»

LCD zaslonček

IceVulcano - Si želite, da bi bili vedno na tekočem s podatki o vašem računalu, kot so temperatura procesorja ali pa katera pesem se predvaja v Winampu. Mogoče bi pa radi, da se vam na zaslončku prikazuje kaj drugega? Na IceVulcano smo spisali članek o LCD zaslončku, ki ga lahko priklopimo na naše računalo kar preko LPT porta in ga skonfiguriramo preko enostavnega programčka. Članek si preberite tukaj.[8-)]

3 komentarji

Klik.nlb shekan?

Mladina - Mladina je danes objavila pogovor z Robertom Škuljem, ki je napisal trojanskega konja za vdiranje v bančne račune uporabnikov KLIKa. Omenjeni osebek, ki se trenutno nahaja v predkazenskem postopku zaradi izslijevanja in hekanja in ga je policija že aretirala, zaslišala in izpustila, naj bi omenjeni "virus" in zdravilo zanj skušal prodati Ljubljanski banki za, reci in piši, debelega pol milijončka EUR.

Novinarjem revije Monitor je tudi demonstriral in razložil uporabo programa. Za kaj gre? Ne gre za to, da bi bila zaščita Klika slaba, pač pa zato, da je heker preprosto pogledal izven konceptov sedanje računalniške varnosti. Spremenil perspektivo, bi lahko rekli - in zaščito preprosto zaobšel.

Podrobnosti o programu sicer niso objavljene, vendar sem se s podobno idejo pred časom ukvarjal tudi sam in ugotovil, da obstaja nekaj zanimivih tehnologij. Naprimer firewall, ki zna ugotoviti, na kateri strežnik je MSIE povezan, funkcije za pisanje po zaslonu, keyloggerji, ki shranjujejo...

88 komentarjev

Ukraden RAM

The Register - S tem ne mislim kakega tatiča, ki je izmaknil 256 MB ploščico. O ne, kot lahko preberemo v tej zgodbi na The Register, so si faloti privoščili kar 4.5 milijona funtov vredno zalogo RAMa, ki je bila shranjena v skladišču blizu Heathrowa. Sedaj policija poziva prodajalce, naj pazijo na kake prepoceni ponudbe RAMov.

3 komentarji

Arnes postavil rekord

Arnes - Vsi, ki spremljate Arnesovo stran, veste, kako poredko se pojavijo nove novice. Danes pa sem našel podatek, ob katerem so se mi (na 100Mbit liniji) pocedile sline.

Arnes je namreč preko akademskih omrežij na razdalji 2518 km (med Slovenijo in Španijo) poslal 675 MB veliko datoteko v 11,73 sekunde. S tem so izkazali dobro sodelovanje med skrbniki omrežij in postavili nov rekord v hitrosti povezave. Preko protokola IPv6 so dosegli prenos 483 megabitov/s, poskus pa je potekal ob petih zjutraj, ko je sodeč po statistiki promet na omrežju najmanjši. Tako se sedaj vodilni v tekmovanju za najhitrejši prenos podatkov, kar je priznala tudi komisija za Internet2. Uradno novico najdete tukaj.

Running speedtest: Can not measure the time. Such small unit does not exist.

9 komentarjev

Dober Dan:"Želite malo podatkov?"

SiOL - Dve japonski podjetji sta razvili poseben sistem, ki nam bo omogočal prenos podatkov na naš dlančnik kar ob stisku roke, kmalu pa morda še pri ostalih dotikih [>:D] . Sistem naj bi omogočal hitrosti do deset megabitov na sekundo! Seveda pa to ni nič novega, saj so take poskuse opravljali že kar nekaj časa, vendar pa niti približno ne pri takih hitrostih. Sedaj pa hitro na branje!

Sedaj imate lahko širokopasovnico tudi na dlani.[:D]

1 komentar

Intelova nova plošča

AnandTech - Na Anandtechu so si ogledali novo Intelovo ploščo za sladokusce, D845PEBT2 Blue Mountain 2 imenovano, temelječo na novem i845PE čipovju, ki ima vse bonbončke, ki si jih praktično lahko zamislite. Podpira namreč OgnjenoŽico™ (IEEE1394), USB2, SATA, RAID ... Plošča, namenjana t.i. high-end sistemom, sicer ni posebno izstopala, kar se tiče hitrosti, pohvalili pa so predvsem njeno stabilnost. Klik!

0 komentarjev

UTP mreža brez mrežne kartice

SubZero Tech - Želite doma postaviti UTP mrežo, a v vašem računalniku ni dovolj prostora še za eno mrežno kartico? GeForcev ventilator, zvočna kartica, TV ter satelitska kartica in modem pač poberejo svoj davek na PCI režah. Kaj storiti z mrežno kartico? Na SubZero Tech so si ogledali napravico, ki vam lahko za slabih dvaindvajset dolarjev olajša situacijo. Gre namreč za poseben USB to UTP adapter, ki vam omogoča da UTP kabel tako priklopite na USB, računalnik pa s posebnimi gonilniki vso zadevo skupaj zazna kot običajno mrežno kartico. Brez dvoma zelo uporabna zadeva za vse z nabitimi (pa ne z mišicami[:D]) ohišji, moti le odsotnost podpori USB2 standardu, kar postavlja hitrost pod vprašaj. Klik!

0 komentarjev

Dva procesorja: se splača?

Bitbender Forums - Pred kratkim sem v forumu zasledil zanimivo debato o tem, koliko se splača uporaba dveh procesorjev doma. Prišli smo do zaključkov, da je razmerje cena/zmogljivosti pri dvoprocesorskih rešitvah zelo neugodno za domačo uporabo.

Na Bithbender Forums pa so preizkušali prednosti in slabosti dvoprocesorskih sistemov iz čisto performančnih vidikov. Ni jih zanimala cena, v tem primeru je bila pomembna zmogljivost. In prišli so do zelo zanimivih zaključkov. Klik!

2 komentarja

DDR-II trka na vrata

X-Bit Labs - Kljub temu, da proizvajalci pomnilnika tekmujejo, kdo bo izdelal hitrejši in boljši DDR čip, so DDR tipu pomnilnika šteti dnevi. Izdelovalci DDR pomnilnika že dalj časa napovedujejo izdajo njegovega naslednika, imenovanega DDR-II, sedaj pa so se že pojavile celo demonstracije delovanja inženirskih primerkov.

Micron je v ponedeljek v Taipeiu, kot tretji proizvajalec na svetu, predstavil delovanje svojega testnega DDR-II čipa. 256 megabitni čip, ki deluje pri napetosti 1.8V je tekel na frekvenci 533 MHz ter dosegel prepustnost skoraj 4.2 gigabajta v sekundi. Svoje primerke sta že pred tem prav tako predstavila Samsung in Elpida. Podjetja napovedujejo da bo standard nared za množično proizvodnjo ter prodajo DDR-II pomnilnika v tretji četrtini prihodnjega leta. Klik!

0 komentarjev