»

Zbogom, Mozilla!

Mozillazine - Po leta dolgem obotavljanju in v zadnjih dneh zelo glasnih špekulacijah, se končuje razvoj zbirke internetnih programov Mozilla. Mozilla Foundation je objavila navodila za prehod iz Mozille in potrdila, da Mozille 1.8 ne bo. 1.7.x bo tako zadnja veja Mozille, v prihodnosti pa utegne doživeti še majhne popravke.

Mozilla Foundation bo ponudila infrastrukturo za razvoj zbirke internetnih aplikacij, vendar verjetno pod drugim imenom. Podrobnosti še niso znane, utegnejo pa slediti besedilu Borisa Zbarskyja. Tudi Mitchell Baker in Asa Dotzler pišeta o tem.

A sploh še kdo ni zamenjal te gmote s Firefoxom in Thunderbirdom?

45 komentarjev

Prvi virus za mobilne telefone, ki se širi preko MMS in bluetootha

24 ur - Commwarrior.A je ime novega virusa, ki straši po omrežjih mobilne telefonije.

Bojevnik je črv, ki rije po mobilnikih z operacijskim sistemom Symbian Series 60. Za širjenje uporablja sporočila MMS in bluetooth. Ko z njim okužimo telefon, seveda takoj začne iskati druge telefone, ki so dosegljivi preko bluetootha, hkrati pa prečeše še imenik in tako na dva načina potrka na mobilnike vaših prijateljev in znancev ter naključnih 'blizu sedečih' neznancev z Modrimzobom™ ;)

Datoteke imajo končnico .sis, imena se v primeru bluetootha naključno spreminjajo, pri uporabi...

17 komentarjev

Club3D X800XL AGP

The inquirer - Na CeBitu se vsekakor dogaja dosti zanimivega - Club3D na primer veselo razkazuje okoli ATI-jevega čipa zgrajeno kartico na AGP-vodilu. Kartica uporablja ATI Rialto bridge-čip, ki je pricinjen na hrbtni strani in za svoje delovanje ne potrebuje aktivnega hlajenja. Seveda je vprašanje, koliko bo dodatni čip prispeval k ceni končnega izdelka - špekulira se, da ne več kot 10 dolarjev. Nekaj bi naj k ceni dodal tudi precej obsežen PCB. Zato se pričakuje, da bodo kartice na AGP vodilu nekoliko dražje od tistih na PCIe. Še povezava do izvirne novice, kjer si lahko tudi ogledate fotografijo kartice.

7 komentarjev

ATI pripravlja svojo različico tehnologije SLI

The inquirer - Nvidia očitno ne bo več dolgo edini proizvajalec grafičnih procesorjev, ki lahko delujejo v SLI-načinu. Na CeBitu se namreč šušlja, da ATI izbranim novinarjem razkazuje svojo različico zgoraj omenjene tehnologije, vendar trenutno ni na voljo podrobejših informacij o njihovem pristopu. Rešitev kanadskega proizvajalca je zmožna glede na poročanje The Inquirerja poganjati dve različni kartici, pri čemer se hitrejša prilagodi taktu počasnejše. V demo-sistem sta zataknjena dva Radeona X850 XT PE, ampak zaenkrat še ni na voljo kakšnega benchmarka. Čaka nas torej še dolg in hud boj za hitrostno krono, ki jo trenutni drži v rokah Nvidia ...

3 komentarji

Končno slovenska tipkovnica za NetBSD

Slo-Tech - Od sedaj imate še en izgovor manj za neuporabo NetBSD, izredno prenosljivega operacijskega sistema, ki se po nekaterih testih sodeč tudi po učinkovitosti menda kosa s FreeBSD.

Pisec teh vrstic je namreč usposobil slovenski razpored tipk na tipkovnici in poskrbel za več možnih variant, odvisno od vaših želja in potreb. Zaradi daljše življenjske dobe so navodila za usposobitev podana v forumu, kjer lahko tudi dopišete morebitne težave ali mnenja.

1 komentar

Nedoslednosti pri hranjenju osebnih podatkov

Slo-Tech - Glede na to, da v EU že dalj časa potekajo debate o tim. retenciji prometnih podatkov, torej času obveznega hranjenja prometnih podatkov, si poglejmo, kako je sorodno poročje urejeno v ZDA.

Lansko leto je EU z ZDA podpisala sporazum o izmenjavi podatkov o letalskih potnikih, ki med drugim predvideva, da sme ameriški Customs and Border Protection podatke o letalskih potnikih hraniti do največ treh let in pol, razen seveda v primeru preiskovalnega ali sodnega postopka. V praksi seveda ni za pričakovati, da bi podatke hranili bistveno manj časa od tega obdobja.

Ob tem pa je le nekoliko nenavadno kako so za primerjavo shranjeni podatki o kupcih orožja. Leta 1993 sprejeti Brady Handgun Violence Prevention Act of 1993 je predvideval, da prodajalec orožja preveri podatke o kupcu, kasneje pa je to nalogo prevzel FBI-jev National Instant Criminal Background Check System. FBI je bil podatke dolžan hraniti 180 dni, nato pa uničiti.
Aprila 2000 je bivši predsednik Bill Clinton to obdobje...

85 komentarjev