»

Od danes prepoved prodaje razsipnih žarnic

RTV Slovenija - Z današnjim dnem stopa v veljavo uredba Evropske komisije, ki prepoveduje prodajo navadnih žarnic z volframovo nitko z nazivno močjo 100 vatov ali več. (Do prodaje starih zalog jih bo sicer še moč kupiti.) Do konca leta 2012 nameravajo iz prodaje umakniti prav vse klasične žarnice z močjo nad 25 vati, vse skupaj z namenom varčevati z energijo. S tem ukrepom želi EU vzpodbuditi (ali pa morda prisiliti) potrošnike v zamenjavo potratnih žarnic s halogenskimi ali LED svetili, ki porabijo občutno manj energije. Halogena od 25 do 50, LED pa kar do 80 odstotkov manj.

Prihodnjega decembra se bomo poslovili od žarnic z močjo nad 75 vatov, leto pozneje bo letvica pri 60 vatih, septembra 2012 pa pri 25 vatih. Še strožji pogoji bodo veljali leta 2016, ko bodo prepovedali še prodajo manj učinkovitih halogenk razreda C. S temi ukrepi naj bi privarčevali 20 teravatnih ur električne energije do leta 2020 in letno v zrak spustili do 32 ton manj ogljikovega dioksida.

Nemci očitno spremembi niso...

191 komentarjev

AMD izdal varčen Istanbul Opteron

The inquirer - AMD je te dni izdal nov šestjedrni procesor serije Istanbul Opteron, ki je namenjen oblačnim okoljem. Nov Opteron 2419 EE je grajen predvsem z mislijo na porabo električne energije, tako da porabi v povprečju (ACP) le 40 W energije, kar je bistveno manj od dosedanjih šestjedrnikov. Pravijo, da zmore opraviti za 31 odstotkov več dela z isto porabo električne energije kot standardni štirijedrniki. To so dosegli z znižanjem frekvence na 1,8 GHz in napetosti na 1,125 V. Cena znaša 989 dolarjev na kos pri naročilih nad 1000 primerkov.

13 komentarjev

Izšla Opera 10

Opera 10

Opera software - Norveško podjetje Opera Software je danes izdalo novo verzijo svojega internetnega brskalnika Opera 10. Gre za brskalnik, ki se je leta 1994 rodil iz internega projekta podjetja Telenor. Takrat so izdelovali kompakten, robusten in nezahteven brskalnik. Leto kasneje je druga inačica postala dostopna javnosti, ko so razvoj oddvojili v podjetje Opera Software ASA. Od takrat ima Opera majhno, a zvesto skupino uporabnikov.

Od zgodovine v sedanjost. Norvežani pravijo, da je nova verzija hitrejša, in subjektivni občutek avtorja tega teksta to potrjuje. Opera 10 je odzivnejša. Dosledno podpira spletne standarda, tako da opravi test Acid3 z vsemi možnimi točkami,...

119 komentarjev

Google se je naučil novih jezikov

Prevod v jidiš

CNet - Googlova storitev za prevajanje med različnimi jeziki, ki se že zavidljivo dolgo in nekoliko manj zavidljivo dobro spopada tudi s slovenščino, je dobila podporo za devet novih jezikov. Pisani družinici jezikov našega babilonskega stolpa se pridružujejo afrikanščina (nizozemščini soroden jezik, ki ga govorijo v Južni Afriki), beloruščina, islandščina, irščina, makedonščina, malajščina, svahili, valižanščina in jidiš (germanski jezik judovske populacije, ki se zapisuje v hebrejski abecedi). Skupno tako Google obvlada 52 jezikov, saj je pred iranskimi predsedniškimi volitvami po hitrem postopku izdal še alfa verzijo prevajalnika v perzijščino. Tako se nevarno približuje Guinnessovemu rekorderju Haroldu Williamsu, ki naj bi bil govoril 58 jezikov.

15 komentarjev