»

Microsoft in ekonomija Islandije

Slo-Tech - Smári McCarthy. projektni vodja Icelandic Innovation centra, član upravnega odbora Icelandic Society for Digital Freedoms ter član islandske skupine Wikipedistov je pred nekaj dnevi na svojem blogu objavil zanimivo razmišljanje o vplivu Microsofta na islandsko ekonomijo.

Povsod po svetu, enako tudi na Islandiji, Microsoft svojih licenc ne prodaja neposredno podjetjem in ostalim končnim kupcem, pač pa to počnejo preko svojih partnerjev (Microsoft Certified Partners). MCP so tako glavni lokalni zagovorniki Microsoftove programske kode, ki prodajajo, reklamirajo in lobirajo v svojem lokalnem okolju.

A licence se prodajajo za obdobje treh let, podjetja pa licence plačujejo na letni ravni. Zadeva lepo poteka, dokler na trgu ni velikih pretresov. A pretresi so, so tudi krize in Islandija je v času aktualne finančne krize doživela pravi ekonomski kolaps. Številna podjetja so bankrotirala, zato licenc ne morejo plačati.

A to se Microsofta ne tiče. On namreč ni prodal licenc podjetjem,...

48 komentarjev

Varnost v praksi (1. del) oz. kaj pomeni dobro geslo

Projekt9 - Ste prepričani, da je vaše geslo res tako dobro? Ste se prav ta trenutek nasmejali, ker je vaše geslo pravzaprav bedasto (abc123. asdfasdf, 123456, janeznovak1980,...). Ne bojte se, niste edini. V bistvu je vam podobnih več kot 90%. Pa kaj bi se obremenjevali, ne? Kdo bi pa ugotovil vaše geslo? Saj nima veze z vašim imenom.

Če ste tako prepričani, potem ni potrebe, da bi vam razlagali o tem, da bi geslo "123456" razbili v eni sekundi? Oziroma "abc123" v manj kot pol ure (časi so odvisni od računalniškega procesorja oz. procesorja grafične kartice). Znate prebrati naslednje besede: greg0r, m4rko, ml3ko, let@lo, mavr!ca?

Vse se začne z gesli, podatki, ki jih hranite za njimi pa NISO zaman "zaščiteni".

Tokrat vam na projekt9 predstavljamo malo šolo varnosti, pri čemer vam v prvem delu predstavljamo nekaj koristnih informacij o tem, kako izboljšati geslo, ter kako je Milan prišel do slik na vašem računalniku!

Članek lahko v celoti preberete tukaj.

32 komentarjev

Na Wikileaks objavljen dešifriran dokument ameriške vojske

Schneier.com - Kot poročajo na Wikileaks, so na spletni strani Pentagon Central Command (spletna stran je že ugasnjena) odkrili šifriran dokument v MS Word formatu z naslovom NATO in Afghanistan: Master Narrative.

Kot rečeno je dokument (bil) šifrian, vendar pa so vojaški operativci izbrali rahlo neustrezno geslo in ekipa Wikileaks je geslo razbila. Geslo je (bilo) progress. Dokument sicer ni označen s stopnjo zaupnosti, očitno pa le ni bil namenjen javnosti.

S pomočjo istega gesla so nato pri Wikileaks uspeli dešifrirati še tri najdene dokumente.

Bodo ameriški vojaki naslednjič izbrali daljše geslo?

23 komentarjev

Facebook začasno izgubil desetino fotografij

ComputerWorld - Facebook, spletna stran za navezovanje in vzdrževanje kibersocialnih stikov, je včeraj objavila, da so zaradi odpovedi diskov začasno izgubili kar desetino fotografij, ki so jim jih v hrambo zaupali uporabniki. Kot so zapisali v obvestilu za javnost, jim je v petek zvečer ob rednem remontu poslušnost odpovedalo kar nekaj diskov, zaradi česar so 10 do 15 odstotkov slik v albumih zamenjali vprašaji. Kaj natančno je izpad povzročilo, še raziskujejo, saj so take hkratne zatajitve redek slučaj. Facebook uporabnikom zatrjuje, da so vsi njihovi podatki varno shranjeni še kje drugje (o tem sploh ne gre dvomiti), le da bo nekaj časa trajalo, da jih obnovijo iz varnostnih kopij. In ne, ne bo se treba vnovič potagati.

