»

OpenBSD 3.6!

Slashdot - Danes je uradno izšla nova različica brezplačnega operacijskega sistema OpenBSD, ki nosi že številko 3.6. Če za OpenBSD še niste slišali, lahko nekaj vrstic o njem preberete na slovenski Wikipediji. Najpomembnejše novosti nove različice so podpora SMP za i386 in amd64 arhitekturi, boljša podpora tehniki hotplug in podpora celemu kupu nove strojne opreme. Celoten seznam novosti si lahko ogledate na uradni strani. Za prenos si poglejte seznam zrcalnih seznam strežnikov po svetu, ki OpenBSD 3.6 ponujajo.

4 komentarji

Iskanje lokalno, drugič

News.com - V zadnjih preteklih mesecih se je Google začel pospešeno seliti na druga področja. Eden najbolj odmevnih kosov njihove programske opreme je bil gotovo Google desktop search, za katerega se je sicer izkazalo, da ima nekaj varnostnih lukenj, a je vseeno prišel v precej množično uporabo. Prav tako so se že pojavile govorice o izdaji svojega Instant messenger programa.

To pa seveda nikakor ni všeč njegovemu najbližjemu konkurentu, MSNju, saj mu število uporabnikov počasi, ampak vztrajno pada. Zato so se odločili za svojo protiofenzivo in to z izdajo svojega lastnega programčka za lokalno iskanje, ki deluje na podoben način kot Googlov. Samo orodje je bilo v razvoju že dlje časa, saj so tehnologijo predstavili že v juliju, medtem ko je izid Google Desktop Searcha vplival na to, da so razvoj pospešili ter točneje določili datum izida. Odločili so se, da bodo orodje izdali do konca tega leta in s tem neposredno konkurirali Googlu.

Medtem pa je tudi Yahoo! že objavil začetek razvoja...

11 komentarjev

Firefox vrača udarec

Slo-Tech - V sredo 3. novembra ob 19.00, le nekaj dni pred uradnim izzidom Firefox 1.0 bo Matjaž Horvat v Kiberpipi predstavil zmožnosti najnovejše različice (na enem od neuradnih predbuildov).

Si sploh upate predstavljati svet, v katerem je vojna boljša izbira kot mir? Če ne, potem izvolite nadaljevati svoje življenje z Internet Explorerjem, virusi, glavoboli in zgago. Če pa si tak svet lahko predstavljate, morate vsekakor spoznati nov spletni brskalnik Firefox, ki je zakuhal drugo svetovno vojno brskalnikov.

Zdaj zdaj bo izšel Firefox 1.0, ki bo odprl odločilno fronto. Izkrcala se bo celotna specialna enota, v kateri se še posebej učinkovito borijo zavračanje reklamnih oken, brskanje z zavihki, poudarek na varnosti in zasebnosti, vgrajeno iskanje in živi zaznamki. Tudi vi se lahko pridružite najmanj šestim milijonom pehotnikov, ki tvegajo svoje življenje za dobrobit spleta. Se vidimo v Kiberpipi!


Prisotni bodo tudi drugi prevajalci Mozille, po predavanju seveda sledijo čaj, mandarine in...

58 komentarjev

NASA upokojila še zadnji "vomit comet"

Yahoo News - NASA je tako upokojila še zadnje štirimotorno letalo KC-135, ki so jih uporabljali za raziskave in treninge v navidezni breztežnosti, ki so jo dosegli s paraboličnim letenjem. Letalo je tudi znano kot "vomit comet", kar bi v grobem prevodu pomenilo bruhalni komet, saj je eden izmed stranskih učinkov breztežnosti lahko tudi bruhanje.

Ta učinek je bil prej pravilo kot izjema, saj je bila obvezna oprema udeležencev letov tudi vrečka za bruhanje. Kot zanimivost naj povem, da je v vseh letih služenja tega letala bilo "izbruhanih" okoli 1000 litrov nepovratnih sredstev [:D].

Naslednje leto bo njegovo poslanstvo nadaljevalo letalo C-9.

4 komentarji