»

AMD vs. Intel n-tič

Viper's Lair - Ahh, AMD proti Intelu. To je kot zgodba brez konca, saj kljub temu, da je bila ta tema že vsaj milijonkrat obdelana, zagovorniki obeh taborov še kar nekako ne morejo najti skupnega jezika. Eni se sklicujejo na krhkost Athlonovih jeder, drugi se derejo čez dol cevovod procesorjev Pentium4, spet tretjim je všeč, da lahko s svojim Athlonom pozimi privarčujejo pri ogrevanju sobe. Le kateri bi bilo verjeti? Če ste malce zbegani in bi svoje mnenje raje ustvarili na podlagi kakšnega nevtralnega vira, a se ne nameravate spuščati v arhitekturne značilnosti AMD-jevih in Intelovih procesorjev, potem ni drugega, kot da si preberete članek na Viper's Lair, kjer so na podlagi nekaterih dejstev poizkušali določiti, kateri procesorji so boljši.

2 komentarja

Opteroni tudi v Sunovih računalnikih?

The inquirer - AMD-jevi Opteroni so trenutno zares vroči procesorji, saj se je o njih spletlo že kar nekaj govoric, ki samo potrjujejo zanimivost teh skupkov silicija, ki naj bi končno pokazali iz kakšnega testa so že konec tega leta. Po napovedih, da se za Opterone zanima celo Dell so The Inquirerjevci sporočili, da bo mogoče te procesorje uporabil tudi Sun, ki je znan po svojih UltraSparcih, spletnih strežnikih in zmogljivih delovnih postajah. The Inquirerjeva razmišljanja si lahko preberete tukaj.

0 komentarjev

Intel napada s P4 Celeroni

The inquirer - Po podatkih, ki sem jih dobil tukaj, bo Intel 15. maja izdal Kar dva nova procesorja - 1.4 GHz Celeron in 1.7 GHz Celeron. Medtem ko bo prvi še vedno zasnovan na stari tehnologiji in bo podpiral samo 100 MHz vodilo, bo drugi zasnovan na P4 arhitekturi. To pomeni, da bo podpiral 400 MHz vodilo, ukaze SSE2, a bo obenem imel samo 128 KB sekundarnega predpomnilnika. Čeprav procesor zaradi majhne količine predpomnilnika ni postavljen ravno v vlogo favorita, pa bi AMD vseeno moral poiskati ustrezno rešitev proti novim Intelovim čipom za spodnji del tržišča, saj je frekvenčno že zdavnaj zaostal s svojimi Duroni. No ja, AMD se še vedno lahko pohvali s tem, da njegovi Duroni zmorejo SMP in da se dobro odrežejo v navezi s pomnilnikom DDR. Vendar koliko časa še?

7 komentarjev

Hlajenje GeForca 4 s tekočim dušikom

vir: HardOCP
HardOCP - Vsake toliko časa vidimo nekatere navdušence, kako se spravijo hladiti procesor s pomočjo tekočega dušika. Taka hlajenja pa vsaj na grafičnih karticah niso ravno pogosta, saj se marsikdo kar lepo zadovolji z zračnim hlajenjem. No, očitno se je našel človek, ki se je odločil, da bo s tekočim dušikom ohladil tudi svojega GeForca 4. Kako mu je vse skupaj uspelo, pa si lahko ogledate na štirih slikah, ki jih boste našli na tej strani.

1 komentar

Primerjava brskalnikov za Linux

Slashdot - Da ima Linux močno podporo med tako imenovanimi Open Source skupnostih najbrž že veste. Ravno dobra podpora prej omenjenih skupnosti pa botruje vedno večjemu številu programov, ki so namenjeni Linuxu. Izjeme niso niti spletni brskalniki, ki jih je za ta operacijski sistem na voljo kar nekaj. Manjši predogled teh brskalnikov so opravili na tej strani, kjer so si ogledali njihove odlike in slabosti ter poizkušali podati končno sodbo o tem, kateri izmed peterice Opera-Galeon-Konqueror-Netscape-Mozilla je najboljši. Med drugimi so primerjali tudi hitrost nalaganja strani, ki za marsikaterega uporabnika predstavlja pomemben dejavnik, ki kasneje vpliva na izbiro omiljenega browserja.

0 komentarjev