8 komentarjev

Tajvanski pomnilniški mastodont se rojeva

Heise - Na trgu pomnilniških čipov zadnje časa vlada zelo čudna atmosfera, ki meji domala na paniko. Proizvajalci izkazujejo astronomske minuse, Qimonda je po neuspelem nemško-portugalskem oživljanju podlegla, njene ameriške podružnice so vložile zahtevo za začetek stečajnega postopka, cene pa se še vedno zadržujejo na zgodovinsko nizkih ravneh. Pravzaprav nič presenetljivega, saj je tudi povpraševanje daleč od nivojev, ki so jih proizvajalci vajeni. Da ne bi šla rakom žvižgat še tajvanska pomnilniška industrija, ki je v svetovnem merilu pomemben igralec, tamkajšnja vlada pripravlja sveženj ukrepov.

Ministrstvo za gospodarstvo je namreč objavilo (prevod), da se bodo začeli ukvarjati s procesom izgradnje pomnilniškega giganta, ki bo posrkal Etron, Inotero, Nanyo, Powerchip, ProMOS, Rexchip in Winbond. Nastajajoči mastodont se bo neizvirno imenoval Taiwan Memory Company (TMC). Z združitvijo (točen pravnoformalni okvir, v katerega bodo zapakirali sodelovanje, še ni znan, ker delničarji nad...

6 komentarjev

Prihajajo DVD-zapisovalniki s 24-kratno hitrostjo

The inquirer - Sony in Lite-On sta najavila, da kanita kmalu izdati nova zapisovalnika DVD-jev, ki bosta po DVD-jih pisala s 24-kratno hitrostjo. Obe podjetji sta kot ciljni datum navedli do maja, tako da ostaja ugibanje, kdo bo dejansko prvi. Lite-ON obljublja kar tri modele, iHAS324, iHAP424 in model iHAS624, medtem ko je Sony napovedal zgolj enega, in sicer AD-7240S. Trenutno najhitrejši zapisovalniki zmorejo 22-kratno hitrost, kar pomeni 29,04 MiB/s, tako da kakšne hude revolucije 24-kratna hitrost ne bo zanetila. Še vedno bomo DVD-je posneli v slabih petih minutah, ker nekaj časa pač pobere zapis vhodne in izhodne sledi (Lead-In, Lead-Out). Poleg malenkost višje hitrosti bodo novi pogone prinesli še nekaj drugih izboljšav, kot so LightScribe, ki bo pisal podobe na ploščke z laserjem, in SmartErase za varno brisanje diskov z občutljivimi podatki. Zanimiveje je, da se DVD-ji kljub pritisku Blu-raya še vedno dobro držijo in celo napredujejo.

14 komentarjev

Seagate in AMD pokazala SATA-600

X-Bit Labs - AMD in Seagate sta včeraj predstavila delovanje nove verzije vmesnika SATA, ki je v modernih računalnikih v uporabi za povezovanje naprav za shranjevanje podatkov. Nova generacija standarda se imenuje SATA-600 in podpira hitrosti do 6 gigabitov na sekundo, kar bi moralo zadostovati tudi za najpotratnejše naprave ta hip. Standard bo nazaj združljiv s predhodnikoma SATA-150 in 300, saj bo uporabljal povsem enake priključke, tako da kakšnih hudih glavobolov ne pričakujemo. Za običajne trde diske je sicer prepustnost standarda SATA-300 več zadovoljiva, tako da AMD pričakuje, da bodo SATA-600 prvi posvojili izdelovalci SSD-jev, zato ga bo AMD še letos vgradil v svoje južne mostove (southbridge). Za klasične trde diske naj bi SATA-600 postal pomemben šele leta 2011. Extremetech in X-Bit Labs.

11 komentarjev