvezdi Twitterja Ashton Kutcher in Mark Zuckerberg nenadoma spremljala tisoče profilov neznanih ljudi in celo praznih testnih profilov. Napako so prvi odkrili na nekem turškem blogu, prvi v angleščini pa jo je povzel Webrazzi. Twitter je hrošča hitro onemogočil in začasno nastavil število oboževalcev vseh tweetov na nič, dokler ne ugotovijo, kako razveljaviti lažne spremembe.

5 komentarjev