»

Via in njeni načrti

X-Bit Labs - Via je razkrila svoje načrte za prihodnost. Prvi med vsemi čipseti, ki je bil že predstavljen je P4X266, ki podpira P4 (Willamette in Northwood) ter pc133 in PC2100/PC1600 DDR ram. Je agp 4x prijazen in podpira 64bit PCI vodilo. Sama proizvodnja pa se bo začela v 3./4 tega leta.

No, še ostali čipseti za Intel procesorje:
-P4M266 je skoraj identičen P4X266 vendar vsebuje že integrirano grafično kartico S3 Savage4. Na trgu ga bomo uzrli v 1./4 naslednjega leta.
- PL266T čipset je mišljen kot podpora P3 Tualatin procesorjem. Imel bo integrirano grafično kartico in podporo DDR ter pc133 sdramu. Proizvodnja se bo začela v 3./4 leta. Sama strategija prodaje tega čipseta je bolj naravnana na mobilno področje.

Seveda pa VIA ne more brez podpore AMD procesorjem.
- KL266 je enak čipset kot PL266T, ki je zasnovan za P3, vendar z to razliko, da podpira AMD procesorje in je mišljen za uporabo v prenosnikih. Ven bo prišel v 3./4 leta.
- K8T266 bo namenjen kot uporaba za prihajajoče...

0 komentarjev

Še ena o hlajenju chipseta

OcShoot - Tale članek je za spoznanje bolj normalen od onega, v katerem je tip na chipset dal kar Golden Orba. Članek govori o nameščanju Intelovega retail hladilnika na chipset. Zakaj ravno Intelovega? Intelovi odsluženi FCPGA in PPGA hladilniki pašejo kot uliti na raznorazne chipsete (v našem primeru KT133) in zelo dobro opravljajo svoje delo. Če vam je edina ovira za ubijalski overclock prevroč chipset in se vam nekje valja Intelov FCPGA ali PPGA hladilnik, potem pač sledite navodilom in modificirajte (proizvajalci matičnih plošč ponavadi zelo skoparijo z dobrimi ventilatorji). Chipset vam bo hvaležen.

3 komentarji

Začetek konca MP3

Slashdot - Spet ena huda. Podjetje Thompson, ki v ZDA drži nekaj patentov nad mp3 formatom (oziroma enkodiranjem mp3), se je odločilo, da bo začelo pobirati pristojbine za streamanje mp3jev preko interneta in sicer v vrednosti 2% od vseh zaslužkov na račun streamanja, začenjši z najmanj 2000 USD. Zabavno ne? Verjetno se lahko nekomercialne radijske postaje kar poslovijo od net radia.
No, v bistvu ni čisto tako. Takšna politika je samo še en razlog za uporabo odprtih kodekov kot je Vorbis. Stvar je enako učinkovita kompresija kot mp3, ni obložena s patenti in je kompletno open source. Obstajajo plugini za praktično vse OSje in playerje pod soncem. No, očitno bomo videli vedno več datotek s končnico .ogg. Tudi Icecast 2.0 bo stvar podpiral. Zaenkrat sem zripal par CDjev v format .ogg in moram rečt, da stvar dela brez problema..

10 komentarjev

Hladilniki in ohišja na Computexu

VR - Zone - Fantje na VR-Zone so spisali zanimiv pregled Computexa, le da so se skoncetrirali na področje hladilnikov in ohišij. Kot bi lahko pričakovali, so tajvančki predstavili vse svoje hladilne novosti, in moram priznati, da jih je nekaj prav impresivnih. Thermaltakovi Tiger in Dragon Orbi, novi Volcanoti, Enlightovi hladilniki, CoolerMasterjeva in Lian-Lijeva aluminijasta ohišja, Enemraxovi napajalniki za petičneže, Sunonovi magnetni ventilatorji... Novosti je vsekakor ogromno, tako da ogled močno priporočam! Thnx, Tomi!

1 komentar

Mozilla 0.9.1

Mozilla.org - Izšla je nova Mozilla 0.9.1. Poleg običajnih popravkov so se tokrat še posebej vestno lotili tako imenovanih 'top crush' bugov, odstranili so jih kar 34! Veliko so delali tudi na hitrosti. Zdaj vsaj pod Okni deluje tako imenovan 'turbo' mode, v katerem se Mozilla naloži v ozadju in se potem zažene enako hitro kot bi se IE (to je enako kot počne IE, da folk ne bo več bentil nad hitrostjo).
Aja, poleg tega pa je Primož popravil slo-tech layout, tako da zdaj pravilno deluje tudi v Mozilli (zdaj se da normalno pisat komentarje in novice). Primož je car, majke mi, ...

8 komentarjev

Mobilni nForce

The inquirer - Po nekaj dneh govoric je The Inquirer (zadnje čase so vedno bolj in bolj prodorni) skoraj potrdil, da namerava Nvidia izdelati tudi mobilno različico nForce veznega čipovja. Če bolje pomislimo, je nForce kot nalašč za mobilni trg, saj s svojo visoko zmogljivo integrirano grafiko, dobrimi multimedijskimi sposobnostmi in hitrim pomnilniškim vodilom ne bi imel prave konkurence na mobilnem trgu. Obstaja pa en, zaenkrat še velik problem, in sicer segrevanje čipovja. Zaradi vgrajene grafike potrebuje nForce aktivno hlajenje NorthBridga (kot lahko vidimo na ASUSovi plošči), kar utegne biti na mobilnem področju težava. Tako se utegne zgoditi, da nForca v prenosnikih ne bomo videli vsaj do konca leta, ko bo Nvidia prešla na 0.13 mikronski proizvodni proces.

