»

Danes bo največja polna luna

Polna luna iz lanskega decembra

NASA - Če nizke temperature, ki te dni objemajo naše kraje niso dovolj, da bi vam preprečile odhod iz toplega doma, boste lahko danes ponoči uživali v imenitnem romantičnem sprehodu, saj bo današnja noč najbolj svetla v tem letu.Danes se namreč Luna nahaja v perigeju, torej apsidni točki, ki se na Lunini eliptični tirnici nahaja na najmanjši oddaljenosti od Zemlje. Pojav sicer sam po sebi ni posebej redek, saj se ponovi enkrat do dvakrat na leto, smo pa lahko skoraj enako veliko luno videli že konec preteklega leta.

27 komentarjev

OLPC-ju škripa

CNet - Pri denarju se vse konča in še posebej to velja za raznovrstne človekoljubne projekte. Iniciativa OLPC (one laptop per child), ki skuša revnim otrokom v tretjem svetu s pomočjo bogatih botrov v razvitih državah priskrbeti poceni računalnike, se je znašla v finančnih škripcih. Tako bodo odpustili polovico zaposlenih, medtem ko bodo preostalim 32 srečnežem znižali plače in nekoliko prestrukturirali svoje delovanje. Ustanovitelj in predsednik OLPC-ja Nicholas Negroponte je dejal, da se bodo osredotočili na razvoj druge generacije prenosnikov OLPC, medtem ko bodo razvoj Sugarja prepustili odprtokodni skupnosti. OLPC se je v zadnjem letu spopadel s kar nekaj težavami in preprekami, saj ga je npr. zapustil pomemben partner Intel, a ni umrl. Na novo so v sodelovanje privabili Amazon, ki tržni njihovo ponudbo Podari enega, prejmi enega, kjer lahko vsakdo kupi dva prenosnika OLPC XO-1, od katerih se potem eden pošlje plačniku, drugi pa daruje otrokom v tretjem svetu.

44 komentarjev

Palmov iPhone killer?

Palm Pre

vir: engadget
engadget - Palm je na letošnjem CESu predstavil svoj nov pametni telefon z zabavim imeno Pre. Telefon bo imel vgrajen 3,1" multitouch zaslon z resolucijo 320x480 pik, merilec pospeška, GPS, fotoaparat s tremi megapiksli ter LED bliskavico, wifi, 3G podporo, 8GB flash pomnilnika. Poleg tega pa ima telefon tudi polno QWERTY tipkovnico za tiste, ki ne marajo vnašanja besedila preko na dotik občutljivega zaslona. Prav tako ne manjka odstranljiva baterija za vse okoljevarstvenike. Še bolj zanimiv pa je prvi brezžični polnilnik baterije - prvič na voljo v mobilnem telefonu. Najbolj pomemben pa je zagotovo Palmov novi WebOS operacijski sistem. Telefon bo na ameriškem tržišču izšel že v prvi polovici letošnjega leta, šušlja pa se tudi o sočasnem evropskem izidu. Za...

57 komentarjev

Sonyjev Vaio P je tu

X-Bit Labs - Tudi Sony se je odločil zakoračiti na trg netbookov, tako da so izdali svoj prvi računalnik, ki je namenjen prvenstveno brskanju po spletu in ostalim nezahtevnim opravilom. Podjetje se sicer krčevito brani uporabe termina netbook, zato smo pristali ob imenovanju Vaio P. Nad imenom netbook niso preveč navdušeni tudi zaradi specifikacij, ki so povsem primerljive z večjimi brati. Vaia P poganja Intelov procesor z 1,33 GHz na Intelovem čipovju z integrirano grafiko, družbo mu delata dva gigabajta pomnilnika, 60 GB velik trdi disk (ali 128 GB SSD, po želji), brezžična podpora za standarde 802.11b/g/n, Bluetooth itn. Gledali ga bomo skozi osempalčni zaslon, ki podpira ločljivost 1600 krat 768 točk, vse skupaj pa bo upravljala Vista Home Premium ali Home Basic.

...

32 komentarjev

Beta premagala Microsoftove strežnike

Microsoft - Kaj drugega bi sploh lahko pričakovali, se bodo sarkastično nasmehnili nekateri. Drugi bodo bentili, zakaj si je niso mogli prenesti takoj. Tretji bodo zavili z očmi, da zakaj jih še vedno poskušamo indoktrinirati. Četrti so tako ali tako že po naslovu izpustili cel sestavek.

Microsoft je, kot je obljubil, včeraj pozno zvečer po našem času na svojih spletnih straneh vsej svetovni javnosti ponudil legalen in brezplačen prenos bete operacijskega sistema Windows 7. Pričakovali bi, da zelo množičnega odziva ne bo, saj je ta že pred nekaj dnevi ušla na plano, a bi se zmotili. Ljudstvo je očitno tako lačno novosti, četudi nedokončanih, da je Microsoftovo spletno stran tako množično obleglo že včeraj zgodaj zjutraj, še preden so beto sploh postavili na strežnike, da so slednji pokleknili pod obiskom. Podobno usodo je delila tudi Microsoftova stran TechNet za IT-strokovnjake, kjer je bila beta dostopna nekaj ur prej. Microsoft bo razdelil poltretji milijon aktivacijskih ključev za...

141 komentarjev

Asus predstavil tipkovnico Eee

OSNews - Naslednja novost, ki so jo predstavili na letošnjem CES, prihaja iz Asusovih laboratorijev. V podjetju, kjer so se odločili pošteno izkoristiti uspeh družine netbookov Eee, so predstavili še tipkovnico Eee. Računalnik v obliki tastature poganja Intelov Atom, zapakiran pa je v lično obliko tipkovnice z majhnim petpalčnim zaslonom, občutljivim na dotik, na desni strani. Za povezljivost je poskrbljeno z USB-jem in Ultra-Wideband Wireless HDMI. Baterije so v prototipu sicer zdržale le poldrugo uro, a Asus obljublja dvakrat daljše delovanje v končnem izdelku, ki bo na voljo septembra.

4 komentarji

Začetki NSA

Schneier.com - National Security Agency je na svoji spletni strani objavila krajši sestavek z naslovom The Origins of NSA, v katerem opisujejo začetke delovanja agencije.

Sestavek sicer za tiste, ki ste prebrali Bamfordovo knjigo The Puzzle palace ne prinaša nič novega, kljub temu pa gre za zgoščen prikaz nastanka agencije, ki kaže na to, kako so ZDA že v preteklosti razumele pomen elektronskega nadzora in kriptografije.

2 komentarja