»

Ubuntu: šifriranje domačih imenikov in druge novosti

Šifriranje domačih imenikov v Ubuntu

vir: Ubuntu
Ubuntu - Ubuntu od različice 8.04 dalje že ponuja nekoliko skrito možnost šifriranih domačih imenikov za uporabnike, pred kratkim pa je Dustin Kirkland, eden izmed razvijalcev pri Ubuntu v svojem blogu opisal tudi kako že obstoječe domače imenike uporabnikov migrirati v šifriran način.

Možnost šifriranja domačih imenikov je sicer na voljo pri strežniški različici Ubuntuja, v namizni različici pa je živemu CD-ju ob zagonu potrebno dodati poseben parameter. Ob vključeni možnosti šifriranja se uporabniški podatki (in imena datotek) v domačem imeniku uporabnika transparentno šifrirajo in sicer tako, da se vsak domači imenik vsakega uporabnika šifrira z njegovim...

33 komentarjev

Izšel Phoronix Test Suite 2.0

Phoronix Test Suite 2.0

vir: Ubuntu.si
Ubuntu.si - Kot poročajo na Ubuntu.si je pred kratkim izšel Phoronix Test Suite 2.0.

Gre za zbirko preko 40 testov za preverjanje zmogljivosti oz. tim. benchmarking vašega mlinčka oziroma njegovih delov (tako od hitrosti diska, do hitrosti kodiranja videa, izvajanja 3D grafike, itd.). PTS je izdan pod licenco GPLv3, teče pa v okoljih Linux, OpenSolaris, BSD in Mac OS X.PTS si lahko brezplačno prenesete iz spleta, če pa želite, pa lahko uporabite tudi posebno live DVD ali live USB distribucijo PTS Desktop Live.

In kako hitro teče vaš pingvin?

2 komentarja

2,5-terabajtni diski na obzorju

RegHardware - Trenutno se svet mehanskih trdih diskov vrti s 500 GB na ploščo, kar uporabnikom prinese do 2 TB prostora na pogon. A slednji niso ravno popularni, bolje pa se prodajajo 1 in 1,5 TB modeli. Vseeno bodo tudi 2 TB modeli morda že v začetku naslednjega leta passé. TDK, proizvajalec bralno-zapisovalnih glav, ki je odgovoren za kar nekaj prostorskih premikov v industriji, je napovedal, da proizvajalci trdih diskov že testirajo nove glave, ki omogočajo zapisati do 640 GB podatkov na eno magnetno ploščo.

S štirimi takšnimi ploščami v pogonu to nanese 2,5 TB, proizvajalci pa bi se lahko odločili tudi za model s petimi ploščami, ki bi kapaciteto dvignil prek 3 TB. Obenem so napovedali tudi zgoščevanje podatkov na 2,5 palčnih diskih, na 320 GB na ploščo. Do sedaj je bila največja gostota 250 GB, z novimi ploščami pa lahko pričakujemo 640 oz. morda celo 960 GB modele v nestandardnem, 11 mm ohišju.

Trdi diski s 640 gigabajtnimi magnetnimi ploščami bi na prodajne police lahko prišli že...

19 komentarjev

Slike Nokie RX-51

Nokia RX-51 prototip

vir: engadget
engadget - O Nokiinem projektu s kodnim imenom Rover smo na Slo-Techu že pisali, saj se pod kodnim imenom skriva naslednik dlančnikov N800 in N810, ki naj bi bil poimenovan kar Nokia N900. Pred kratkim je skozi FCC validacijo za T-Mobile USA prijadral zanimiv Nokiin aparat, RX-51. Zanimiva je prav oznaka ter oblika. Običajni Nokiini modeli imajo oznako, ki se začne z RM, obenem pa je obris aparata (in postavitev FCC nalepke na njem) močno podoben obliki Nokiinih dlančnikov. Dodatno gorivo na ogenj so prilile v divjini posnete slike RX-51 prototipa (slednje dokazuje tudi nalepka na škatli), ki ima velik na dotik občutljiv zaslon, pod njim trivrstično QWERTY tipkovnico, pod baterijo pa prostor za SIM...

0 komentarjev

V Bolgariji poteka 21. mednarodna računalniška olimpiada

IOI 2009

Slo-Tech - V soboto se je v bolgarskem Plovdivu začela že 21. mednarodna računalniška olimpiada (IOI), na kateri sodeluje 85 ekip iz 83 držav, med njimi tudi iz Slovenije. Za našo državo tekmujejo Žiga Ham (SŠER Ljubljana), Nace Hudobivnik (Škofijska klasična gimnazija Ljubljana), Matej Aleksandrov (Gimnazija Bežigrad) in Matjaž Leonardis (Gimnazija Bežigrad), spremljata pa jih mentorja Roman Dorn (FRI UL) in Jelko Urbančič (ARSO).

