»

Za domače mojstre

Modificiran napajalnik

vir: Tech Juice
Tech Juice - Glede na to, da smo zakorakali v poletje in da se v tem času naši namizni mlinčki še bolj grejejo kot ponavadi, bo marsikomu v gonji za kar najbolj učinkovitim hlajenjem računalnika prišel prav ta vodič, ki lepo prikazuje, kako izboljšati pretok zraka skozi napajalnik - pri marsikateremu ne tako naprednemu navdušencu najbrž kar edini odvajalnik toplega zraka iz ohišja. Poseg ni zapleten, vendar zahteva nekaj previdnosti pri mrcvarjenju napajalnika. No, pa veliko užitkov pri modificiranju [;)].

10 komentarjev

Plošče na nForce 3 Pro 150 že v masovni proizvodnji

X-Bit Labs - Nvidia je najavila, da so plošče, ki bodo bazirale na njihovem najnovejšem in sploh prvem procesorskem naboru za profesionalno uporabo (beri: delovne postaje, ...) že v masovni proizvodnji.

Nabor nForce3 Pro 150 je narejen v 0.15 mikronski tehnologiji in podpira Hyper-Transport, 8x AGP, 3 ATA-33/66/100/133 kanale s podporo RAID, USB 2.0 in še marsikaj. Prva matična plošča, ki bo osnovana okrog najnovejšega Nvidiinega nabora za Opterone, bo Asusova SK8N, ki bo poleg standardne opreme podpirala tudi do 8 GB PC1600, PC2100 ali PC2700 DDR SDRAM pomnilnika, omogočala priklop diskov Serial ATA in bila pripravljena na navijanje Opteronov.

To leto se lahko nadejamo še enega Nvidiinega nabora - nForce3 Pro 250, ki bo poleg tistega, kar ponuja nForce 3 Pro 150, nudil 4 priključke Serial ATA in gigabitni ethernet.

1 komentar

AMD Athlon XP "Thorton"

Thorton

več strani - Kot kaže, je znan tudi odgovor na vprašanje, kakšne procesorje AMD "skriva" pod kodnim imenom Thorton. V resnici ne gre za nič drugega, kot za malce pohabljene Bartone, ki lahko uporabljajo samo polovico vsega predpomnilnika - torej le 256 KB sekundarnega predpomnilnika od 512 KB - in delujejo na 266 MHz EV-6 FSB-ju. Tako se Thorton obnaša kot Athlon XP, osnovan na jedru Thoroughbred.

Glede na navajanja različnih virov, Thortoni niso namenjeni zamenjavi Duronov, ampak zamenjavi Thoroughbredov, z oznakami 2000+, 2200+ in 2400+. AMD-ju se bojda ne izplača izdelovati prej omenjenih modelov na starem T-Bred jedru, zato je le-tega zamenjal z novejšim jedrom...

1 komentar

Kako bomo računali PR pri Athlonih 64?

X-Bit Labs - Performance Rating (PR) oznake so pri AMD-ju postale že kar stalnica, ki spremlja njihove procesorje in so prisotne že vse od predstavitve prvih Athlonov XP. Kot kaže, pa se bo označevanje preneslo tudi na bodoče 64 bitne Athlone 64, in sicer po naslednji formuli:

Performance Rating = (CPU frekvenca x 3)/2 + 400

Kot navajajo viri, bosta še v tem letu predstavljena modela na jedru ClawHammer s frekvencama 1.8 GHz (3100+) in 2.0 GHz (3400+). V prvi četrtini naslednjega leta pa bomo videli zadnji procesor na tem jedru, ki bo deloval s frekvenco 2.2 GHz (3700+). Poleg tega namerava AMD manj premožnim kupcem nameniti 0.13 mikronski procesor Paris, ki bo namesto 1 MB sekundarnega predpomnilnika vseboval le 256 KB le-tega in bo
deloval s frekvenco 2.0 GHz (3100+ - drugačen PR).
Sredi prihodnjega leta, pa...

6 komentarjev

NEC predstavil prenosnik na metanol

Yahoo News - V ponedeljek je japonski gigant NEC predstavil prototip novega prenosnika, ki namesto baterij kot vir energije uporablja celice, napolnjene z metanolom. Kot poroča Yahoo News, se tudi druga podjetja ukvarjajo s podobnimi rešitvami, pri podjetju NEC pa pravijo, da bo "kartuša", napolnjena z metanolom, zadostovala za pet ur neprekinjenega dela, v dveh letih pa naj bi razvili celice, ki bi zdržale tudi do 40 ur dela. Klik!

17 komentarjev

Mozilla 1.4 in Netscape 7.1

Mozillazine - Izšla je Mozilla 1.4! Nova različica ponuja številne izboljšave in nove možnosti v primerjavi s starejšimi različicami. Dodana je podpora za preverjanje istovetnosti NTLM (samo v različici za Windows), izboljšano je delo z zaznamki, Composer omogoča spreminjanje velikosti slik in tabel z metodo klikni-in-povleci, na voljo je gladko drsenje po spletnih straneh (možnost morate vključiti sami), izboljšan je mehanizem za nadzor nadležne elektronske pošte ... Podrobnejše informacije so na voljo v Opombah ob izdaji. Na voljo sta slovenski različici za Linux in Windows ter jezikovni paket XPI, s katerim lahko poslovenite Mozillo na preostalih operacijskih sistemih.

Veja 1.4 bo nadomestila vejo 1.0 in bo tako postala stabilna osnova za razvijalce, ki v svojih izdelkih uporabljajo Mozillino tehnologijo. Tako je že izšel Netscape 7.1, ki se od različice 7.0 loči predvsem po novostih, ki jih je prinesla Mozilla v razvoju od različice 1.0 do 1.4.

Hkrati je Mozilla 1.4 tudi zadnja Mozilla,...

25 komentarjev