»

Samsung in LG: kdo komu krade?

Slo-Tech - Južnokorejska policija je včeraj z odredbo za preiskavo vkorakala na sedež Samsunga v mestu Asan in preiskala prostore. Točnih informacij, kaj so iskali, ni, je pa znano, da je preiskava povezana z obtožbami o kraji znanja in tehnologije. Samsung je namreč osumljen, da je eden izmed prejemnikov zaupnih informacij o tehnologiji OLED, ki so nepooblaščeno odtekle iz konkurenčnega podjetja LG. Komentarji podjetij so skopi. Samsungov tiskovni predstavnik je povedal, da nimajo nobenega razloga, da bi kradli, saj imajo najboljšo OLED-tehnologijo na svetu. LG je le suho dejal, da v tem primeru niso klicali policije ali predlagali preiskave.

Zgodba pa ima daljšo zgodovino. Podjetji sta v očitke o odtekanju informacij zapleteni že skoraj celo...

4 komentarji

Simobil draži kratka sporočila na tuje številke

Finance - Drugi največji slovenski operater mobilne telefonije Simobil je sporočil, da se njihovim uporabnikom obetajo podražitve. Podražili bodo pošiljanje kratkih sporočil (SMS, MMS) na telefonske številke neslovenskih operaterjev. Doslej je bilo pošiljanje sporočil obračunano po enotni ceni, ne glede na ciljno številko. Odslej bo drugače.

Cena za pošiljanje sporočil na tuje številke bo znašala 0,15 evra na sporočilo, medtem ko cena za slovenske številke ostaja enaka, torej odvisna od paketa. V številnih paketih je v osnovni mesečni pavšal vključena določena količina kratkih sporočil. Sporočila na tuje številke bodo odslej izvzeta iz teh pavšalov in se bodo plačevala po dejanski porabi, bo pa na voljo nova...

58 komentarjev

Samsung predstavil največji pametni telefon

Mashable - Samsung je danes predstavil nov pametni telefon, ki se ponaša s titulo največjega pametnega telefona. Doslej si je ta naziv prilaščal telefon z diagonalo 5,9 palca in podporo ločljivosti 1080p, medtem ko je bil absolutno največji Huawei Ascend Mate s 6,1 palca. Samsung Mega, kot se prikladno imenuje, ima 6,3- ali 5,8-palčni zaslon (odvisno od izvedenke, ki jo vzamemo). Samsung trdi, da podpira visoko ločljivost (HD), čeprav njihov tiskovni predstavnik ni znal ali želel povedati, ali zmore 720p ali 1080p.

Obe pa poganjata Android 4.2 (Jelly Ben). Večji model ima 1,7 GHz-procesor, šibkejši pa zgolj 1,4 GHz. Glavna kamera zmore zajeti osem milijonov točk, sprednja pa še vedno zelo spodobnega 1,9 milijona točk. Kapacitete imata 8 GB (obe) ali 16 GB (samo večja verzija), pomnilnika pa 1,5...

49 komentarjev

Prenovljen standard USB 3.0 z 10 Gb/s predstavljen

X-Bit Labs - Na Intelovem Developer Forumu, ki je včeraj in danes potekal v Pekingu, je USB-IF (Implementer Forum) predstavil končno verzijo nove revizije standarda USB 3.0, ki podvaja hitrost prenosa podatkov. Medtem ko je USB 3.0 v svoji premierni inačici (Super Speed) zmogel deklariranih 5 Gb/s, bo odslej v teoriji mogoče prenašati do 10 Gb/s. To potezo so najavili že januarja, a standard takrat še ni bil dokončan.

Poteza je pričakovana, saj ima USB 3.0 intenzivno konkurenco v obliki Applovega Thunderbolta. Prav te dni smo namreč slišali napoved nove pohitritve, s katero naj bi Thunderbolt prihodnje leto prilezel do 20 Gb/s. Thunderbolta ima tudi nekaj drugih asov v rokavu, recimo podporo za protokola PCI Express in DisplayPort ter seveda sposobnost tako hitrega prenosa podatkov sinhrono.

Druga novost, ki jo pripravlja...

31 komentarjev

Internetne napade na Južno Korejo zakrivila severna soseda

SecurityWeek - Južna Koreja je razkrila rezultate preiskave marčevskega internetnega napada na državo, ki je za nekaj ur ohromil televizijske postaje in nekatere banke, skupno pa prizadel več deset tisoč računalnikov. Že ob odkritju napadov so špekulirali, da za njimi stoji Severna Koreja, rezultati preiskave pa to potrjujejo. Agencija za varnost na internetu (KISA) pravi, da vsi dokazi kažejo, da so napadi izvirali iz...

15 komentarjev

Microsoft ovadil Google pred Evropsko komisijo zavoljo Androida

Google proizvajalcem Androida vsiljuje kup svojih programov, s katerimi potem zbira trope uporabniških podatkov.

vir: Guardian
Guardian - Interesna skupina z zanimivim imenom FairSearch.org, v kateri pa v resnici čepijo Microsoft, Nokia, Oracle, Expedia in še nekateri ameriških tehnološki velikani, je pri Evropski komisiji vložila pritožbo zavoljo Googlove domnevne zlorabe prevladujočega položaja z njihovo platformo Android.

Obtožujejo jih cenovnega dumpinga s ponujanjem Androida zastonj, kar naj bi konkurenci (zlasti Microsoftu) preprečevalo "povrnitev investicij" v njihove "plačljive konkurenčne platforme" skozi licenciranje, obenem pa naj bi Android partnerjem "vsiljevali namestitev kupa lastnih programov" (iskalnika, lokacijskih storitev, Play trgovine, mobilnega Chroma, Google Maps, oblačno-dokumentno skladišče Drive, idr.) in s tem preprečili uveljavitev njihovih...

34 komentarjev