»

Informacije o NV3x družini

X-Bit Labs - Po Nvidiini odločitvi, da ne bodo prodali mnogo NV30 kartic na tržišču, so se odločili predstaviti uradne informacije o ostalih karticah NV3x družine. Oglejmo si jih:
  • NV40 bo izdan še letos, a nihče ne ve točno kdaj. Zgrajen bo v 0.13-mikronski tehnologiji, posedoval pa bo 150 milijonov tranzistorjev, kar proti 125 milijonom GeForceaFX ne izgleda ravno veliko. Očitno bo NV40 samo izpopolnjena verzija.
  • O NV35 je na voljo že več podatkov. Dostopen bo poleti letos, sestavljen bo iz 130 milijonov tranzistorjev. Obeta nič kaj presentljivo novega.
  • NV31 bo, kot smo že poročali, uradno predstavljen na letošnjem CeBit-u marca. Imel bo 80 milijonov tranzistorjev in štiri cevovode. Dobavljiv bo v več različicah, edina razlika pa bo delovna frekvenca jedra, ki se bo gibala od 250, 300 do 350 MHz. Pomnilnik bo tiktakal pri 650 MHz oz. pri 500 MHz pri počasnejši različici.
  • Največ inačic pa naj bi ugledala dozdaj neznana NV34 kartica. Tri do šest najverjetneje. Kartice te serije bodo imele 45...

6 komentarjev

"Space" Fan

Geek Shelter - Eh, vas že slišim: "Pa ne že spet, še en ventilator", a vseeno - tale je malce poseben, kajti njegovo ohišje ni iz navadne plastike, kot smo je vajeni, temveč iz pravega pravcatega aluminija. Izgleda, kot bi ga potegnili iz kakšne serije Star Trek (za hlajenje warp pogonov -- alien-w) in nasproti pričakovanjem celo zelo dobro tudi hladi.

Najlepša lastnost tega ventilatorčka pa je, da se obnaša kot nekakšen podaljšek vaših hladilnih reber če ga seveda uporabljate kot procesorski ventilator. Članek, ki so ga spisali na "Zaklonišču piflarjev" lahko preberete tukaj in si...

12 komentarjev

3D Mark 2003

Futuremark - Končno je tu 3D Mark 2003 -program za testiranje naših abakov in posebej naših grafičnih kartic. Minimalne zahteve za testiranje vašega abaka so: 1000 MHz procesor, grafična kartica s polno podporo DirectX 7.0 in 256 MB pomnilnika. Program je velik kar 171 MB, torej tisti s počasno povezavo žal danes še ne boste testirali, temveč raje počakajte na kakšne CD izdaje. Tisti pa, ki imate širokopasovni internet pa hitro na FutureMark-ovo stran! A opozarjam - strežniki so tako zasedeni, da boste imeli srečo, če boste sploh prišli na vrsto, kaj šele, da bi downlodali z veliko hitrostjo. Download stran.

54 komentarjev

Peltier na grafični kartici

Radid Hardware - Peltier je že dokaj star izum, a je zelo učinkovit način hlajenja procesorjev. Njegova naloga je ta, da "izsrkava" toploto stran od procesorja in jo prenaša stran od njega. Ima pa tudi slabost - potrebuje veliko elektrike za učinkovito delovanje in dobro odvajanje toplote z njegove vroče strani. Ponavadi se zato uporablja v kombinaciji z vodnim hlajenjem, tokrat pa so ga uporabili kar z zračnim in vse skupaj namontirali kar na grafično kartico. Torej, če vas zanima kako izgleda tako hlajenje na GeForce3 Ti200 si ga obvezno preberite.

4 komentarji

N-Gage

Nokia - Tudi mobilniki niso več to, kar so bili. Včasih je mobilnik komaj šel v žep, dandanašnji pa najmanjše primerke brez problemov skrijemo v dlan. Nekaterim pa mobitel ne pomeni le klicanja, temveč so jim pomembne tudi igre za kratkočasenje ob dolgih sestankih in dolgočasnih šolskih urah. Prav v ta namen so znanstveniki pri Nokii izdelali N-Gage, ki je dokaj podoben Nintendovemu Game Boy Adavance. Tako kot najnovejši mobilniki ima tudi ta barvni zaslon, zaradi katerega igre postanejo še večji užitek.

2 komentarja

Dell odpisal disketnike

X-Bit Labs - Disketa in disketni pogon sta že naša stara znanca. Prvikrat predstavljena daljnega leta 1987 sta bila precéj popularna in uporabna, saj je bila disketa za takratne razmere hitra in prostora. Danes je 1,44 MB premalo, hitrosti merjenje v kilobajtih na sekundo pa so daleč prenizke. Diskete so že nekaj časa zrele za na smetišče zgodovine, a se jim začuda noben izmed proizvajalcev ni bil pripravljen odreči. No, eden redkih je postal Dell. Pri Dellu so se namreč odločili, da v svoje nove računalnike (naprimer serijo Dimension 8250) disketnika ne bodo vgradili, marveč bodo posegli raje po t.i. flash-drives. Končno!

10 komentarjev