»

Santa Rosa je tu

AnandTech - Včeraj je Intel uradno predstavil že dolgo obljubljano posodobitev svoje mobilne platforme, znano pod imenom Santa Rosa. Med manjšimi posodobitvami, kot je recimo malce višji FSB sicer praktično nespremenjenega Core 2 Duo jedra ter podpora brezžičnemu standardu 802.11n (tudi to so proizvajalci vdelovali že v obstoječe prenosnike), še najbolj izstopa dodaten medpomnilnik, Intel Turbo Memory (kodno ime Robson), odgovoren za prevzemanje bremena trdega diska.

Kot ponavadi je med prvimi dobil prenosnik na test Anand, rezultati pa niso preveč navdušujoči. Performančne razlike so precej zanemarljive, tudi energetska učinkovitost je malce izboljšana le v prostem teku, zato smo zaenkrat lahko razočarani. Intel sicer obljublja, da naj bi se Santa Rosa bolj izkazala, tako da bo treba z realnimi ocenami počakati še kak teden ali dva.

Izvorni test.

10 komentarjev

Barcelona se pojavlja v javnosti

vir: HardOCP
HardOCP - HardOCP poroča, da je AMD novinarjem v Montereyu v Kaliforniji pokazal svoje prihajajoče procesorje v praksi. Zaenkrat so znane zgolj okvirne reči, pokazali so eno-, dvo- in štirijedrne procesorje v 4x4 sistemih z grafičnimi karticami Radeon X2900XT, frekvenc niso izdali, znano pa je, da je najmočnejši sistem z dvema štirijedernikoma kodiral film v 1080p ločljivosti v format H.264 praktično v realnem času, ob vsem tem pa se je segreval tako malo, da je bilo toploto ob dotiku hladilnika težko zaznati. Vse skupaj je seveda zelo pavšalno in še vedno zavito v misteriozno meglo, a kljub temu deluje precej impresivno. Izvorna novica.

49 komentarjev

DRM nepopularen zaradi imena

Wired News - Eden od vodilnih, odgovornih za napredne tehnologije pri produkcijski hiši HBO, Bob Zitter, se pritožuje nad nepopularnostjo DRM-a, sistema za nadzor avtorskih pravic v digitalnih vsebinah. Po njegovo se ga vsi izogibajo zaradi zlobnega imena (Digital Rights Management), ki pravzaprav čisto solidno predstavi samo delovanje, zato predlaga preimenovanje v DCE oz. Digital Consumer Enablement. Pravi, da tovrsten naziv mnogo bolje opiše tehnologijo, ki omogoča uporabnikom nove načine uporabe multimedijske vsebine, in obenem upa, da se bo povišalo odobravanje strank, saj trenutno HBO zaradi neuveljavljenosti DRM-a ne prodaja vsebine na sodobne načine.

Izvorna novica.

Ne morem se odločiti, ali ima Bob odličen smisel za humor, ali slabo znanje o DRM-ju...

18 komentarjev

Novi OCZjev "AMD-only" spomin

The inquirer - V svetu računalništva, sploh procesorskih in nanje vezanih komponent, redko vidimo, da proizvajalec relativno stare tehnologije, v nekoliko modificirani obliki prinaša nove produkte na trg, sploh če gre za modifikacijo, ki vsaj v začetku omejuje uporabo na AMD platformo.

Gre za nove RAM module, ki izkoriščajo univerzalnost pomnilniškega krmilnika, vdelanega v AMD-jeve K-8 in K-10 procesorje. Ti omogočajo uporabo RAM-a z 11-bitnimi stolpci in velikostjo strani 16 Kib, kar je dvakrat več od standardnih 10 bitov in velikostjo strani 8 Kib.

Če še ne veste, je RAM organiziran nekako tako kot ogromna šahovnica. Katerokoli polje na njej lahko naslovimo v osnovi v dveh korakih:

1. izberemo "privzeto" vrstico, v kateri se polje nahaja ( in ki bo ostala izbrana, dokler ne bomo izbrali nove);
2. izberemo polje v tej vrstici.

Prvi korak je razmeroma počasen, drugi pa hiter. Če ste se kdaj igrali z RAM nastavitvami v BIOS-u, potem veste, da je RAS zakasnitev (poenostavljeno rečeno izbira...

19 komentarjev