»

Zaradi odprte kode ob službo

Slo-Tech - Kot je poročal The Moscow Times, se je Vladimir Sorokin, učitelj na moskovski šoli št.572, zaradi zavzemanja za uporabo Linuxa znašel pod pritiski šolskih funkcionarjev. Sorokin je namreč napisal pismo predsedniku Dimitriju Medvedjevu, v njem pa potožil, da kljub vladnemu dekretu iz leta 2007, ki v šolah zapoveduje uvajanje na Linuxu temelječih aplikacij, nek nov učni pripomoček zahteva namestitev paketa Microsoft Office. Moskovske šole svoje učence s tem pripomočkom od začetka letošnjega šolskega leta pripravljajo na maturo.

Sorokin je pismo poslal 5. oktobra, minulo soboto pa ga je k sebi poklicala ravnateljica Tatjana Koljadenkova in mu povedala, da je v šoli nezaželen, ker se je obrnil proti ljudem, ki njemu in šoli režejo kruh. Nato je moral podpisati prostovoljno odpoved delovnega razmerja. Sorokin je pojasnil, da je ravnateljica imela v mislih Moskovski inštitut za odprto šolo, ki je tudi avtor aplikacije in ki letos financira dva eksperimentalna šolska programa na njegovi...

202 komentarja

NASA omogoča spremljanje gradnje novega roverja v živo

NASA - NASA je pred kratkim v čisto sobo, kjer gradijo novega roverja za misijo na Mars, postavila kamero, ki prenaša živo sliko na internet. Imenuje se Curiosity Cam, ker se tako neuradno imenuje tudi nov rover, ki bo dokončan do izstrelitve, ki bo med 25. novembrom in 18. decembrom 2011, na Marsu pa naj bi pristal avgusta 2012. Kamera visi pod stropom opazovalne ploščadi nad Jet Propulsion Laboratoryjem v kalifornijski Pasadeni. Tehniki so se potrudili, da kamera snema del sobe, kjer je dogajanje najbolj pogosto in pestro, a se občasno zgodi, da dela potekajo izven zornega kota.

Curiosity bo zmogljivejši od Spirita in Opportunityja, ki sta že več let na Marsu. Prevozil naj bi daljše razdalje, prav tako bo imel tudi desetkrat večjo maso znanstvenih instrumentov od svojih...

20 komentarjev

Britanski policisti se bodo usposobili za uporabo Facebooka

E-week - Britanska agencija NPIA (National Policing Improvement Agency) je napovedala pripravo posebnega usposabljanja za policiste v njihovi državi, koder jih bodo naučili rokovanja s Facebookom in Twitterjem ter njuno uporabo za lovljenje storilcev kaznivih dejanj. Predvidevajo, da bo v usposabljanju sodelovalo 3500 policistov v Angliji in Walesu.

Med drugim jih bodo učili, kako lahko iščejo iskane ljudi prek socialnih omrežij, kako ravnati v primeru storilcev, ki se hvalijo prek interneta o svojih dejanjih, ter zapornikih, ki socialna omrežja uporabljajo za komunikacijo z zunanjim svetom. Program bo poleg poznavanja socialnih omrežij vključeval tudi druga znanja, med njimi metode preiskave umorov zaradi krvne osvete ter kako ravnati v primerih nasilja v družini in posilstev. Dobili bodo tudi podatke o bazi podatkov z odtisi čevljev in zbiranju finančnih informacij.

Socialna omrežja so vedno pomembnejša v preiskavah kaznivih dejanj, saj jih mnogi storilci uporabljajo. Lani je iz...

15 komentarjev

Google letos prevzel že 40 podjetij

Gibanje cene delnice Googla letos

vir: Google
Google - Google je ameriškemu regulatorju trga vrednostnih papirjev SEC-u poslal finančno poročilo o prvih treh četrtletjih tega leta, iz katerega je razvidno, da so v tem času prevzeli 40 podjetij. Največji nakup je predstavljal AdMob, za katerega so odšteli 681 milijonov dolarjev. Večja zalogaja sta bila še Slide s 179 milijoni dolarjev in On2 Technologies s 123 milijoni dolarjev. Za ostalih 37 podjetij so porabili 626 milijonov dolarjev, tako da je skupni račun znašal 1,6 milijarde dolarjev. Sem je treba prišteti še ITA, ki ga Google od julija poizkuša kupiti za 700 milijonov dolarjev, a še čaka na zeleno luč od protimonopolnih inštitucij.

Iz bilance je razvidno, da je imel Google ob koncu tretjega četrtletja več kot 11 milijard dolarjev v denarju in derivatih ter...

11 komentarjev