»

AMD izdal ATI FirePro 2450

TG Daily - AMD je izdal svojo novo profesionalno grafično kartico, ki se imenuje ATI FirePro 2450. Kartica podpira priklop štirih zaslonov DVI ali VGA prek dveh priključkov VHDCI in razdelilca. Vsebuje pol gigabajta pomnilnika GDDR3, podpira DirectX 10.1, PCI Express 2.0 in sede v režo PCI Express x16. Po navedbah proizvajalca porabi kartica 32 W energije, ko je polno obremenjena, sicer pa kakšnih 17 W. Najvišja podprta ločljivost na vsakem izmed štirih zaslonov je 1920 x 1200, tako da lahko brez težav uporabljate tudi 24-palčne monitorje. Cena v ZDA znaša pol dolarskega tisočaka, kar je natanko toliko, kolikor za konkurenčno kartico Quadro NVS 420 zahteva Nvidia.

16 komentarjev

Južna Koreja strožja

Slashdot - Južna Koreja se očitno pridružuje državam Franciji, Italiji in Irski, ki so že ali pa še bodo vpeljale strožjo protipiratsko zakonodajo. Prejšnji teden je tako parlament obravnaval osnutek novega zakona o avtorskih in sorodnih pravicah, ki vključuje slavno načelo treh opominov (three strikes and you're out!).

Novi člen 133-2 bo pooblaščal korejsko Ministrstvo za kulturo, šport in turizem, da od ponudnikov dostopa do interneta zahteva, da uporabnikom, ki prenašajo zaščitene vsebine prek spleta, pošlje opozorila ali pa da jim prekine povezavo. Prav tako bo ministrstvo lahko zahtevalo, da ponudniki interneta uporabnikom, ki so že bili opozorjeni na kršitve, zamrznejo ali ukinejo internetne račune za šest mesecev. Podobna usoda bo doletela tudi oglasne deske (bulletin boards), na katerih se bo znašla nezaželena avtorska lastnina, saj bo ministrstvo lahko zahtevalo njihovo zaprtje. V primeru neposlušnosti pa bodo lahko kar skrbniki telekomunikacijskega in informacijskega omrežja...

13 komentarjev

Hynix dosegel dogovor z Rambusom

X-Bit Labs - Drugi največji proizvajalec pomnilnika na svetu Hynix je dosegel dogovor z Rambusom, ki bo pripomogel h končanju spora med podjetjema, ki traja že osem let. V poravnavi predlaga, da bo Hynix plačal naslednje licenčnine: en odstotek za naprave s SDR SDRAM in 4,25 odstotka za tiste z DDR SDRAM (sem sodijo naprave z DDR, DDR2, DDR3, GDDR, GDDR2, GDDR3 SDRAM in DDR SGRAM), ki bodo prodane med 31. januarjem 2009 in 18. aprilom 2010. Poleg tega naj bi Rambus prejel še 349 milijonov dolarjev odškodnine in 48 milijonov dolarjev zamudnih obresti, če bo poravnava v taki obliki potrjena tudi prek sodiščem, kjer teče postopek.

6 komentarjev