»

Pomnilniški izrazi

PC Stats - Na trgu je kar nekaj vrst pomnilnika in skoraj vsaka vrsta ima po dve ali več imen. Te teme so se lotili pri PC STATS. Opisali so poimenovanja po "podnožjih", ali za pomnilnik bolje rečeno načinu priklopa. V tem delu članka so razloženi pojmi SIMM, RIMM in najbolj poznani in uporabljani DIMM. Drug del članka pa razlaga pojme kot so SDRAM, DDR RAM, in razne predpone kot sta EDO in FPM pred pojmom DRAM. Tole tukaj je le povzetek tega člančiča, katerega vam priporočam, da si ga preberete... konec koncev ga je le 2 strani .

0 komentarjev

Galerija ohišij

Tweak Town - Tweak Town je objavil par novih modificiranih ohišij v njihovi Kick A$$ galeriji. Nekatera so pobarvana, nekatera imajo veliko ventilatorjev, druga pa okna. No, je pa tudi nekaj posebnih. Kot recimo ohišje v obliki ohišja malo večjega opitčnega bralnika (No ja, bolj poznan izraz skener), ali pa računalnik v kovčku - nekašna prenosna različica. Sicer pa, zakaj pa ne bi dali računalnika kar v manjšo gajbico?

4 komentarji

HWLabs Black Ice Radiator

Overclockers Australia - HW Labs je novo filipinsko podjetje in verjetno je tale Black Ice hladilnik njihov prvi izdelek. Black Ice je radiator za ohlajanje vode pri vodno hlajenem računalniku. Na prvi pogled zgleda kot prirejen avtomobilski hladilnik, a če stvar bolj natančno pogledamo, se vidi, da je hladilnik narejen prav z namenom hlajenja računalnikov. Namenjen je hlajenju z 12 centimetrskim ventilatorjem in je zelo priročen za vgradnjo. Rezultati hlajenja so prav tako dobri, a na žalost vam ne morem postreči s številkami, ker jih v testu ni, lahko pa vam povem, da bi si jaz to stvar poskusil čimprej dobiti, če bi si izdelal vodno hlajenje. Celoten test si lahko ogledate tukaj.

2 komentarja

Lost and found!

Tom's Hardware - Joj, to so ti eni geniji! Novell Inc.-ovi strokovnjaki so pomagali vzdrževalcem omrežja (IT workers) na University of North Carolina rešiti uganko izginulega serverja ! Sicer je res, da je delal brezhibno, (čeprav je bil pogrešan cela 4 leta) vendar nihče ni vedel, kje se fizično nahaja! To so ugotovili tako, da so sledili kablom, ki so povezovali server z ostalim svetom! Lhko uganete kje se je nahajal? Bil je dobesedno ZAZIDAN ! Mislim WTF? Kdo bi zazidal server? No, izkazalo se je, da so ga po nesreči vzdrževalci kar zazidali! LOL Ah, kaj vse se spomnijo ti nori Američani....

18 komentarjev

Detonator-ji 12.00

The-Ctrl-Alt-Del - Izšla je nova verzija Detonatorjev za Windows 9x/ME operacijske sisteme. Verzija 12.00 se nadgradi iz verzije 11.01. Prvi vtisi so mešani. Nekaterim ljudem, ki so novo verzijo naložili, se jim je rezultat poslabšal, drugim izboljšal. Vsi se strinjajo, da se je za malo izboljšala kakovost slike. Vsi, ki so driver-je preizkusili, ugotavljajo, da so zelo stabilni. Seveda je tudi ta verzija Detonatorjev (kot vse druge v zadnjem času) neuradna. Torej jo nalagate in uporabljate na lastno odgovornost! Še vedno pa ni ne duha ne sluha o driver-jih, ki bi podpirali vse funkcije Nvidia GeForce3 čipa. Kot veste, je to uradni razlog, zakaj Nvidia ne spusti kartic z GeForce3 čipom v obtok. Če želite zvedeti vtise o uporabi novih Detonatorjev, poglejte sem. Naložite pa si jih lahko tukaj.

