»

Nemčija (za zdaj) ne bo podpisala ACTE

Slo-Tech - Šestindvajsetega januarja je na drugem slovesnem podpisu ACTE manjkalo pet držav članic EU: Ciper, Estonija, Nizozemska, Slovaška in Nemčija. Za Nemce, ki so tudi sicer naš največji zunanjetrgovinski partner in zakonodajni zgled, se je takrat govorilo, da je podpis le še vprašanje časa; pač prej je bilo potrebno opraviti še določena notranja usklajevanja. Podobno kot naša vlada je tudi njihovo ministrstvo za pravosodje zatrdilo, da sporazum ne bo zahteval nobenih zakonodajnih sprememb.

Te dni zadeve več niso tako gotove. Za jutri so napovedane demonstracije v vsaj 60 nemških mestih, s skupno pričakovano udeležbo v več deset tisočih (pridružili se jim bodo še...

62 komentarjev

FBI ugaša omrežje DNSChangerja, kup računalnikov utegne ostati brez interneta

The Register - Ameriški FBI je lani novembra v Operaciji Ghost Click aretiral šest estonskih državljanov, kolovodij trojanca DNSChanger. DNSChanger je na vsakem okuženem računalniku zamenjal naslove DNS strežnika (od tod ime) na napadalčeve, tako da je uporabnik ob obisku povsem nedolžnih strani najprej dobil kup oglasov in druge neželene vsebine. Po operaciji je FBI dobil dostop do lažnivih DNS strežnikov, vendar so se zaradi množičnosti okužbe odločili, da jih ne ugasnejo takoj. Namesto tega so nanje namestili pristne DNS strežnike, uporabnike pa pozvali, naj počistijo svoje računalnike. Tri mesece po aretaciji, tj. 8. marca, jih namreč mislijo dokončno ugasniti.

Tukaj pa zdaj nastopi problem. Po včeraj objavljen raziskavi je okužba še vedno prisotna vsaj v polovici od Fortune 500 podjetij, oz. 27 od...

2 komentarja

Iran pričel z obsežnim blokiranjem interneta in Tor omrežja

Javni del Tor omrežja v sliki

Slo-Tech - Kot poročajo na poštnem seznamu uporabnikov in operaterjev proticenzurnega in anonimizacijskega omrežja Tor, je Iran v zadnjih 48 urah pričel z obsežnim blokiranjem dostopa do interneta. Kot kaže, trenutno blokirajo že skoraj ves SSL/TLS šifriran promet (prve analize sicer kažejo, da iranski cenzorji uporabljajo DPI in ne IP:port filtrov), posledično pa to lahko pomeni, da bodo iranske oblasti morda uspele blokirati dostop do interneta tudi med 50.000 do 60.000 Tor uporabnikom iz Irana (da, uporaba Tor omrežja je v Iranu ena redkih možnosti za neoviran dostop do spleta).

Kot poročajo nekateri uporabniki iz Irana, oblasti blokirajo tudi ssh, posledično pa poslovno škodo trpijo tudi iranska podjetja, ki ne morejo do svojih strežnikov in...

20 komentarjev

Trustwave izdajal man-in-the-middle SSL certifikate, bojda je to "stalna praksa"

Trustwavov javni ključ je vključen v skoraj vse brskalnike, zato ti zaupajo vsem certifikatov, ki jih izda Trustwave, njihov reseller ali posvečeno podjetje.

vir: The Register
The Register - Ameriški overitelj Trustwave se je zapletel v neprijeten indicident, ker so še neimenovanemu ameriškemu podjetju izdali začasni CA certifikat z možnostjo nadaljnje izdaje certifikatov za poljubne domene.

Tovrstni certifikati (subordinate root certificates) seveda niso na voljo v "prosti prodaji" in služijo zelo specifičnim namenom, predvsem nadzoru zaposlenih. Če podjetje sumi, da ti s pomočjo interneta ven pošiljajo poslovne skrivnosti, lahko začne preverjati vsebino njihove spletne komunikacije (prikrito prisluškovanje oz. sniffing), kar je mogoče, ker zaposlenemu zagotavljajo internetno povezavo in ves njegov promet gre čez njihove usmerjevalnike. Širšim rešitvam za omenjeni problem se pravi Data Loss Prevention sistemi oz. DLP sistemi.

Takšno...

26 komentarjev

Znanih več podrobnosti o Windows 8 za ARM

Excel 15 Beta na WOA

vir: Microsoft
Microsoft - Microsoft je na svojem blogu razkril več podrobnosti o prihajajoči verziji operacijskega sistema Windows 8, ki bo prvikrat v zgodovini podpirala platformo ARM. Informacije o tej platformi počasi kapljajo že celo leto, tako da danes o tem vemo že veliko. V zadnji najavi je Microsoft dokončno potrdil, da WOA (Windows on ARM) ne bo poganjal nobenih starih aplikacij za platformo x86/x64 niti jih ne bo mogoč emulirati, kar je Microsoft še lani zatrjeval.

Edina večja izjema bosta Internet Explorer 10 in Office 15, ki je po besedah Microsofta nujno potreben za kakovostno uporabniško izkušnjo. Nova verzija Officea bo po videzu podobna trenutnemu Officeu 2010, torej znani vmesnik s trakovi (ribbon), ki pa bodo privzeto skrčeni. Priloženi bodo programi Word, Excel,...

51 komentarjev

Google ponuja plačilo za nadzor uporabe interneta

Ciscov router z vgrajenim nadzorom internetne uporabe.

vir: Ars Technica
Ars Technica - Kot smo že pisali, začno marca veljati spremembe v Googlovi politiki zasebnosti, ki bodo združile podatke od vseh njihovih storitev (seznam) in tako omogočile še bolj donosno prodajo uporabniških podatkov oglaševalcem. Podjetje se s tem brani odkrite konkurence s strani socialnih omrežij tipa Facebook in Twitter, ki mu, tako eden od bivših menedžerjev, spodjeda delež na trgu iskalnikov. A kot kaže, nadzor brskalnika, cele palete storitev in mobilne (Android) aktivnosti ni dovolj za vse primere. V torek so potihem začeli partnerstvo s tržnoraziskovalno firmo Knowledge Networks, ki uporabnikom ponuja manjša plačila za polni dostop do njihove internetne komunikacije.

...

29 komentarjev

Nokia odpušča in seli vso proizvodnjo v Azijo

Nokiina tovarna na Finskem

New York Times - Nokia je spričo ogromne milijardne izgube v letu 2011 napovedala prestrukturiranje in rezanje stroškov, s čimer si želijo povrniti konkurenčnost in povečati dobičkonosnost podjetja. Domala klasičen primer iz neoliberalnih učbenikov je selitev proizvodnje iz dragih zahodnih držav na cenejši Vzhod, kar bo storila tudi Nokia, in odpuščanje.

Zaradi tega bodo v treh zahodnih tovarnah, in sicer na Finskem, Madžarskem in v Mehiki, odpustili 4000 zaposlenih in ukinili proizvodnjo mobilnih telefonov. V madžarskem Komaromu bo delo izgubilo 2300 izmed 4400 zaposlenih, v finskem Salu 1000 izmed 1700 zaposlenih in v mehiški Reynosi 700 izmed 1000 zaposlenih. Njihovo delo...

80 komentarjev