»

Prihaja NEST 2004

Slo-Tech - Že veste, kaj boste počeli tretji teden julija, natančneje med 16. in 18. tega meseca? Ali pa se samo sprašujete, kdaj bo letos potekal Slo-techov NEST? Ne glede na to, katero od omenjinih vprašanj vas muči, odgovor je sedaj jasen.

Slo-tech tako najavlja NEST 2004, ki bo tudi letos potekal med 16. in 18. julijem, in tudi letos v Osnovni šoli Sečovlje. Dogodek bo poleg tradicionalnega druženja in igranja v mnogo nudil tudi več izobraževalnih vsebin, tako boste lahko izvedeli novosti o prihajajočem sistemu Longhorn, Cinelerri, grafičnih tehnologijah, navijanju in precej zanimivosti o Linuxu.

Koliko me bo NEST olajšal v denarnici, kako pridem do Sečovelj in ali lahko pripeljem tudi punco, pa lahko preberete tukaj.

Pridete? Ja, itak.

48 komentarjev

Panasonicov zapisovalnik Blu-Ray kmalu na voljo

News.com - Podjetje Panasonic je sporočilo, da bo kmalu na voljo eden izmed prvih zapisovalnikov Blu-Ray, DMR-E700BD. Podpiral bo enostranske dvoslojne medije, na katere bo mogoče zapisati 50 GB podatkov, kar je dovolj za okoli štiri ure in pol visokokakovostne ali 63 ur analogne vsebine, so povedali pri Matsushita Electric. Datum prihoda na police v deželi vzhajajočega sonca je 31. julij. Nov standard je podprt s strani nekaj velikih podjetij, kot so Sony, Pioneer in Hewlett-Packard, a vseeno na trgu ni osamljen, zato se lahko nadejamo še boja za obstanek.

8 komentarjev

AMD XP je mrtev - naj živi Sempron

The inquirer - AMD je pokopal procesorje XP 2700+ in nižje. Slava jim! Podobna je situacija z vsemi MP-procesorji, saj prodaja Opteronov stalno narašča. Serija XP kljub temu še vedno brca z eno nogo, saj bodo 2800+, 3000+ in 3200+ do prihodnjega še vedno na voljo.

Vsi, ki potegnete usta v široki raztežaj ob šaljivi besedi Sempr0n, boste očitno imeli še kakšen dodaten razlog za režanje. Po prvih testih, ki so pricurljali na forume iz daljnega Taiwana, bo Sempr0n očitno "best-buy of the year". Kljub dodatno razpolovljenemu pomnilniku L2 na 256kB in frekvenci 1,8GHz, je le malenkost počasnejši od 64-bitnega vrstnika Athlon64 2800+. Testi tudi potrjujejo, da ima Sempr0n zares izklopljen 64-bitni način, kar pa zaenkrat ni moteče, saj so operacijski sistemi in programje zanj še vedno v povojih.

Sempron je še vedno zavit v rahlo tančico skrivnosti, predvsem zato, ker ni znano kako bo delovala različica za procesorje socket A, torej ali bo memory controller integriran v procesor ali pa bo del matične...

16 komentarjev

Novi vstavki za brskalnike

Mozillazine - Mozilla Foundation je te dni izdala minorni nadgradnji svojih samostojnih programov, Firefox 0.9.1 in Thunderbird 0.7.1, ki odpravljata težave nekaterih uporabnikov z razširitvami.

Iz tabora odprtega naslednika Netscapa pa so še sporočili, da v sodelovanju z drugimi podjetji razvijajo nov sistem vstavkov za brskalnike. Slednji je namreč že zelo zastarel, saj izvira iz časov Navigatorja 2.0. V projektu sodelujeta še Apple in Opera, kot razvijalca brskalnikov (Safari in Opera), in razvijalci najpomembnejših vstavkov, Macromedia (Flash in Shockwave), Sun (Java) in Apple (QuickTime). Edini omembe vreden razvijalec brskalnikov in vstavkov, ki manjka, je Microsoft, ki od Explorerja 5.5 naprej raje uporablja ActiveX. Klik!

Le zakaj tudi ostali ne uporabijo ActiveX?

6 komentarjev

Novosti .NET

Kaj za ... ?