8 komentarjev

Intelov načrt za prihodnost

X-Bit Labs - Neka kitajska stran je objavila dopolnjen Intelov načrt za prihodnjost:
 • Do konca leta 2001 bo P4 dosegel frekvenco 2GHz. Na tržišču bosta dva modela, 0.18 micronski Pentium 4 z Willamette jedrom in 0.13 micronski Pentium 4 z Northwood jedrom. Oba bosta delovala s pomočjo podnožja Socket478, edina razlika (razen velikosti izdelave) bo, da bo Northwood imel 2x več L2 cacha in sicer 512Kb!
 • 2GHz bo končna meja Pentiuma 4 z Willamette jedrom. Na tržišče bo prišel v tretjem četrtletju z ceno $562 (ob začetku prodaje)
 • P4 z Northwood jedrom pa bo na voljo v sredini zadnjega četrtletja. Začeli bodo z frekvenco 2.2GHz in v drugem četrtletju lahko pričakujemo 2.4GHz verzijo.
 • Glede na Intelov načrt, bo Tualatin Pentium III na voljo v tretjem četrtletju (2001). Na voljo bodo trije modeli: 1.13GHz, 1.2GHz in 1.26GHz. Vendar izdelovalci osnovnih plošč menijo, da ti procesorji ne bodo zelo popularni, saj bodo Pentiumi 4 takrat stali že občutno manj kot Pentium III Tualatin!
Intel torej res...

7 komentarjev

Matrox G550

Reactor Critical - No, tukaj so zbrane nekatere specifikacije naslednjika G450!
Sicer ni podatka o frekvenci jedra, a so vseeno zanimive:
 • 0.18 micronska izdelava
 • AGP 1x, 2x in 4x (mislim dOh, kdo pa uporablja najnovejšo grafično kartico na AGP 1x vodilu?? )
 • 360 MHz RAMDAC
 • 32 MB DDR SDRAM
 • OpenGL and DirectX API support
 • 256-bit DualBus
 • Extended DualHead capabilities
 • Vibrant Color Quality2 rendering
 • Environment-Mapped Bump Mapping
 • Matrox Skinning
 • Displacement Mapping
 • Ultra Sharp DAC
 • Integrated TV-out DAC
 • High-quality DVD playback
Sicer je novička neuradna, vendar je najverjetneje resnična!

15 komentarjev

Še na kratko

X-Bit Labs - Intel je danes objavil svoj Intel Celeron procesor s frekvenco 850Mhz. Procesor ima 128KB drugonivojskega predpomnilnika (L2) in zunanjo frekvenco 100MHz FSB. Cena kosa pri velikih količinah (1000 kosov) je $138. Seveda pa ta novi Celeron ni tekmec AMD-jevemu Duronu, ki ga prekaša v vseh testih. Razlika med Duron-om in Celeron-om je (po objavljenih specifikacijah) le v drugonivojskem predpomnilniku (L2). Duron ima namreč "le" 64KB drugonivojskega predpomnilnika (kar mu pomaga pri navijanju ), Celeron pa 128KB.

14 komentarjev

Cena Intel Pentium4 procesorjev bo padla

X-Bit Labs - Okoli 15. aprila naj bi cena Intel Pentium4 drastično padla. Pa poglejmo številke:
 • Cena Intel Pentium 4 1.5GHz bo z $637 padla na $519. To je 19% pocenitev.
 • Cena Intel Pentium 4 1.4GHz bo z $423 padla na $375. To je 12% pocenitev.
 • Ob objavi bo cena Intel Pentium 4 1.7GHz okoli $701.
Te pocenitve sploh niso tako šokantne. So pa spodnje, ki naj bi se zgodile okoli 23. aprila.
 • Cena Intel Pentium 4 1.7GHz bo padla na $361. To je 49% pocenitev.
 • Cena Intel Pentium 4 1.5GHz bo padla na $256. To je 51% pocenitev.
 • Cena Pentium 4 1.4GHz bo padla na $193. To je 49% pocenitev.
Številke govoriji zase. Intel se očitno zelo trudi približati svoje Pentium4 procesorje navadnim uporabnikom. Mu bo uspelo?

17 komentarjev

GeForce2 MX100

X-Bit Labs - Poznamo že MX400 (podoben zdajšnjemu GeForce 2 MX-u) in MX200 (podoben današnji Riva TNT2). Danes pa so se pojavile govorice, da bo Nvidi-a objavila nov čip ekstemno nizkega cenovnega razreda. Imenoval se bo GeForce2 MX100. Zamenjal naj bi Riva TNT2 M64. Čip bo na sebi nosil DDR SDRAM pri 166MHz frekvence. Spominsko vodilo pa je (na žalost) le 32-bitno. Proizvajalce zato skrbi hitrost zaponjevanja (bus bandwidth). Kartice bodo izšle z 8MB ali 16MB pomnilnika. GeForce2 MX100 pa ne cilja na srednij ali visoki trg. Verjetno se bo prodajala kot poceni rešitev, za že sestavljene sisteme. Tukaj so na kratko razloženi vsi razredi nove MX družine.

1 komentar