»

Dropbox imenoval Condoleezzo Rice za članico upravnega odbora, ob ostrem odzivu javnosti

TechCrunch - Še ne teden dni nazaj se je Mozillin izvršni direktor Brendan Eich moral posloviti od te funkcije, ker se je v javnosti razširila vest o njegovi finančni donaciji v podporo kalifornijski referendumski pobudi Proposition 8, ki je poskušala, in potem tudi začasno uspela suspendirati možnost poroke istospolnih parov v tej zvezni državi.

Podobne "javnomnenjske težave" prav zdaj trpi Dropbox, ker je v svoj upravni odbor povabil Condoleezzo Rice, nekdanjo Bushevo svetovalko za nacionalno varnost ter potem zunanjo ministrico ZDA. Uradno naj bi jim pomagala pri širjenju na tuje trge in pri izvedbi že dolgo pričakovane javne izdaje delnic (IPO).

...

46 komentarjev

Tekoče hlajenje strežnikov

Slo-Tech - Intel, SGI in 3M so pokazali prototip hladilnega sistema za strežniške sisteme in superračunalnike, kjer se elektronske komponente potopijo v neprevodno tekočino, ki skrbi za odvod toplote. Za zdaj gre za delujoč koncept (proof-of-concept), tako da je do komercialne uporabe še daleč, a izdelek je že pogojno delujoč.

Uporabili so tekočino s komercialnim imenom Novec (Novec FluoroKetone), ki se dandanes uporablja za suho gašenje. Ker ne prevaja električnega toka, ne predstavlja nevarnosti za električne komponente, zato sedaj preiskujejo njeno uporabo kot hladilno tekočino. Zračno hlajenje, ki je še vedno glavni način hlajenja v strežniških centrih, je sorazmerno slabo učinkovito, ker se veliko energije porabi za...

18 komentarjev

Hewlett-Packard priznal podkupovanje

Guardian - Hewlett-Packard se je pogodil z ameriško agencijo za nadzor trga vrednostnih papirjev (SEC), tožilstvom in pravosodnim ministrstvom v postopku zaradi podkupovanja in pranja denarja. Podjetje bo plačalo 108 milijonov dolarjev globe, začenjajo pa se tudi kazenski postopki, so sporočili iz pravosodnega ministrstva. Preiskavo so skupaj opravljali FBI, ameriška davčna služba (IRS), SEC in tuji organi pregona.

Korupcijo so odkrili pri pregledu pogodb s poljsko policijo v vrednosti 40 milijonov dolarjev za vzpostavitev IT-sistema. Preiskava je pokazala, da je HP nepošteno posloval tudi v Rusiji, kjer je delal za tožilstvo, in v Mehiki, kjer je delal za naftno podjetje v državni lasti. V vseh teh državah je HP podkupoval uradnike, da so mu ti priskrbeli omenjene dobičkonosne...

9 komentarjev

Odkrit tretji tip hadronov

CERN - Hadroni so sestavljeni subatomski delci, ki sestojijo iz kvarkov. Standardni model nas uči, da obstajajo kvarki šestih okusov (gor, dol, čar, čudnost, vrh, dno), ki imajo naboj bodisi +2/3 bodisi -1/3 osnovnega naboja. Obstajajo tudi antikvarki, ki so ravno nasprotno nabiti. Kvarki se lahko združujejo na dva načina, in sicer trije kvarki ali par kvark in antikvark. V prvem primeru dobimo barione z necelim polovični spinom, med katerimi sta najbolj znana proton (gor, gor, dol) in nevtron (gor, dol, dol). Par kvarka in antikvarka, ki ima celoštevilski spin, pa se imenuje mezon. (Poleg kvarkov, ki...

23 komentarjev

Maria Konnikova: Mastermind: How to Think Like Sherlock Holmes (2013)

Slo-Tech - Žogica in lopar skupaj staneta en evro in deset stotinov. Lopar je en evro dražji od žogice. Koliko stane žogica?

Le redki razmišljajo tako številčno, da ne bi popustili navidez očitnemu odgovoru in bi kot iz računalnika izstrelili pravo rešitev. Velika večina bi takoj prepričano (a narobe) odgovorila – deset stotinov. V prvi skupini so logični holmesi, v drugi njegovi zaletavi pomočniki watsoni. Prvi imajo vedno prav, drugi se vedno motijo. Vendar avtorica knjige Mastermind Marija Konnikova ne verjame v tako dokončno delitev, saj predstavi tudi tretjo skupino. Tiste, ki sicer v prvem trenutku pomislijo na enak odgovor (deset stotinov), ampak ga preverijo in ugotovijo, da je napačen.

Posamezniki iz te skupine sicer niso nujno tako nadpovprečno bistroumni kot slavni literarni detektiv, ampak so se naučili uporabljati njegovo metodo. Če žogica stane deset stotinov in je lopar en evro dražji, potem že lopar brez žogice stane evro in deset stotinov – kar bi morala biti skupna cena...

21 komentarjev