»

AMD izdal elitni procesor

TG Daily - AMD je izdal novo verzijo procesorja z imenom Phenom II X4 42 Black Edition TWKR, ki naj bi bil doslej najzmogljivejši namizni procesor tega podjetja. Gre za tako posebno izvedenko, da je sploh ne morete kupiti. Izdelali so jih manj kot 100, tako da je praktično edina možnost, da se kakšnega polastite, obilna kreditna kartica in Ebay.

Serijo sestavljajo izključno inženirski primerki, ki imajo izjemen navijaški potencial. Gre za standardne 2,0 GHz-procesorje za 1,440 V z 8 MB predpomnilnika, pakiranjem AM3, kaj več pa o njih ni znano. Je pa AMD zagotovil, da prenesejo višje napetosti, tečejo hitreje in se bolje navijajo. Številka 42 v imenu je aluzija...

103 komentarji

Izšel VirtualBox 3.0

VirtualBox 3.0

Slo-Tech - Včeraj je izšel virtualizacijski program VirtualBox 3.0, ki omogoča poganjanje virtualnih strojev znotraj operacijskih sistemov Linux, Windows, OS X, Solaris in OpenSolaris. VirtualBox teče na 32 in 64-bitnih sistemih, omogoča pa celo poganjanje 64-bitnih virtualnih operacijskih sistemov na 32-bitnih gostiteljskih operacijskih sistemih.

Različica 3 prinaša številne novosti, med drugim predvsem SMP (symmetrical multi-processing) podporo v virtualnem okolju. Virtualni stroji imajo od sedaj lahko do 32 virtualnih procesorjev (število virtualnih procesorjev je neodvisno od števila dejanskih procesorjev v gostiteljskem sistemu), virtualni Windows stroji lahko uporabljajo Direct3D 8 in 9...

89 komentarjev

Kitajski Zeleni jez vedno manj obvezen

Ars Technica - Ker se nobena juha ne poje tako vroča kot se skuha, niti kitajska kislo-pekoča, tudi s programom za avtomatsko cenzuro Zeleni jez ne bo tako hudo. Prva novica je bila, da bodo morali imeti vsi računalniki, prodani od danes dalje, obvezno nameščen omenjeni program, ki bo budno pazil, da uporabniki ne bi zašli v prepovedane kotičke na spletu. Kasneje so vse skupaj nekoliko omilili, saj naj bi bila uporaba programa neobvezna. Sedaj so šli še korak dlje (oz. bolj nazaj).

Oblasti so zaenkrat odstopile od zahteve, da bi imeli od danes naprej vsi novi računalniki omenjeni program prednameščen. Novega roka niso objavili. Razlog za popustljivost naj bi bili nekateri proizvajalci računalnikov, ki so hudo nergali nad temi zahtevami, češ da nimajo dovolj časa. Šolski računalniki in spletne kavarne bodo sicer še vedno dobili Zeleni jez.

3 komentarji

ARM11 na 45 nm

TG Daily - Samsung orje ledino ARM procesorjev s 45 nm ARM11 jedrom, namenjenim predvsem osebnim navigacijskim napravam. Na izbiro bosta dve hitrosti delovanja procesorja, 533 in 667 MHz, ki se z zunanjim svetom pogovarja s 64 bitnim in 166 MHz AXI vodilom.

S čipom, namenjenim navigacijskim napravam, so želeli predvsem dvigniti zmogljivost in zmanjšati porabo, za kar je priročen 45 nm proizvodni proces, obenem pa omogočiti tudi dobro grafiko. Za slednjo skrbi v čip vgrajen 2D grafični procesor, ki je v družbi z vgrajenim kontrolerjem pomnilnika. Slednji podpira tako mobilne DDR kot običajne DDR2 čipe. Ker večjih arhitekturnih sprememb jedro ni doživelo, procesor jasno še vedno podpira Windows CE in Linux operacijska sistema. Samsung pričakuje, da bodo z masovnim razpošiljanjem pričeli že v 3. četrtini letos.

In odštevamo do prve aplikacije v mobilnih telefonih.

0 komentarjev

Povratek PS2 emulacije v PS3?

bit-tech.net - Pred kratkim je bil odkrit patent, ki ga je vložil Sony že lanskega decembra in namiguje na možnost emulacije PlayStaion 2 iger na PlayStation 3. Prvih nekaj mesecev prodaje je v ZDA in na Japonskem Sony sicer prodajal PS3, opremljen s posebnim čipom, ki je omogočal strojno emulacijo PS2 iger. Takšna sta bila modela z 20 in 60 GB diskom, prenovljena linija s 40, 80 in 120 GB diski pa tega čipa niso imeli več, medtem ko PAL različice konzole čipa sploh niso imele.

Za razliko od emulaciji namenjenega čipa patent opisuje popolnoma programsko emulacijo starejše konzole, zaradi česar bi Sony to funkcijo lahko omogočil popolnoma enostavno s popravkom firmware-a. A poraja se vprašanje, če si Sony tega sploh želi, saj imajo patent vložen že več kot pol leta, tačas pa emulacije niso omenili niti enkrat. Druga možnost je, da bi lahko PS 2 igre prodajali prek PlayStation Network, a to bi lahko pomenilo, da lastniki velike zbirke že kupljenih iger teh sploh ne bi mogli igrati oz. bi jih...

5 komentarjev

Najpopolnejša topografska karta Zemlje doslej

Himalajski ledeniki v Butanu

vir: The Register
BBC - Japonski in ameriški znanstveniki so objavili, da so izdelali doslej najpopolnejšo topografsko karto Zemlje, ki verno popiše 99 odstotkov Zemeljskega površja, s čimer so krepko presegl prejšnji dosežek.

Skupaj so zlepili 1,3 milijona posnetkov, ki jih je posnel japonski Aster na satelitu Terra. Kot pravijo, je razdalja med dvema točkama, katerih višino so izmerili, 30 metrov. Nastali zemeljevid se imenuje Global Digital Elevation Map in bo na voljo za brezplačno rabo in prenos, zajema pa področja Zemlje med 83 vzporednikom severno in južno (polov žal ne boste videli). Sedaj bodo nove posnetke združili s starimi, ki jih je pred štirimi...

16 komentarjev