»

Novi tožbi zoper Megaupload

Ars Technica - Ameriška cehovska organizacija filmskih studiev MPAA je vložila civilno tožbo zoper podjetje Megaupload, ki je upravljalo do predlani aktivno spletno stran za deljenje datotek, ustanovitelja Kima Dotcoma in še dva nekdanja menedžerja v podjetju. Megaupload je uradno deloval kot skladišče podatkov v oblaku (cloud storage service), a se je izrodil tudi v stran za širjenje avtorsko zaščitenih vsebin.

MPAA v tožbi Megauploadu očita, da so njegovi glavni upravljavci podpirali in vzpodbujali deljenje avtorsko zaščitenih vsebin, s čimer so se finančno okoristili. Kot pravijo, je imel Megaupload sistem vzpodbud in nagrad, ki je uporabnike motiviral pri nalaganju...

15 komentarjev

Google Glass naprodaj - za en dan

Google - Kdor si resnično želi nove Googlove igračke z imenom Glass, ki je že pred dejanskim izidom dvignila veliko prahu in prepovedi, jo bo lahko prihodnji teden kupil. Čeprav Glass še ni dokončan in gre za prototip, bo Google v torek za en dal začel prodajati Google Glas.

To je Google razkril na svojem blogu in objavil povezavo do strani, kjer je Glass mogoče naročiti. Naročila bodo začeli sprejemati v torek ob 15.00 po slovenskem času, odprta pa bodo, dokler zaloge ne bodo pošle. Žal je dostava omejena le na ZDA.

Google Glass v tej fazi ne bo poceni, saj bo stal 1500 dolarjev brez davka. To je še posebej veliko ob zavedanju, da gre za nedokončan izdelek, ki prav veliko možnosti uporabe ta hip še nima. So ga pa izjemno veseli razvijalci, ki že pišejo aplikacije za...

13 komentarjev

Francoski sindikati omejujejo elektronska sporočila izven delovnega časa

The Wall Street Journal - Francoski sindikati so z delodajalci sklenili nov zavezujoč dogovor (in ne zakon, kot ponekod napak piše), ki velja za 250.000 zaposlenih v IT in svetovalnem sektorju (podpisala sta ga njuna sindikata CFDT in CGC), za katere ne velja trenutni standardni 35-urni delovni teden v Franciji. To pomeni, da novi dogovor velja za manjši del zaposlenih, a precej prahu je dvignil zaradi določbe, da morajo delodajalci zaposlene pustiti v popoldanskem času pri miru - in to vključuje tudi elektronsko pošto na pametnih telefonih.

Francozi so leta 1999 uzakonili 35-urni delovnik, Hollandova vlada pa je v zadnjem mandatu znižala upokojitveno starost za dve leti. Zdajšnja novost delavcem nalaga, da se po izteku delovnega česa ne odzivajo...

21 komentarjev

Sodišče EU prepovedalo zaračunavanje nadomestila za piratstvo

Slo-Tech - Še ena dobra novica iz Luksemburga: Sodišče EU je razsodilo, da se nadomestila za privatno in drugo lastno reproduciranje ne sme zaračunavati tudi za nezakonito rabo del, se pravi, kot neke sorte nadomestilo za piratstvo.

Kot vemo, imamo uporabniki avtorskih del določene pravice proste uporabe, med njimi tudi pravico, da iz že zakonito kupljene kopije avtorskega dela, npr. DVD-ja, glasbenega CD-ja ali e-knjige naredimo še eno ali dve dodatni kopiji, če nam to pač paše (npr. za predvajanje na računalniku, na ipodu, v avtu). Dokler to kopijo držimo zase in za svoje bližnje, je to naša pravica.

No, vsaj napol, ker se za tovrstno rabo zaračunava določeno nadomestilo, in sicer kar...

54 komentarjev