»

ATI ostaja na Shader 2.0 tehnologiji?

X-Bit Labs - Po internetu krožijo govorice, da naj bi kanadski velikan ATI v svojih prihajajočih modelih, R420 in R423, ohranil Pixel Shaders in Vertex Shaders 2.0 ter se predvsem osredotočil na izboljšanje delovanja, namesto da naredi dokončen prehod na tretjo generacijo senčnikov.

R420 in R423, ki bi naj po ATI-jevih trenutnih načrtih dosegla police trgovin enkrat v marcu ali aprilu, bosta tako, če držijo 3DCentrove trditve, "optimizirana" naslednika sedanjih čipov R300, grajena pa naj bi bila v 13-mikronski tehnologiji. Posedovala naj bi 160 milijonov trazistorjev z osmimi prikazovalnimi cevovodi, šestimi senčnimi pogoni Vertex, novimi FSAA- in antistropičnimi filtri, vse skupaj pa naj bi delovalo kot velika pohitritev sedanjih ATI-jevih modelov. 3DCentrova in X-bit Labsova novička.

12 komentarjev

Vojna kodekov

Slashdot - Se sprašujete, kateri video kodek je najprimernejši za domačo uporabo? ExtremeTech je prav za vas izvedel preskus kodekov DivX 5.1.1, Windows Media Video 9, QuickTime 6.5/Sorenson 3 in QuickTime 6.5/MPEG-4. Primerjali so rezultate kodiranja filmov Matrix Reloaded, Monsters, Inc., X2 in Spider-Man. Vas zanima, kdo se je najbolje odrezal?

Seveda se je potrebno vprašati o neodvisnosti raziskave, ki pozabi preveriti kvaliteto čislanega odprtokodnega kodeka XviD ...

8 komentarjev

Izšel Linux 2.6.4

Slashdot - Pred približno dvema tednoma je Linux svet precej prestrašila varnostna luknja v funkciji mremap(), ki pa jo je jedro 2.6.3 popravilo. V sledečih dveh tednih pa so razvijalci vse prej kot lenarili in tako se je pred nami znašla nova različica Linux jedra, tokrat, presenetljivo, poimenovana 2.6.4. Najpomembnejše novosti? Izboljšana XFS podpora ter USB in IEEE1394 povezljivost. Vse bonbončke si lahko ogledate tu, prenesite pa ga kar iz slovenskega zrcalnega strežnika.

Morda bi bilo zanimivo narediti primerjavo in napredek Linux jedra od leta 1994, saj ta mesec mineva deset let od različice 1.0.

12 komentarjev

Zbiranje starih knjig s področja računalništva

Kiberpipa - Imate morda še vedno kje v kakem kotu, na zaprašeni polici, na podstrešju, v skrinjah ... knjige, ki ste jih nekoč kupili, da bi si z njimi pomagali pri uporabi vašega takratnega računalnika, zdaj pa so povsem neuporabne in pozabljene?

No ja, neuporabne in pozabljene so le virtualno, saj bo nastajajoči računalniški muzej v Kiberpipi mnogo bogatejši, ko bo vključeval še primerno literaturo! Vsaka starejša knjiga, priročnik, enciklopedija in revija na temo računalništva, bo pri nas našla nov dom. Če pa ste sami podkovani v tem znanju, lahko pridete razložit, kako deluje atari ali spectrum. :) Čakamo vas v Kiberpipi na Kersnikovi 6 v Ljubljani.

8 komentarjev

Potratna proizvodnja računalnikov

24 ur - Skorajda ne mine dan brez novic o novih tehnološko oh in ah izpopolnjenih računalniških kompnentah, bolj redko pa izvemo, kolikšen davek plača okolje na račun našega "sledenja tehnološkim trendom". Če gre verjeti raziskavi United Nations University, je že izdelava povprečnega osebnega računlnika vse prej kot ekološka, da porabljene električne energije med delovanjem, elektromagnetnega sevanja in problemov z odlaganjem odslužene opreme sploh ne omenjamo.

Raziskovalci so namreč ugotovili, da za izdelavo enega namiznega računalnika z dobrim starim CRT-monitorjem vred porabimo kar 1, 8 tone raznoraznih surovin, skoraj toliko, kot je potrebno za izdelavo srednje velikega avtomobila. Levji delež gre na račun vode, saj se je porabi kar 1500 litrov, pa tudi podatek o 240 kg fosilnih goriv in 22 kg raznoraznih ničkaj nedolžnih kemikalij ni ravno spodbuden.

Isti raziskovalci so že pred tem izračunali, da nas en dvogramski 32 MB modul DRAM-a "stane" kar 32 litrov vode in 1,7 kg kemikalij...

10 komentarjev

Začetni tečaj: Ustvarjanje spletnih strani z Mozilla Composerjem

Kiberpipa - Ste si kdaj zaželeli imeti čisto pravo in čisto svojo spletno stran? Pa se vam je ustavilo že pri naslednjem koraku, ker niste vedeli niti kako začeti? Ali pa se vam je zdel Dreamweaver predrag, Frontpage pa ne zna izdelati čisto čiste spletne strani? Potem imate zdaj enkratno priložnost.

V samo dveh (2) urah po šestdeset (60) minut lahko osvojite znanje, s katerim boste zmožni ustvariti čisto pravo spletno stran. V torek, 16. marca, ob 19.00 bomo v Kiberpipi zaradi velikega povpraševanja ponovili spoznavanje orodja Mozilla Composer, ki je preprost urejevalnik čisto pravih spletnih strani za različne operacijske sisteme, med drugim Linux, Windows in MacOS X. Če s tečajem ne boste zadovoljni, nam lahko v štirinajstih (14) dneh vrnete znanje, mi pa vam bomo vrnili vaš denar. Udeležba je brezplačna. ČistoPraviKlik!

Za tečaj se je potrebno predhodno prijaviti. Prijava in dodatne informacije.

1 komentar