»

Čim večji so, tem močneje padejo - OnLive

BBC - OnLive, ki je upravljal istoimensko platformo za igranje iger na zahtevo, kjer je uporabnikov napredek shranjen v oblaku, so prodali za vsega 4,8 milijona dolarjev. Podjetje, ki so ga še pred letom cenili na 1,8 milijarde dolarjev, je za drobiž odkupil sklad tveganega kapitala, ki ga vodi Gary Lauder. Prodaja je bila zadnja rešilna bilka pred začetkom stečajnega postopka, saj je OnLive prezadolžen in ne more izpolnjevati svojih obveznosti. Lauder je tako v prisilni poravnavi za drobiž odkupil ostanke podjetja (tehnično gledano novo podjetje, na katerega je bila prenesena vse vredna aktiva podjetja).

OnLive je imel za 18,7 milijona dolarjev zapadlih terjatev. V skladu z dogovorom...

65 komentarjev

Nobelova nagrada za kemijo 2012

Nobelove nagrade - Švedska kraljeva akademija znanost je danes razglasila prejemnika naslednje Nobelove nagrade za leto 2012, in sicer za kemijo. Skoraj milijon evrov težko priznanje si bosta razdelila ameriška zdravnika in raziskovalca Robert J. Lefkowitz in Brian K. Kobilka "za raziskave z G-proteini sklopljenih receptorjev (GPCR)". S tem izrazom označujemo receptorje na površini celic, ki jim omogočajo zaznavanje dražljajev iz okolja in reagiranje nanje (če vas kemijsko ozadje ne zanima, preskočite na zadnji odstavek).

G-proteini so posebna skupina proteinov, ki sodelujejo pri prenašanju signalov in delujejo kot molekularna stikala. Celico namreč omejuje fosfolipidni dvosloj, ki mu nekemiki pravijo celična membrana. Ta odlično izolira celico od zunanjega okolja, skozi fosfolipidni...

2 komentarja

Jutri seja komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb

Državni zbor RS - Za jutri ob 09:00 zjutraj je sklicana seja komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb DZ RS. Edina točka dnevnega reda je Varnost in zaščita GSM omrežij v Republiki Slovenije.

Gradivo seje je javno dostopno (APEK, Telekom, Si.mobil), razen odgovora Tušmobila in vsekakor vredno branja.

APEK je med drugim izvedel vseevropsko anketo v kateri je ugotovil, da kar nekaj evropskih operaterjev sploh ne kodira prometa na radijskem vmesniku. Noben od evropskih regulatorjev tudi ni naložil nobenega regulatornega ukrepa v zvezi s šifrirnim algoritmom.

Tako APEK ugotavlja, da slovenski operaterji GSM omrežij uporabnikom zagotavljajo primerljivo stopnjo zaupnosti in tajnosti komunikacij ter zaščito prenosa podatkov, kot jo imajo uporabniki v drugih državah, članicah EU (očitno v času pisanja tega dokumenta vseeno nismo bili tako zelo najboljši).

7 komentarjev

Kinect za zapestje: Digits

BBC - Microsoft je predstavil nov senzor za zaznavanje gibov uporabnika, ki omogoča sledenje gibom in izdelavo vernega 3D-modela gibanja roke uporabnika v realnem času. Prototip se imenuje Digits in bo v prihodnosti uporaben za igranje iger, krmiljenje zabavne elektronike (televizorji, predvajalniki) in rokovanje s pametnimi telefoni ali drugimi mobilnimi napravami.

Pripomočki za zaznavanje gibov seveda že obstajajo, a imajo vsak svoje omejitve. Kinect je celovit senzorski sistem, ki pa vseeno ne more doseči tako visoke ločljivosti in natančnosti kakor pripomočki, ki se pritrdijo na kožo. Senzorske rokavice že dandanes zelo dobro sledijo gibom roke oziroma dlani, a so precej nepraktične. Digits poizkuša združiti najboljše iz obeh svetov - ni preveč...

16 komentarjev

Diaspora prilezla do verzije 0.0.1.0

Diaspora Foundation - Pred dvema letoma smo pisali o projektu Diaspora, ki predstavlja odprtokodno socialno omrežje, ki v nasprotju s Facebookom na prvo mesto postavlja pregled in nadzor nad zasebnostjo uporabnikov. Le nekaj mesecev po predstavitvi so se začeli prvi zaprti testi alfa verzije, potem pa je bilo vse tiho. V skoraj dveh letih je Diaspora prilezla do verzije 0.0.1.0, kar se ne sliši pretirano vzpodbudno. Ta vest je pomembna zato, ker je Diaspora sedaj prispela do javnih testov (Diaspora je vmes postala community release).

Razvijalci so povedali, da je 0.0.1.0 prva verzija, ki je bolj stabilna od beta verzije in je torej zelo blizu končne inačice. Omrežje Diaspora je za razliko od Facebooka decentralizirano, kar pomeni, da nima osrednja strežnika, ampak je v tem pogledu...

8 komentarjev

Rusi bi ščitili otroke pred WiFi-jem

Pred dostopom do javnega WiFi-ja se bo treba izkazati z osebno izkaznico. Stranska posledica bo bolj ko ne tudi prepoved oprtih in anonimnosti prijaznih wifi omrežij.

vir: St. Petersburg Times
St. Petersburg Times - V Rusiji bo s 1. novembrom v veljavo stopil nov zakon o elektronskih komunikacijah, s pomočjo katerega bodo oblasti brez sodne avtorizacije z interneta izbrisale vse spletne strani, ki bi posredovale ali promovirale otroško pornografijo, prepovedane droge, ali samomor. Še nadaljnje brisanje bo možno s sodno odredbo, kar pa ne bo poseben problem, ker se zgolj 1% ruskih kazenskih postopkov konča z oprostitvijo obtoženca, oz. piši drugače, če tožilstvo nekaj vloži, gre to skozi. Brisanje ne bo kar tako v stilu našega UNPISa (preprost dns hijack), saj bodo tehnične ukrepe poleg ISP-ja morali podvzeti še ponudnik spletnega gostovanja, ter imetnik spletne strani. Za domače spletne strani to več ali manj pomeni slovo, za tuje pa...

32 komentarjev