»

GeForce GTX 465 že naprodaj

GTX 465 in GTX 470. Ali je obratno?

vir: Hexus
Hexus - Computex je prispel, z njim pa obilica novosti. Med njimi seveda tudi 3. član nVidiine družine Fermi, še nekoliko bolj okrnjen GeForce GTX 465. Potrdile so se govorice o specifikacijah, kar pomeni, da bo na kartici teklo jedro s 352 CUDA jedri, ki bodo tekla pri 1215 MHz, medtem ko bodo preostali predeli jedra tekli s polovično hitrostjo pri 607 MHz. Pomnilnika bo 1 gigabajt, ki bo tekel s 1607 MHz in bo podatke prenašal prek 256-bitnega vodila.

Ker gre za najšibkejšega predstavnika družine Fermi je seveda tudi najcenejši, a stane prek 250 € ($280 v ZDA, do £250 v Veliki Britaniji), kar je ravno...

46 komentarjev

Nova lestvica superračunalnikov, Slovenci 201.

Razporeditev superračunalnikov po državah

BBC - Ponovno imamo pred seboj osveženo lestvico petsto najhitrejših superračunalnikov na svetu, ki so jo predstavili v Hamburgu na konferenci ISC (International Supercomputing Conference). Večjih pretresov ni bilo, saj na 35. lestvici še vedno prepričljivo vodijo ZDA, se pa povzpenja Kitajska.

Na prvem mestu vztraja Jaguar, ki ga imajo v ameriškem Oak Ridge National Laboratory in zmore 1759 teraflopov na sekundo. Sestavljajo ga AMD-jevi šestjedrni Opteroni, ki jih poganja Linux. Na drugem mestu imamo novinca z imenom Nebulae, ki deluje v Nacionalnem centru superračunalnikov v kitajskem mestu Šendžen. S 120.640 jedri zmore 1271 teraflopov na sekundo. Na tretje mesto je padel ameriški Roadrunner s 1042 teraflopi na sekundo.

Prvikrat se je zgodilo, da imajo Kitajci dva računalnika...

36 komentarjev

Pakistan umaknil blokado spletnih strani

Slashdot - Pred dvema tednoma je Pakistan blokiral dostop do Facebooka, YouTuba in še nekaterih strani, na katerih so se pojavile upodobitve preroka Mohameda, ker je po islamskem izročilu bogokletno. Na Facebooku konkretno jih je motil poziv k dnevu portretiranja Mohameda. Predvčerajšnjim so jim sledili še v Bangladešu, a danes je Pakistan blokado spletnih strani umaknil, ker so bile sporne vsebine odstranjene.

Facebook je namreč podal opravičilo in Pakistan obvestil, da so ves svetoskrunski material odstranili. Prav tako so zagotovili, da se v prihodnosti kaj takega ne bo več ponovilo. Tako je včeraj opoldne Pakistan obnovil dostop do Facebooka, medtem ko je YouTube po odstranitvi spornih vsebin dostopen že teden dni.

21 komentarjev

Dva milijona iPadov

vir: engadget
engadget - V dveh mesecih (oz. natančneje 60 dneh) je Applu uspelo prodati 2 milijona svojih tabličnih računalnikov, iPadov. To pomeni, da je bila prodaja stabilna tudi v zadnjem mesecu, saj so za prvi milijon potrebovali točno polovico, en mesec. Drugi milijon gre v tako kratkem času brez dvoma na račun mednarodne splavitve izpred nekaj dni, ki je možnost iPada omogočil tudi nekaterim Evropejcem, Kanadčanom, Avstralcem in Japoncem. Ob tem dosežku lahko ponovno omenimo, da je prvotni iPhone za prvi milijon potreboval kar 74 dni. Vseeno bo iPad nekoliko težko dosegel napovedi analitikov, ki so tik pred začetkom prodaje napovedovali, da bi Apple lahko do konca leta prodal med 8 in 10 milijoni iPadov. To bi namreč pomenilo, da bi prodajni zagon...

12 komentarjev

Bogata konkurenca iPadu na Computexu

Eee Pad

vir: engadget
engadget - Computex je že na svoj prvi dan postregel s tremi resnejšimi konkurenti iPadu. Za enega so poskrbeli pri Asusu s svojim Eee Padom, medtem ko so pri MSI-ju predstavili dva tablična računalnika, MSI WindPad 100 in WindPad 110. Slednji je po uporabljenih komponentah bolj podoben iPadu kot drugima novincema, saj uporablja nVidiino platformo Tegra 2, ki za glavni procesor uporablja ARM-ovo zasnovo, podobno kot iPad. WindPad 100 in Eee Pad sta predstavnika šole x86, saj se v prvem nahaja Intelov procesor Atom, medtem ko so se pri Asusu odločili za zmogljivejšo platformo CULV.

V primeru 12-palčnega modela bo Asus uporabil kar dvojedrne nizko-napetostne Core 2 Duo procesorje. Za operacijski sistem so izbrali Windows 7, v prihodnosti pa se...

22 komentarjev