»

Slo-Tech Piran 2002

Slo-Tech - Še dobrih devet ur nas loči do odprtja vrat Osnovne šole Cirila Kosmača. Najbrž ste vsi, ki nas kanite jutri obiskati, že seznanjeni z vsem, a vseeno pojdimo še enkrat čez najpomembnejše zadeve:

Dogodek bo potekal dva dneva, v soboto ter nedeljo. V soboto bo potekalo tekmovanje v štirih kategorijah: najlepši računalnik, najhitrejši računalnik, najbolj navit računalnik ter tekmovanje X.

Zvečer bo potekala podelitev nagrad. Po podelitvi bodo sledila predavanja, potem ste pa prosti za igranje igric, ki bo potekalo do nedelje popoldne.

Nagrade so bogate. Za podatek naj vam povem, da se bomo znebili Altec Lansingovega kompleta zvočnikov ATP3, Hewlett-Packardovega tiskalnika, nekaj Zalmanovih CNPS6000-AlCu hladilnikov, nekaj DVD filmov in še premnogo drugih zadev.

Vabljeni ste vsi, saj je vstop popolnoma brezplačen.

Za prehrano je poskrbeljeno. Vsi, ki se boste odločili jesti z nami, boste lahko jedli tako v soboto kot v nedeljo. Kdor bo jedel samo enkrat, mora odšteti 600 SIT, kdor...

15 komentarjev

Mala šola teorije programskih jezikov (2. del)

Slo-Tech - Mnogi dosežki teorije programskih jezikov so slabo znani in se le počasi širijo v računalniško prakso. Tako programerji sploh ne poznajo orodij, ki so jim na voljo, ali pa jih zaradi popularnih govoric in zastarelega znanja zavračajo. Po drugi strani programski jeziki, ki se uporabljajo v praksi (C/C++, Java, Perl, Python), vsebujejo nepravilno in polovičarsko implementirane konstrukte, industrija pa jih "izboljšuje" z lepotnimi predelavami in vsiljevanjem objektnega programiranja kot dokončne rešitve vseh programerskih težav.

V mali šoli teorije programskih jezikov bodo govorili o osnovnih principih programskih jezikov in o osnovnih programskih konstruktih, kot so produkti, vsote, funkcije, polimorfizem, vzorci, moduli, funktorji, itn. Vso teorijo bodo podprli s primeri iz znanih programskih jezikov, ko pa le-ti ne bodo zadoščali, bodo pokazali primere iz programskega jezika Ocaml.

Kdaj in kje
V torek, 14. maja 2002 ob 13. uri v prenovljeni sejni sobi E8 (2. nadstropje glavne...

0 komentarjev

Dvozaslonski prenosnik

Slashdot - Očitno se proizvajalci prenosnikov kar ne morejo več izmisliti, kaj bi nam uporabnikom lahko še nudili. Po raznih ročnih računalnikih, ki jim lahko vrtimo LCD zaslon, raznoraznih prenosnikih in tako imenovanih tablet PC-jih trg ni doživel kakšne bistvene (r)evolucije. Mogoč se bo to spremenilo v prihodnje, saj je podjetje Estari patentiralo izdelavo prenosnika s kar dvema zaslonoma. Mogoče se sliši malce čudno, vendar pa bo ta prenosnik najbolj podoben knjigi (glej sliko). To naj bi ga naredilo bolj domačega uporabnikom. Prenosnik bo gnal preizkušeni operacijski sistem Windows XP. Ali bo naprava doživela uspeh ali pa celo polom na tržišču, pa bomo videli bojda že v četrti četrtini tega leta, ko naj...

0 komentarjev

Nova domena - .pro

Washingtonpost - Po podatkin na Washington Postu se bo na internetu pojavila še ena domena. Tokrat bo šlo za domeno .pro, ki jo bodo tržili pri podjetju RegistryPro. Kot trdi podjetje naj bi bila ta domena namenjena računovodjem, odvetnikom in podobnim, ki se počutijo nekaj več in bi radi s končnico .pro na svoji spletni strani pokazali, da obvladajo svoj posel - so profesionalci. Do tukaj vse lepo in prav, vendar pa se je stvar malce zapletla, saj so pri RegistryPro pretiravali z razno "profesionalnostjo" in domeni namenili tudi "profesionalno" ceno, ki znaša tam okoli 300 $ ali desetkrat več od registracije domene .com. Če vprašate mene, gre zopet za še en poizkus molzenja denarja, saj večini končnica .com kar ustreza. Seveda pa obstaja tudi čreda, ki stalno hoče izstopati in ravno na te računajo pri RegistryPro. Kaj moremo, sto ljudi, sto čudi [:\\] .

0 komentarjev

Nabori za Opterone

Reactor Critical - Predstavitev procesorjev Opteron se nam iz dneva v dan bolj bliža, česar se zavedajo tudi podjetja, ki izdelujejo procesorske nabore, zato pospešeno pripravljajo nabore, ki bodo delovali v navezi s prej omenjenimi procesorji. Kot pravijo na strani Reactor Critical, trenutno vsa zainteresirana podjetja pripravljajo integrirane različice naborov, ki bodo vsebovali tudi grafičen podsistem. Temu trendu se zaenkrat opira le VIA.
  • SiS je svoj nabor, namenjen Opteronom poimenoval SiS760 in bo kar zanimiv izdelek, saj bo podpiral vodilo AGP 8x, DDR333, vanj pa bo vgrajen tudi grafični pospeševalnik SiS Ultra256 in podpora Serial ATA, IEEE1394 in USB 2.0. Nabor naj bi bil na voljo v prvi četrtini leta 2003.

  • Med drugimi se je predramil tudi ALi, ki bo v svoj izdelek, poimenovan ALi M1688, vgradil podporo vodilu AGP 8x, DDR333 in Tridentovo grafiko. Southbridge in Northbridge naj bi bila povezana s HyperTransportom, prisotna pa naj bi bila tudi podpora ATA133, IEE1394 in USB 2.0. Tudi to...

0 komentarjev