OSNews - DotGNU, Monu soroden projekt, je nedavno predstavil poseben prikazovalnik tem za Windows XP za njihovo implementacijo WinForms. Tako lahko aplikacije, ki uporabljajo DotGNU-jev WinForms, preoblečemo v tisoče različnih grafičnih podob, ki jih najdemo npr. na ThemeXP.org.
Izšel je tudi MonoDevelop 0.5, razvojno okolje projekta Mono, zasnovano na SharpDevelopu in prilagojeno za Linux in Mac OS X. Razvijalci SharpDevelopa so še pred tem izdali izdajo RC2 svojega paradnega konja, ki bo očitno kmalu ugledal luč sveta v prvi uradni različici. Klik!

Medtem ko se razvijalci Jave in ".NET-a" bohotijo s...

0 komentarjev

Mono 1.0

Dashboard je ena najbolj udarnih aplikacij Mona

OSNews - Izšel je Mono 1.0, prva uradna različica odprte implementacije ogrodja .NET za okolja Linux, Unix, Mac OS X in Windows, ki ga je pod pokroviteljstvom Novella in vodstvom Miguela De Icaze objavil projekt Mono. Mono je sestavljen iz več delov, najpomembnejši pa so implementacija izvajalnega okolja CLI (Common Language Infrastructure), implementacija javanskega okolja IKVM in prevajalnik C# 1.0.

Več o samem Monu, trenutni uporabi in razširjenosti lahko preberete tukaj, na voljo pa je tudi prenos za različne operacijske sisteme.

1 komentar

Bush krepko vodi pred Kerryem

Wired News - Seveda ne v anketah, pač pa v številu varnostnih napak in pomankljivosti, ki jih vsebuje njegova spletna stran georgewbush.com.

Wired News namreč poroča, da se je nekaj varnostnih analitikov odločilo analizirati Bushevo in Kerryevo spletno stran iz varnostnega vidika. Pri Bushu so odkrili več kot 30 varnostnih pomankljivosti s pomočjo katerih je mogoče prevzeti popoln nadzor nad Bushevo spletno stranjo, kar pomeni, da jo je mogoče sesuti, ali pa spreminjati informacije na njej (tudi slogane in slike).

Pri Kerryu je stvar malenkost boljša, vendar pa je ravno tako mogoče s pomočjo SQL injection brskati in spreminjati SQL bazo, ki poganja Kerryevo spletno stran.

Pri tem pa je na obeh spletnih straneh zapisano, da je poskrbljeno za najstrošje varnostne ukrepe, saj se strežnika nahajata v zaklenjenih prostorih, Kerry pa se še pohvali, da njegov strežnik varuje stražar. Očitno je tako za varnost strežnika dovolj poskrbljeno.

Oba kandidata pa s pomočjo spletnih hroščev zbirata...

9 komentarjev

Ponudniki dostopa do interneta lahko berejo pošto svojih uporabnikov

Wired News - Seveda samo v ZDA.
Kot poroča Wired je namreč Prizivno sodišče prvega okrožja razsodilo, da ponudniki elektronske pošte ne kršijo zakona, če berejo e-pošto svojih uporabnikov brez njihovega soglasja. Seveda pa pošte ne smejo prestreči med prenosom (tim. snifanje), saj je to prepovedano z Electronic Communication Privacy Act, pač pa jo lahko preberejo "šele" ko se shrani v elektronskem predalu.

Najbolj smešno (ali žalostno, kakor vzamete) pri vsej stvari pa je to, da je dostopanje do elektronskega predala celo enostavneje kot prestrezanje med prenosom.

Je odveč poudariti, da imajo Hotmail, Yahoo, GMail in ostali večji ponudniki elektronske pošte svoje strežnike večinoma v ZDA...?

28 komentarjev

Nemški Zvezni urad za varnost informacijskih tehnologij o Linuxu

Slo-Tech - Na največjem evropskem Linuxdnevu, ki je bil od 23. - 26. junija v nemškem mestu Karlsruhe, je nemški Zvezni urad za varnost informacijskih tehnologij predstavil svojo strategijo in svoje rešitve na področju odprtokodnega programja.
"Prosto programje je dobra alternativa lastniškim izdelkom. Zato podpiramo strategijo Zveznega ministrstva za notranje zadeve, ki namerava pospeševati razvoj raznovrstnosti programja." pravi Dr. Udo Helmbrecht, predstojnik navedenega urada.

1 komentar