»

V ZDA odobrili dvovalentno cepivo proti covidu

Slo-Tech - Po Veliki Britaniji so ZDA druga velika država, ki je odobrila novo dvovalentno cepivo proti covidu. Uprava za hrano in zdravila (FDA) je včeraj sporočila, da je izdala izredno odobritev za dvovalentni cepivi proizvajalcev Pfizer in Moderna, ki se uporabita kot prvi ali drugi poživitveni odmerek vsaj dva meseca po prejšnjem cepljenju. Pfizerjevo cepivo je namenjeno starejšim od 12 let, Modernino pa polnoletnim.

Novo cepivo je kombinirano in je namenjeno zaščiti pred izvirno različico virusa in omikronom (različici BA.4 in BA.5, ki imata enak protein S). Pred dvema tednoma je dvovalentno cepivo odobrila tudi Velika Britanija, a je šlo za nekoliko starejšo formulacijo, ki je narejena za zaščito proti izvirni verziji in BA.1. Zaradi prihajajoče jeseni in več zadrževanja v zaprtih prostorih je FDA k cepljenju pozvala vse državljane, ki se lahko cepijo.

FDA je novo cepivo pogojno odobrila na podlagi kliničnih testov poživitvenih odmerkov cepiva proti BA.1 in prvotnih različic....

115 komentarjev

Twitter dobil gumb za popravljenje čivkov - če plačate

Slo-Tech - Čeprav se je Twitter od izida razvijal in spreminjal, je spremenljivost čivkov ostala konstanta. Od nekdaj jih je možno brisati, ni pa jih možno popravljati, četudi so si uporabniki to močno želeli. Špekulacije o tej funkciji so stare že leta, sedaj pa jo je Twitter končno preizkušati na uporabnikih. Naročniki plačljive storitve Twitter Blue, ki stane pet dolarjev mesečno, bodo dobili možnost popravljanja čivkov.

Ker bi to lahko povzročilo tudi zlorabe, bo spreminjanje čivkov spočetka precej omejeno. Možno bo le prvih 30 minut po objavi, vsi spremenjeni zapisi pa bodo nosili oznako in imeli javno dostopno zgodovino sprememb. Za zdaj je funkcija na voljo le manjši skupini uporabnikov, v prihodnjih tednih pa jo bodo dobili vsi naročniki Twitter Blue.

Zanimivo je, da je Jack Dorsey še pred letom dni trdil, da je popravljanje čivkov zelo malo verjetna možnost. Čeprav so uporabniki to zahtevali leta, je Twitter ostal neomajen, a treba je priznati, da tega ni nikoli izrecno zanikal....

4 komentarji

EU želi povečati popravljivost in življenjsko dobo pametnih telefonov

Slo-Tech - Evropska komisija je v javno razpravo poslala predlog uredbe, ki bi od proizvajalcev pametnih telefonov zahtevala ukrepe za povečanje trajnosti in življenjske dobe izdelkov. Komisija predlaga, da je vsaj petnajst različnih komponent v obliki rezervnih delov dostopnih vsaj pet let po izidu pametnega telefona. Prav tako bi morale biti baterije zadostne kakovosti, da bi po 500 celotnih ciklih praznjenja in polnjenja še vedno zagotavljale vsaj 83 odstotkov tovarniške kapacitete. Telefoni bi dobili tudi oznake učinkovitosti, podobno kot imajo dandanes gospodinjski aparati, le da ne bi prikazovale varčnosti, temveč odpornost na padce, življenjsko dobo baterije in podobno.

Zadnji večji uspeh Evropske unije na področju pametnih telefonov so enotni polnilniki, ki bodo obvezni od leta 2024. Še pred tem pa so državljane najbolj razveselili s prisilno ukinitvijo gostovanja, ki je med potovanjem omogočila enakovredno uporabo pametnih telefonov v vseh državah EU. Zadnji napori Komisije so...

49 komentarjev