»

W3C ga serje

Linux Today - W3C je konzorcij v katerem so združena razna podjetja in skupine, ki skupaj oblikujejo internetne standarde. Med drugim je konzorcij zadolžen za HTML, CSS, XML, PNG, SVG... Eno glavnih načel do sedaj je bilo, da morajo biti internet standardi odprti za vse. To pomeni, da se v njih ne sme vključevati zaprtih (patentiranih - plačljivih) tehnologij. Tako naj bi internet ostal odprt za vse - tako za komercialne interese kot za bolj človeške.
W3C pa je prav potihem in na hitro začel menjati ta osnovna načela. K sreči so nekateri stvar še pravočasno opazili in zagnali vik in krik. Men drugim so svoje povedali tudi Alan Cox (razvijalec Linux jedra), John Gilmore (EFF), Richard Stallman (FSF), Eben Moglen (FSF).
Uganite, kdo je največji podpornik novih usmeritev? Seveda... Microsoft , ki si edini za svoje uproabnike želi 'zares najboljše'...

0 komentarjev

Netcraft websurvey

Slashdot - Spet je izšlo Netcraftovo poročilo o uporabi programov in OSjev v spletnih strežnikih. Vsak mesec fantje preskenirajo vse ip številke, ki jih lahko dobijo. Količina podatkov in zaključkov je precej osupljiva.
Apache in Linux spet dvigujeta svoj delež, malo počasneje tudi IIS. Zanimivo je, da Apache poganja več kot 59% vseh spletnih strani na svetu, medtem, ko teče polovica strežnikov pod Okni. Njihova ugotovitev je, da računalniki, ki poganajo Apache v povprečju nosijo več domen kot tisti z Okni.
Druga bolj zanimiva stran raziskave je vpliv virusov na svetovni splet. Ugotovili so, da je bilo zaradi Code reda ukinjenih 80,000 ip številk na katerih je teklo čez 150,000 spletnih mest. Očitno podjetja niso poslušala svetovalcev pri Gartnerju, ki predlagajo prehod na Apache in Linux, saj je samo 2000 napadenih siteov prešlo na Linux. Poleg tega so postregli še s statistiko o tem koliko IISjev je ranljivih. Precej zastrašujoče številke....

0 komentarjev

Domače mreže

Linux Today - Zadnje čase se s prihodom poceni networkinga veliko dela na lokalnih omrežjih. Tam kjer so koncentracije računalničarjev višje imajo tudi v Sloveniji že dolgo LANe. Koristi je veliko, vse od mrežnih iger do mnogo cenejšega internet dostopa (heh, en ADSL za 8k pa si lahko provider networka za vse sosede).
Tule je zanimiv članek o tem kako si je 80 ljudi v Izraelu postavilo lasten lokalni wireless network. Izkazalo se je, da to ne pomeni samo tehničnih in finančnih koristi, pač pa tudi omogoča kvalitetnejše življenje v skupnosti. V Amsterdamu pa v ASCII-ju delajo projekt omrežitve vsega mesta preko wirelessa, uporaba zastonj!
In Slovenija?

4 komentarji

O Palominih

The Register - Vem, vem... Vsi jih čakamo, njih pa od nikoder. Čeprav se v slovenskih trgovinah da kupiti Palomino MP, je ta dražji od desktop Palomina, ker MP podprira več-procesorsko delovanje. Če je novica na The Register resnična, bo AMD začel procesorje razpošiljati 9. oktobra. No, frekvence in njihove nove oznake bodo takšne:
  • XP 1500 - 1.33GHz
  • XP 1600 - 1.4GHz
  • XP 1700 - 1.47GHz
  • XP 1800 - 1.53GHz
Vse o tem tu.

3 komentarji

nVidia Geforce Titanium

AnandTech - Se še spominjate, da je nVidia napovedala nov čip vsakih 6 mesecev? Od izida Geforca 3 je minilo 6 mesecev in čas je za nove kartice, ki so jih tokrat poimenovali Titanium. Novi Titaniumi niso novi čipi, ampak samo nove kartice z drugačno hitrostjo delovanja jedra in pomnilnika. Nekako podobno kot Geforce 2, Geforce 2 Pro in Geforce 2 Ultra.

Nove kartice bodo naslednje:
  • Geforce3 Ti 500
  • Geforce3 Ti 200
  • Geforce2 Ti 200
Geforce3 Ti 500 je nekakšen Geforce 3 Ultra. Jedro deluje s frekvenco 240 MHz, pomnilnik, ki je seveda hitri DDR SDRAM, pa z 250 MHz, torej z efektivnimi 500 MHz. V primerjavi z originalnim Geforcem 3 je hitrost jedra navita za 20%, hitrost pomnilnika pa za skoraj 9%. Napovedane cene te kartice so med 350 in 400 ameriškimi dolarji, kar ustreza ceni med 85 in 95 tolarskih tisočakov.

Geforce3 Ti 200 je podoben Geforcu 2 MX 200, saj ima slabše specifikacije kot Geforce 3, kar pa nVidii omogoča prodajo večjega deleža narejenih procesorjev po nižji ceni. Jedro tiktaka pri...

0 komentarjev