IOI je prestižno tekmovanje v znanju informatike, ki vsako leto poteka v drugi državi in srednješolcem omogoči merjenje moči v znanju računalništva z najboljšimi vrstniki iz drugih držav. Tekmovalna dneva sta dva - letos je prvi danes, drugi pa v sredo. Vsak dan tekmovalci rešujejo tri naloge, za kar imajo na voljo pet ur časa in računalnik. Tipični problemi od tekmovalcev zahtevajo program v C-ju ali Pascalu, ki ga ocenjevalci nato preverijo z 10 do 20 nizi vhodnih podatkov. Vsaka...

8 komentarjev

Slepi preizkus iskalnikov

Rezultati iskanja "Slo-Tech"

TechCrunch - Na TechCrunchu so predstavili izredno zanimiv pripomoček, ki ga je spisal Microsoftov razvijalec Michael Kordahi. Ker pri spletnih iskalnikih vsakdo trmasto zagovarja svojega konja, je Kordahi izdelal aplikacijo, ki pokaže rezultate iskanja po vpisani ključni besedi, kot jih izpljunejo Google, Bing in Yahoo, le da sprva ne vidite, kateri stolpec je od katerega iskalnika. Šele po glasovanju za najuporabnejši rezultat vam odkrije, kateri iskalnik ste izbrali. Nekaj časa je aplikacija izpisovala tudi statistiko, kateri iskalnik so uporabniki izbrali, a so jo zaradi zlorab ukinili. No, zgodnji rezultati so ostali: Google 44 odstotkov, Bing 33 odstotkov in Yahoo 23 odstotkov.

Kateri pa...

18 komentarjev

Tudi Sapphire z AGP Radeoni

Sapphire Radeon HD 4650

vir: Expreview.com
Expreview.com - Če se vam zdi ATIjev Radeon HD 4670 nekoliko prehiter za vaš AGP mlinček, brez skrbi, Sapphire predstavlja rešitev. Namesto jedra RV730XT, kot je naredil HIS, so z AGP vodilom opremili ATIjev RV730PRO, ki je sicer osnova Radeon HD 4650. Za shranjevanje podatkov skrbi 512 oz. 1024 MB DDR2 pomnilnika, ki se hrani prek 128 bitnega pomnilniškega vodila in teče pri 800 MHz. Jedro je nadvse podobno zmogljivejšemu bratu, saj ima prav tako 320 stream procesorjev, a ima s 600 MHz 20 % nižjo frekvenco od HD 4670. Zanimiva je odločitev za PCIe napajalni priključek (HIS HD 4670 uporablja za AGP kartice bolj običajen molex), saj lastniki starejših računalnikov ponavadi nimajo napajalnikov s PCIe...

9 komentarjev

Recesija udarila tudi nigerijske prevarante

Washington Post - Manjša dostopnost denarja, vsesplošno varčevanje in krčenje stroškov so udarili tudi nigerijske prevarante, ki se morajo za enak izplen bolj potruditi, piše The Washington Post. Štiriindvajsetletni Banjo iz Nigerije priznava, da so najlažji plen Američani, a kaj ko ti zaradi finančne krize nimajo denarja, ki ga od njih poskušajo izvabiti Nigerijci. Felix, še eden izmed nadebudnih nigerijskih "poslovnežev", izračuna, da je v najboljših mesecih zaslužil 30.000 dolarjev, sedanji izkupički pa so za 40 odstotkov nižji. Kljub temu Američani še vedno izgubijo na stotine milijonov dolarjev letno zaradi teh prevar. Nigerijske oblasti zagotavljajo, da so do teh nepridipravov stroge, a kaj ko je ta prevara tako zakoreninjena v nigerijsko kulturo, da jo opevajo celo v popularnih skladbah. Vsekakor zelo zanimivo branje!

9 komentarjev

Srdit boj za domeno .eco

Nova vrhnja domena

BBC - Letos ali najpozneje drugo leto bomo dobilo novo vrhnjo domeno .eco, ki bo gostila strani z zeleno tematiko. Ker se za njo skriva kar nekaj zelencev, se trenutno bije boj med dvema skupinama, ki želita nadzor nad domeno.

Marca letos je nekdanji ameriški podpredsednik Al Gore podprl kalifornijsko skupino Dot Eco v prizadevanjih, da jim ICANN zaupa upravljanje nove domene. Sedaj se je pojavila še kanadska skupina Big Room, ki ima enake namere. Obe skupini se namreč nameravata prijaviti pri ICANN-u za domeno .eco. Zanimivo pri vsem je, da imata povsem različne poglede na trženje.

Soustanovitelj Dot Eca, Minor Childers, pravi, da želijo s prodajo domen .eco zbrati sredstva za boj proti...

7 komentarjev