0 komentarjev

Intel izdelal tranzistorje v 0.02 mikronski tehnologiji

Yahoo News - Včeraj je bil pomemben dan za računalniško tehnologijo, saj je Intel naredil nekaj tranzistorjev (sestavnih delov procesorja) v 0.02 mikronski izdelavi. Silicij je zaenkrat še v zelo zgodnji fazi in naj bi bil dokončno razvit do leta 2007. Če ne bo prišlo do kakšnih komplikacij, lahko pričakujemo leta 2007 procesorje s hitrostjo 20 Ghz. Takrat naj bi tudi nehal veljati Moorov zakon, ki pravi, da se število tranzistorjev v procesorju podvoji vsaki dve leti (leta 2007 naj bi obstajali procesorji z 1 milijardo tranzistorjev). Ko pa bo ta tehnologija že zastarela, pa bodo morali proizvajalci poiskati nove materiale za izdelavo procesorjev ali pa uporabiti alternative (npr. kemični procesor. Zanimivost: primer kemičnega procesorja so možgani - niso ravno "hitri", so pa zmogljivi). Click!

9 komentarjev

Računalniki fizično zlorabljeni

Wired News - Marsikomu je računalnik ena izmed bolj pomembnih stvari v življenju in ji nebi naredil nič žalega. Vendar sodeč po tej novici niso vsi enotnega mnenja, saj je vsak 4. računalnik žrtev napada svojega lastnika. To so s pomočjo anket ugotovili pri Britanskem Novatechu. PC-ji so napadeni povsod: v pisarnah, trgovinah, domovih, ... ljudje pa jih sesuvajo na vse mogoče načine: od brcanja, razbijanja tipkovnice na ekranu, razbijanja miške na steni (beri novico o Čiščenju mišk), ... skratka na tisoč in en način. Seveda se človeku gotovo kar ne strga že ob pogledu na računalnik, ampak do tega pride zaradi različnih dejavnikov (npr, ko ti neimenovani operacijski sistem (vsi vemo kateri), ravno ob najbolj nepričakovanem času javi Blue Screen). Če bi radi še več dejavnikov, ki vplivajo na razsutje računalnika, si seveda natančno preberite novico ali pa si oglejte že kar legendarni "Badday", ki ga najdete na internetu. ...

2 komentarja

Modifikacije ohišja n-tič

več strani - Modifikacije, modifikacije, modifikacije,... Ni jim videti konca. Ljudje še vedno radi ustvarjajo in kar tekmujejo med sabo, kdo bo naredil svoje ohišje bolj navdušujoče. Vse kaže na to, da se z raznoraznimi modifikacijami razvija nov del sodobne umetnosti. No, ker so modifikacije v novicah danes že kar malo zapostavljene, sem izbrskal dve strani, ki vam bosta dali nove ideje:

  • Ta modifikacija bo zanimala predvsem modifikatorje, ki veliko hodijo na LAN partyje. Ponavadi taki ljudje potrebujejo lahko ohišje z ročajem in še kakšen okrasek (v našem primeru nekakšno "okno"), ki omogoča pogled v notranjost računalnika (v kateri se blešči najnovejši GeForce 3 hehe). Skratka zanimivo branje.
  • Ta modifikacija pa bo prišla prav v vročih poletnih dneh. Govori namreč o vgradnji ventilatorja na ohišje. O tem je bilo na Slo-techu povedanega že veliko, vendar, ker že govorimo o modificiranju ohišja, sem v novico vključil tudi članek o vgradnji ventilatorja.
...

2 komentarja

S.C.U.T.R.

Slo-Tech - Malo heca mora bit. Ameriška vojska je dobila novo mobilno sredstvo. Imenuje se S.C.U.T.R. (Strategic-Commuting-Undercover-Tactical-Recon) in je dosegljivo tudi navadnim smrtnikom. Kaj je to?? No poglejte sem: LINK .

7 komentarjev

Kyro2 ultra?

X-Bit Labs - Na Computexu je predsednik STM-ja v Tajvanu predstavil načrte glede uporabe PowerVR tehnologije v njihovih Kyro grafičnih karticah. V nekaj mesecih naj bi ven pricurjala nova STG4800 grafična kartica (Kyro 2 čip), ki se ne bo od predhodnika (STG4500) razlikovala v prav ničemer razen v tem, da bodo navili samo hitrost jedra na 200 MHz. Tako bomo videli nekako verzijo Kyro 2 Ultra. Pa še njihove napovedi gleda Kyro 3 kartic. Obljubljajo, da bo zmogljivost Kyra 3 veliko večja kot pri Kyru 2. Delovni ferkvenci, ki bo od 250-300 MHz, bodo dodali še dva rendirna cevovoda in T&L enoto. Sam čip pa bo grajen v 0.13 mikronski tehnologiji. STG5500, kot naj bi se kartica imenovala, bo sparjen še z 64Mb DDR pomnilnikom in je napovedana do konca letošnjega leta. Kot zgleda bo Kyro 3 predstavljal resno konkurenco Nvidii in njenem GF3 čipu. Obeta se nam zanimiv boj, saj je tudi S3 napovedal, da dela na novem grafičnem jedru z kodnim imenom Columbia. Ne smemo pa tudi pozabiti na Atijev Radeon 2, ki...

6 komentarjev